Published On: Thu, Nov 14th, 2019

UŠLI SMO U RECESIJU: Diplome za osnovnu i srednju školu kao i za ´najjače´ fakultete značajno pojeftinile

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u akciji “Pero” uhitili 20 osoba koje se sumnjiče za nezakonito izdavanje fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Akcija je, prema naredbi Tužiteljstva Unsko-sanske županije, provedena na 12 lokacija širom Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni se terete da su izdavanjem više tisuća nezakonitih diploma stekli višemilijunsku korist. Utvrđeno je da je samo proračun FBiH oštećen za 200.000 KM, a pod istragom je 58 osoba.

Među uhićenim je, kako piše Dnevni avaz, i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnji glavni tajnik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Admir Hadžipašić, vlasnik Centra za obrazovanje odraslih “VITA plus” Cazin. Uhićen je i suvlasnik Centra Goran Lalović, kao i druge osobe povezane s ovom firmom. Svima im se na teret stavlja nezakonito tiskanje i izdavanje diploma.

Iz izvora bliskih istrazi list saznaje da su diplome koštale od 1.000 do 25.000 KM. Tako se cijena diplome za osnovnu školu kretala od 1.000 do 1.400 KM, a za srednju od 5.000 do 10.000 KM. Za diplomu “jačeg” fakulteta radi stjecanja zvanja inžinjera osumnjičeni su uzimali i do 25.000 KM. Cijena za Fakultet koštala je od 15.000 do 25.000 KM.

– Do sada smo dokumentirali 100 nezakonitih diploma ali se istraga nastavlja – kaže Avazov izvor.

Iz SIPA -e nam je rečeno da je 11 uhićenih predano Tužiteljstvu USŽ. Dva uposlenika SIPA-e, koja su uhićena zbog odavanje tajni iz istrage, predani su Tužiteljstvu BiH./HMS/