Uskoro prva uhićenja za rusko miješanje u američke izbore

Američko federalno sudsko vijeće u Washingtonu podnijelo je prve optužnice u istrazi o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore prošle godine, a kako navodi CNN, za sutra se planiraju prva privođenja optuženih.

Optužnice su po nalogu federalnog suca zapečaćene, a zasad nije poznato kako glase, niti koliki je njihov broj.

Ured posebnog tužitelja Roberta Muellera odbio je komentirati saznanja televizije CNN.

Mueller je postao posebni istražitelj prošlog svibnja, ubrzo nakon što je američki predsjednik Donald Trump otpustio ravnatelja FBI-ja Jamesa Comeyja.

Posebni tužitelj trenutno vodi i istragu o financijskim vezama između ruskih biznismena i Trumpovih suradnika u predizbornoj kampanji.

Američke obavještajne agencije zaključile su u siječnju kako se Rusija miješala u izbore da bi pomogla predsjedniku Trumpu pobijediti demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton kroz kampanju hakiranja i objavljivanja neugodnih poruka e-pošte te širenje propagande putem društvenih medija kako bi diskreditirala njezinu kampanju.

Trump je odbacio tvrdnje da se njegova kampanja urotila s Rusima i osudio istrage o tom pitanju kao lov na vještice.

Kremlj je, također, odbacio sve optužbe o umiješanosti u američke predsjedničke izbore.

U srpnju su agenti FBI-a upali u kuću Trumpova bivšeg menadžera kampanje Paula Manaforta u Virginiji, čije je poslove i prijašnji angažman za prorusku političku stranku u Ukrajini istraživao Muellerov tim.

Powered by WPtouch Mobile Suite for WordPress