Published On: Sub, srp 28th, 2018

USPJEH UGLEDNOG ODVJETNIKA Evo kako je Luka Mišetić raskrinkao laži o Hrvatskoj te natjerao Newsweek na promjenu naslova

Slike spektakularnog dočeka kojeg je Zagreb priredio Vatrenima obišle su cijeli svijet. Live prijenos uglednog ABC Newsa pratilo je na desetke tisuća ljudi iz cijelog svijeta, a svijet je Hrvate s pravom proglasio najboljim “gubitnicima” u povijesti. No odmah nakon veličanstvenih slika krenuli su i napadi na doček, pogotovo na nastup Marka Perkovića Thompsona.

Napadi na Thompsonov nastup i na putovanje s igračima u busu prvo su krenuli od strane pojedinih hrvatskih medija.

Odmah nakon toga napadu su se pridružili i uglavnom zapadni mediji poput Der StandardaFinancial Timesa i drugih. Ti napadi i nisu bili pretjerano uspješni, jer kako smo već pisali sami čitatelji tih listova su “poklopili” te članke na Facebooku. Neki su ih čak proglasili i “fake newsom”, novim i sve korištenijim izrazom za namjerno puštanje dezinformacija u javnosti koji je s pojavom društvenih mreža sve učestaliji.

Većina tih članaka je pisana na temelju izvora iz Hrvatske ili dopisnika koji imaju nekakve veze s prostorom bivše Jugoslavije, pa je upitna njihova relevantnost i poznavanje situacije u Hrvatskoj. Neki su koristili i Efraima Zuroffa kao izvor, što dodatno daje na argumentaciji o manjkavoj relevantnosti članaka.

Najdalje je u optužbama otišao američki Newsweek, čija je novinarka proglasila Thompsona nacistom te je napisala kako je publika na Trgu bana Jelačića pozdravljala nacističkim pozdravima. Taj članak su i hrvatski portali lijeve orijentacije proglasili najgorom lažnom vijesti s ovog prvenstva što dovoljno govori o kvaliteti tog članka.

No iza priče o Newseekovom članku krije se također zanimljiva priča o odvjetniku Ante Gotovine Luki Mišetiću koji je na Twitteru raskrinkao novinarku Cristinu Mazu koja je napisala članak, ali praktički i natjerao Newsweek na promjenu naslovnicu koja je sada znatno blaža nego u prvoj verziji.

Mišetić je preko Twittera i javno objavio kako je to sve izgledalo.

Prvo je pozvao ljude na to da podnesu pritužbe Newsweeku:

Otkrio je i kako novinarka Cristina Maza kaže da priča srpsko-hrvatskim jezikom te da je “retvitala” objave u kojoj njen članak hvali Reuf Bajrović. Reuf Bajrović je inače bošnjački političar i aktivist koji je uz Emira Suljagićapoznat po antihrvatskim nastupima, ali i po tome što je javno rekao kako hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini ne postoji.

Poslije je Mišetić podijelio i tvit gdje je nabrajaju sve laži Cristine Maze u tekstu:

Na kraju je pokazao i kako je u početku izgledala naslovnica Newseeka, a kako nakon što su on i drugi poslali pritužbe i javno pozvali novinarku na ispravljanje laži. Druga verzija je znatno ublaženija, a novinarka je i interventirala u tekst.

Prvi naslov govori kako je pjevao fašistički pjevač, a publika je pozdravljala nacističkim i ratnim pozdravima:

Drugi naslov je znatno blaži i govori kako je pjevao “nacionalistički” pjevač, te da je dio navijača pozdravljao s ratnim pozdravima:

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare