Published On: Pet, velj 26th, 2021

Uspješno realiziran najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe

Najveći projekat školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe koji je proveden u šest država (Češka, Hrvatska, Finska, Srbija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), uspješno je okončan, a kao rezultat toga BHANSA danas ima zaokruženu generaciju od 53 nova kontrolora, a time poboljšanu učinkovitost i protočnost zračnog prometa BiH.

BHANSA je 2014. godine objavila Javni natječaj za stipendiranje i stručno osposobljavanje kandidata za kontrolore zračnog prometa. Ovaj oglas je izazvao ogroman javni interes i prijavilo se ukupno 2.215 kandidata. Nakon provedenog postupka javne nabave i izbora 2017. godine, između BHANSA-e i ANS Češke Republike, odnosno  njihovog Centra za obuku CANI (Czech Air Navigation Institute), zaključen je Ugovor o nabavci usluga stručnog osposobljavanja 69 kandidata za novu generaciju kontrolora zračnog prometa u zračnom prostoru BiH.

S obzirom da je realizacija ovog projekta bila jedan od osnovnih preduvjeta za početak pružanja usluga u cijelom zračnom prostoru BiH, potpisivanjem ovog Ugovora BHANSA je postala korak bliže spomenutom cilju koji je i ostvaren u noći s 4. na 5.12.2019. godine kada je BHANSA postala najmlađi pružitelj usluga zračne navigacije u Europi.

Školovanje kontrolora zračnog prometa, ne uzimajući u obzir proces izbora, u prosjeku traje dvije godine i provodi se u skladu s rigoroznim međunarodnim standardima i regulativama.

-Veliko hvala ANS CR i CANI-iju jer bi bez njihovog profesionalnog pristupa i  dugogodišnjeg iskustva u obuci bilo nemoguće realizirati ovaj projekat. Lakoća komunikacije, sinergija i dobra organizacija između ANSP i regulatora 6 europskih zemalja je rezultirala postignutim uspjehom.  Nadamo se da su bolja vremena ispred nas, s obzirom na činjenicu da industrija zračnog prometa prolazi kroz najgoru krizu od svog postanka, te da ćemo iz svega ovoga izaći još jači, te i u budućnosti uživati u uspjesima zajedničkih projekata, naglasio je ovim povodom direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Izvršni direktor ANS CR-a Jan Klas također ističe kako se radi o izvanrednom međunarodnom uspjehu.

-Smatramo ovaj iznimni komercijalni ugovor vrlo prestižnim postignućem CANI-a jer je to najveći komercijalni ugovor u povijesti naše tvrtke i jedan od najvećih ugovora ove vrste u Europi u posljednjih deset godina. Naravno, to je najvažniji događaj za Bosnu i Hercegovinu, u smislu uspješnog preuzimanja nadzora nad vlastitim zračnim prostorom, istaknuo je Klas.