Published On: Pon, velj. 12th, 2018

Uspjehom oživljavaju sredinu: Obitelj Sabljić uspješno posluje s drenjinama

Jovanka Sabljić i njena šesteročlana obitelj, koju naziva svojim “timom” u Drvaru, postaju oni čiji primjer rada i uspjeha oživljava sredinu.

Obitelj Sabljić, kao i većina obitelji u Drvaru, čitavoga je života angažirana u pravljenju proizvoda od drenjina, zaštitnoga znaka Drvara. Jovanka navodi da je sve krenulo od lokalne razine prodaje, a vremenom je došla do ideje da drenjinu pozicionira na pravo mjesto – tržište Europske unije.

Ključna je bila njezina menadžerska uloga koja joj je pomogla da dobije podršku stranih kompanija, znanstvenika, lokalne vlasti i sugrađana.

U posljednjih godinu dana uspjeli smo prodavati svoje proizvode putem prvoga nacionalnoga servisa koji se zove “Farmer.ba” te su tako moji proizvodi postali dostupni svim građanima u BiH. Proizvodi se ne preprodaju preko spomenutog servisa, kupujete proizvod direktno od proizvođača i tako ga prepoznajete, kaže Jovanka.

Drenja, imber, bistri sok, pekmez od drenjina, sušene drenjine jesu samo dio proizvoda obitelji Sabljić koja svake godine radi na poboljšanju proizvoda kroz analizu i kontrolu. Nailazili su na negodovanja i nevjericu, ali uspjeli su ostvariti svoj cilj, što je vidljivo preko njihovih dosadašnjih rezultata.

Dokaz našega uspješnoga rada jeste to što smo potaknuli i ostale obitelji u Drvaru da se uključe te svakoga dana raste zainteresiranost za drenjine. Prilika je sada ili nikada, može se živjeti od drenjina. Potrebno je samo da se obitelji u Drvaru udruže i da nastupimo zajedno na europskom tržištu, kaže Jovanka.

U 2018. godini cilj joj je napraviti premijum proizvode za izvoz uz pomoć novca koji je skupila preko crowdfunding kampanje, riješiti problem plantaže drenjina i zaštititi drvarsku drenjinu. Obitelj Sabljić je po povratku u Drvar započela vlastiti posao od koga imaju materijalnu korist, međutim ovaj posao zahtijeva puno rada, ali ljubav i toplina doma sve pokreću.

(Srna)

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer