Uspostava nove većinske izborne jedinice za Hrvate

bih-hrvatske-ambicijeU diplomatsko-političkim raspravama, ali i izjavama prigodom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić u prvi plan istaknuta e potreba promjene sadašnjeg izbornog zakonodavstva kako bi se onemogućilo naturanje hrvatskih predstavnika u vlasti.

Čelništvo Hrvatske seljačke stranke u BiH, koja je članica Hrvatskog narodnog sabora (HNS)

Koji okuplja Hrvatske vodeće stranke u BiH, pozvalo je čelništvo ove organizacije da pokrene inicijativu za osnivanje novih općina ili promjene granica sadašnjih jedinica lokalne samouprave kako bi se jednostavnije riješilo pitanje hrvatske jednakopravnosti u ovoj zemlji.

To znači osnivanje desetak novih općina u Bosni i Hercegovini kako bi se, kao što su u naznakama naveli i politički predstavnici Hrvata u BiH, omogućilo stvaranje posebne jedinice u kojoj bi Hrvate onemogućili da im se biraju predstavnici u Federaciji BiH, ali i na razini države.

INCIJATIVA HSS-a

Dodaje se da je ulazak postojećih općina s hrvatskom većinom u savez općina, te uspostava novih općina, posebno na prostorima središnje Bosne, Tuzlanske županije i bosanske Posavine “bi stvorio jezgru koja bi nakon ustavnih promjena i izmjena Izbornog zakona činila buduću multietničku izbornu jedinicu s hrvatskom većinom“. Pojašnjava se da bi se uspostavom hrvatske većinske jedinice omogućilo Hrvatima u BiH da izabiru svoje legitivne predstavnike u vlasti i spriječilo Bošnjake  da izaberu Željka Komišića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a Srbe potpredsjednika  Republike Srpske Emila Vlajkija .

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je jedno od rješenja  promjena Izbornog zakona u BiH.

JOSIPOVIĆ-PUSIĆ

Josipović je pojasnio da se Republika Hrvatska neće miješati u unutarnja pitanja, ali je iznio sličan prijedlog kao i šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić.

“Hrvati u BiH su danas objektivno u teškoj poziciji u pogledu političke reprezentacije.

Ima ideja da se izmjeni Izborno zakonodavstvo. U BiH postoji biranje ljudi koji predstavljaju Srbe, Hrvate i Bošnjake i dok postoji etnička reprezentacija, onda mora biti jednaka za sve“ ,

Dodala je Pusić i istaknula da Hrvati u Bosni I Hercegovini nisu u jednakoj poziciji u odnosu na druga dva naroda.

Ispravljanje posljedica etničkog čišćenja

Prema popisu pučanstva iz 1991. godine, hrvati su činili većinu u pojedinim općinama Posavine i središnje Bosne u kojima su sada apsolutna manjina. Po prijedlogu o kojemu je na razini načela raspravljamo i na sjednicama Hrvatskog narodnog sabora u sastav većinske hrvatske izborne jedinice ušli bi dijelovi općine Jajca, Uskoplja, Travnika, Bugojna, ali i po razmišljanjima iz HSS-a Banje Luke, dijelova Sarajeva, Tuzle, ali i Broda, Dervente ili Konjica i Jablanice.

Osnivanjem novih općina bi se na virtualan način riješilo pitanje “federalne jedinice“ i institucionalne ravnopravnosti.

Zoran Krešić i Večernji list