Published On: Sri, tra 27th, 2022

Uskoro kreće projekt udruge Rubikon, a tiče se Hrvatskoga vijeća obrane

Važan projekt koji provodi Udruga Rubikon, a koja je i izdavač portala Bild.ba, uskoro kreće s realizacijom.

Riječ je o projektu “HVO – prošlost koja ne blijedi” koju Rubikon organizira.

Naime, Rubikon će organizirati pet radionica u obliku okruglih stolova koji će biti otvoreni za javnost, a u pet glavnih gradova županija s (relativnom) hrvatskom većinom.

Na okruglim stolovima će o HVO-u i akcijama HVO-a na tom području govoriti ljudi koji su aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu djelujući pri HVO-u. Sva predavanja će biti snimljena i audiovizualno dostupna na društvenoj mreži YouTube, a pri završetku projekta Rubikon će objaviti i veliku online publikaciju sa svih predavanja.

Na ovaj način, svi oni koji u budućnosti budu voljni istraživati o HVO-u, imat će relevantne podatke i izjave sudionika koji će im moći koristiti u znanstvene svrhe.

Projekt će biti završen tijekom ove godine, a održava se diljem cijele BiH, odnosno u pet glavnih gradova spomenutih županija. Nositelj projekta je Udruga Rubikon, a glavni medijski pokrovitelj internetski portal Bild.ba.

Projekt će se održati u Širokom Brijegu – kao glavnom gradu Županije Zapadnohercegovačke, potom u Mostaru, Livnu, Travniku te u Orašju.

Projekt se organizira u spomen na tek obilježenu 30. godišnjicu osnutka HVO-a te je odgođen nekoliko tjedana zbog organizacijskih i tehničkih detalja.

Dodajmo i da je 30. obljetnica osnutka HVO-a sama po sebi događaj koji plijeni pažnju pa su organizatori odlučili prolongirati sam početak projekta.

Organizatori će o mjestu i vremenu prvog okruglog stola na vrijeme obavijestiti zainteresiranu javnost.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Djuro
Djuro
27 dana prije

Hoće li pozvat i mene. Moja vojnička iskaznica ima serijski broj manji od100. I bio sam obični vojnik, od početka do kraja. I dalje mogu računat na mene. Dal će predavanja održavat oni koji su rat iznijeli na leđima, il oni koji su rat unovčili. Hoće li see tu pojavit vrli doktori, zapovjednici koji su “sredili” mirovine i invalidnine za dezertere, tako da za one prave je nestalo novca. Hoće li pričat časnici, kojima je čast pinka za potpis ratnog puta dezerteru, stranačkom aparatčiku il slično. Mislim da me neće pozvat. I mene ne trebaju, kao i većinu onih koji su imali i imaju čast i obavezu da budu vojnici, ovim slučajem kroz hvo, da zaštite svoj narod i obitelji. I te radionice i konferencije će najvjerojatnije bit u salonima onih kojima je hvo i hrvati bili sredstvo za osobno bogaćenje. A najvjerojatnije predavanja će držat oni koji da nije bilo rata bi bili socijalni slučajevi, zbog svojih sposobnosti i obraza. Ja sam svojim potomcima objasnio gdje im je otac bio, zbog čeg i zašto. I njima nećete moć prosipat priču. I hoće li vam bit na stolu tada slika gen praljka, i ostalih uznika koje ste izdali. Sretno vam bilo

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Djuro
27 dana prije

Da mogu dao bi ti tisucu lajkova a usput da upitam Udrugu stovani RUBIKON gdje je u svemu tome sarajevski HVO Kralj Tvrtko….🇭🇷

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
26 dana prije

Kralj Tvrtko je bosanski kralj a sarajevski HVO NIJE SLUZIO DOGOVORU TUDJMAN MILOŠEVIĆ KARADJORDJEVO ljeta 1991,,u UZP I GENOCIDU…

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Djuro
26 dana prije

Popij PRALJKOVACU SMIRI se