Published On: Čet, ožu 13th, 2014

Uskoro druga etapa sankcija za Rusiju

Politički dio sporazuma o pridruživanju Ukrajine s Europskom unijom mogao bi biti potpisan idućeg tjedna, izjavila je njemačka kancelarkaAngela Merkel za vrijeme posjete Varšavi.

”Mi smo se izjasnili za potpisivanje političkog dijela sporazuma najvjerojatnije na sljedećem summitu EU-a u Bruxellesu 20. i 21. ožujka”, izjavila je ona na konferenciji za tisak koju je održala s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Oni su potvrdili da je EU spremna da od ponedjeljka pređe na “drugu etapu sankcija” Rusiji, ako Moskva odbije razgovarati s Kijevom u okviru rusko-ukrajinske “kontakt grupe”.

”Prošlo je šest dana, a da nije oformljena takva kontakt grupa. Želimo da se smanje napetosti, ali ako se to ne dogodi, ministri vanjskih poslova će razmotriti od ponedjeljka drugu etapu sankcija”, izjavila je Merkel.

Sankcije bi podrazumijevale zamrzavanje imovine i zabranu viza Rusima i Ukrajincima koji su odgovorni za krizu.

NATO poslao dvije nadzorne letjelice na granicu s Ukrajinom

NATO je poslao dvije nadzorne letjelice u srijedu kako bi nadgledali ukrajinski zračni prostor i kretanje brodova na Crnom moru.

Glasnogovornik NATO-a, potpukovnik Jay Janzen, rekao je da će jedna letjelica, koja ima bazu u Engleskoj, promatrati ruske zračne i morske kretnje iz poljskog zračnog prostora dok će druga, koja ima bazu u Njemačkoj, nadlijetati Rumunjsku i odatle promatrati situaciju.

I Poljska i Rumunjska su članice NATO-a i graniče se s Ukrajinom, a rumunjska obala na Crnom moru se nalazi samo na oko 220 kilometara od Krimskog poluotoka.

Janez je rekao da će letjelice moći nadzirati vojne kretnje na području od 300.000 kvadratnih kilometara i da neće napuštati zračni prostor NATO-a.

”Bez obzira na to, možemo promatrati velike udaljenosti”, rekao je on.

NATO je u ponedjeljak odlučio da nadzire ukrajinske granice, a prva nadzorna letjelica je poslana u utorak.

Francuski ministri 18. ožujka u Moskvi

Francuski ministri vanjskih poslova i obrane Laurent Fabius i Jean-Yves Le Drian očekuju se 18. ožujka u Moskvi, priopćeno je u srijedu iz Kremlja.

Podsjetivši da su ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Francois Hollande razgovarali u srijedu telefonski o Ukrajini, Kremlj je priopćio kako je odlučeno da se “razgovori nastave u Moskvi 18. ožujka, za vrijeme posjete francuskih ministara vanjskih poslova i obrane”

U telefonskom razgovoru, predsjednik Hollande je “zamolio predsjednika Vladimira Putina da učini sve kako bi se izbjeglo pripajanje Krima Rusiji jer bi to bila aneksija neprihvatljiva za međunarodnu zajednicu”, navodi se u priopćenju francuskog predsjedništva.

Četiri dana prije referenduma o pripojenju poluotoka Rusiji, koji organiziraju u nedjelju ruski separatisti na Krimu, francuski predsjednik je naglasio da referendum “nema nikakvu zakonsku osnovu”.