Published On: Čet, stu 8th, 2018

USKORO U HERCEGOVINI I EUROPSKIM DIJELOVIMA BIH: Jeftiniji telefonski pozivi i 5G

Telefonski pozivi prema drugim zemljama Europske unije uskoro će biti jeftiniji, dok će telekomunikacijske kompanije imati jasnija pravila za dugoročna infrastrukturna ulaganja. Cijene fiksnih i mobilnih telefonskih poziva bit će ograničene na 19 centi, a SMS poruke na 6 centi od 15. svibnja 2019. prema prijedlogu u sklopu paketa mjera o telekomunikacijama o kojima Europski parlament odlučuje 14. studenog.

Ne samo da će usluge biti povoljnije, već i brže. Naime, prema prijedlogu će se potaknuti ulaganje u razvoj 5G povezivosti u gradovima diljem Europe do 2020, piše Bug.hr.

Prema novim pravilima internetske usluge poput Skypea ili Whatsappa bit će „transparentnije i pouzdanije za Europljane“, rekla je izvjestiteljica o prijedlogu izmjena zakona o telekomunikacijama u EU zastupnica Pilar Del Castillo Vera (EPP, Španjolska) te dodala: ”Od zadnjih izmjena zakona u 2009. tržište elektroničkih komunikacijskih usluga dramatično je promijenjeno.

Novi igrači pojavili su se na tržištu kao posljedica sve većeg oslanjanja poduzeća i potrošača na protok podataka i internetski pristup.

Novim pravilima modernizirat ćemo zakonodavni okvir te uključiti te nove igraće pod njegov djelokrug”. Cilj novih pravila je bolje zaštititi korisnike. Primjerice, bit će lakše izmijeniti operatore i zatražiti naknadu. Istovremeno, novi će okvir potaknuti ulaganja u razvoj mreža visokih kapaciteta, dok će nova pravila o upravljanju frekvencijskim spektrom potaknuti mobilnu povezivost.

„Za Europljane to znači veću povezivost, što je preduvjet da Europa postane gigabitno društvo. Industrija 4,0, pametni gradovi, obrazovanje, istraživanje ili m-zdravstvo neki su od primjera eksponencijalnog rasta zahtijeva za kvalitetnom, brzom, sigurnom i stalnom povezanošću“, kaže Del Castillo Vera.

Paket također uključuje sustav za uzbunu 112 koji omogućuje da se građane SMS porukom obavještava o hitnim slučajevima ili katastrofama, poput terorističkih napada ili nadolazećih požara i poplava.