Published On: Uto, lis 20th, 2020

Uspjeh Kine u borbi s koronom pokazuje da je lockdown prvi korak, a ne rješenje

Dok se velik dio Europe suočava s novim strogim mjerama zbog koronavirusa, Kina u borbi s koronavirusom postaje sve uspješnija, piše CNN.

Kina je jučer drugi kvartal zaredom zabilježila pozitivan gospodarski rast. Mnogi u Europi su percipirali kineski pristup koronavirusu kao drakonski – lockdown od 76 dana u Wuhanu, ishodištu koronavirusa.

Ali u drugim dijelovima zemlje nije bilo tako strogih ograničenja, čak ni tijekom rane faze pandemije.

Za uspjeh Kine u borbi protiv koronavirusa uvelike je zaslužan odgovor na rješavanje stvari nakon prekida lockdowna – konkretno, sposobnost tamošnjih vlasti da prati slučajeve diljem zemlje te pravovremeno informiranje vlasti kad god postoji mogućnost pojave novog skupa zaraza.

Jedna od tehnika kojom se služe vlasti jest sofisticirani sustav kodova sortiranih po bojama pomoću kojim se prati kretanje ljudi. Za ulazak u mnoge prostore potrebno je da osoba ima zeleni kod i njemu odgovarajući QR kod. To je omogućilo regionalnim vlastima da stave određeno područje pod ključ ili po potrebi provedu masovno testiranje. Ta metoda se u primjeni mogla vidjeti u gradu Qingdau na sjeveroistoku Kine gdje je u periodu od tjedan dana testirano više od 10 milijuna ljudi.

Ulazak u Kinu iz inozemstva također je strogo ograničen, a osim strogih mjera karantene za sve putnike, zadržavanju virusa pod kontrolom pomoglo je i pridržavanje higijenskih propisa koje su vlasti strogo nadzirale i provodile masovne propagandne kampanje.

Brza reakcija na nove slučajeve zaraze
Kina je ostala u stanju visoke pripravnosti čak i nakon vraćanja u relativno normalno stanje. Vlasti su sposobne brzo reagirati na nove slučajeve zaraze i ući u trag svima putem raznih metoda, a slični napori uloženi su u Južnoj Koreji, Hong Kongu i drugim dijelovima istočne Azije.

Usporedbe radi, praćenje zaraženih u Europi i dalje je nerazvijeno, a sposobnost provođenja masovnih testiranja i dalje je slaba u mnogim zemljama. Osim toga, europske granice su ostale uglavnom otvorene.

“Velik dio globalne zajednice još uvijek nije spreman, mentalno i materijalno, provesti mjere protiv koronavirusa koje su implementirane u Kini”, rekli su u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji još na početku pandemije.

“Osnova je proaktivni nadzor, vrlo brza dijagnoza i izolacija, rigorozno praćenje i karantena bliskih kontakata i izuzetno visok stupanj razumijevanja i prihvaćanja tih mjera od strane stanovništva”, navodi se još u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako se kineski model pokazao kao učinkovit, a slične metode su se pokazale uspješnima i u ostatku istočne Azije, Europa i dalje zaostaje./HMS/