Published On: Čet, sij. 18th, 2018

US vs RUSSIAN ARMY: Tko bi u slučaju sukoba dobio rat?

Zašto je nakon napada na rusku zračnu bazu Hmeymim u Siriji američki Kongres raspravljao o sposobnostima američke i ruske vojske u elektroničkom ratovanju? Poznato je da je u noći s 5. na 6. siječnja 2018. sustav sigurnosti ruske zrakoplovne baze Hmeymim u Siriji osujetio teroristički napad kojeg su militanti izveli bespilotnim letjelicama. U tom su napadu ruske snage uspjele prizemljiti tri neprijateljska drona na teritorij kojeg kontrolira ruska i sirijska vojska, piše Logično.com

Dana 8. siječnja je u američkom Kongresu govorio vodeći američki stručnjak za elektroničko ratovanje, umirovljeni general Don Bacon, koji je stigao iz Sirije. General je pred Kongresom priznao da američka vojska nije spremna za elektronički rat protiv Rusije. Sudeći po detaljima njegovog izlaganja, general Bacon nije govorio bez argumenata, posebno ako uzmemo u obzir optužbe ruskog Ministarstva obrane na račun američkog vojnog i obavještajnog osoblja, koje je, po zapovijedi ili samoinicijativno, što CIA često čini, teroristima vjerojatno pomagalo u napadu.

“Spremni smo za elektronički rat protiv protivnika niže razine, što je dokazano iskustvom u borbama u Iraku i Afganistanu. To je nešto što možemo činiti dobro. Ali za borbe visoke razine definitivno nismo spremni, a pokretanje rata bez kontrole elektromagnetskog spektra jednako je porazu”, rekao je general Bacon.

Prema njegovim riječima, osnovna oprema za elektroničko ratovanje, koju nosi zrakoplov za tu vrstu operacija, “EC-130H Compass Call“, kao i doktrina Pentagona, su zastarjeli.

Međutim, kako ne bi ispalo sve tako crno, umirovljeni general je u manjim detaljima brzo opisao prednosti američkih sustava, ističući moć američkih snaga za elektroničko ratovanje. Istina, kako bi bile nepobjedive, “treba još novca, puno novca”, kojeg je tražio u svom izlaganju.

Kako se ispostavilo iz izlaganja generala Bacona, od početka 21. stoljeća Sjedinjene Države nisu uspjele postići posebna dostignuća u visokoj tehnologiji za elektroničko ratovanje, iako imaju dobro moderniziranu tehnologiju iz 20. stoljeća.

Stvar je u tome što u ovom području vojska nije imala jake lobiste, kao i sektoru izgradnje novih zrakoplova. U tim je uvjetima financiranje stalo, što je dovelo do toga da SAD nemaju adekvatnu inženjersku školu za razvoj suvremenih sustava elektroničkog ratovanja. Zapravo, ona bi se morala graditi od nule.

Od rata sa Saddamom Husseinom su glavni napori Pentagona bili usmjereni na “ušutkavanje” bombi koje su se aktivirale radio sustavim. Većina vojnika je ginula od bombi koje su eksplodirale korištenjem civilnih radio sustava, čime je neprijatelj raspolagao. Često su teroristi koristili mobilne telefone ili daljinske radio upravljače za automobile pune eksploziva. U borbi protiv njih, američka vojska koristi sustave “Air Compass Calls“, namijenjenim za suzbijanje radio komunikacija protivnika.

Ipak, ova oprema danas nije dovoljno učinkovita za elektroničko ratovanje. To se uvijek događa kada se ne drži starog pravila da je bolje precijeniti neprijatelja, nego podcijeniti, pogotovo jer je u posljednjih 16 godina rata američka vojska, unatoč kritikama, pokazala uspjeh u određenim sektorima elektroničko ratovanje i radio ometanje.

Zapravo, general Bacon je priznao da se Washington može samostalno oduprijeti jedinicama ISIL-a, ako bi koristio afganistansko iskustvo iz borbi protiv talibana. Rekao je i da su ga vojni zapovjednici odgovorni za operacije na Bliskom istoku kritizirali, a zanemarili su pozitivne rezultate mnogih afganistanskih operacija.

Ispostavilo se da su u Afganistanu američki vojni stručnjaci uz pomoć posebne opreme blokirali ne samo radio vezu terorista, nego su u njihovo ime čak slali lažna izvješća, uključujući pozive za slanje pojačanja, evakuaciju ranjenika, upozorenja o nedostatku vojnika ili predstojećim zračnim napadima.

Rezultat ovih lažnih izvješća su bile likvidacije brojnih lokalnih zapovjednika, koji su ubijeni vjerujući da komuniciraju s pouzdanim ljudima. Također, značajan broj talibanskih postrojbi je preusmjeren i zarobljen putem radio veze.

“Ovo je bio značajan napredak, obnova elektroničke inicijative”, rekao je Bacon.

Svakako su se slična iskustva koristila i u drugim sukobima u kojima je Washington sudjelovao izravno ili preko posredničkih snaga.

Bilo bi dobro znati koliko je od ovog iskustva korišteno protiv branitelja Donjecke i Luganske Narodne Republike. Na primjer, ako bi se na naizgled sigurnom kanalu na vezi pojavila osoba, to je mogao biti stručnjak Pentagona. U isto vrijeme, Washington kategorično poriče prijenos ove opreme trećim stranama. Dakle, ukrajinske snage u sukobu to nisu činile, što je i potvrđeno po završetku najvećih borbenih operacija u Donbasu.

Drugim riječima, američka vojska ima obećavajuće i vrlo zanimljive sustave za elektroničko ratovanje, ali su oni još uvijek u razvoju.

U svakom slučaju, general Bacon se hvalio kako američka mornarica ima dobru opremu, na primjer zrakoplove “EA-18G Growler“, koji u određenim okolnostima učinkovito mogu blokirati radare rat kratkog dometa, vjerojatno ruske.

Možda je to bio razlog uspješnog napada terorista 31. prosinca 2017. na zračnu bazu Hmeymim, kada su ubijena dva ruska vojnika?

S druge strane, američki zrakoplovi za elektroničko ratovanje AWACS, uključujući “Air Compass Call“, “Navy Prowler“, pa čak i potpuno novi “EC-С130” i “EA-18 Growler” su gotovo nikakva prijetnja ruskim snagama, jer ih sve mogu uništiti protuzračni sustavi, osobito S-400 “Trijumf” dometa 400 kilometara.

Na ovoj udaljenosti, američke snage i sustavi na njihovim zrakoplovima ne mogu paralizirati ruske radare.

“Sjedinjene Države apsolutno trebaju takozvane penetrirajuće smetnje. U tu svrhu trebamo bespilotne “stealth” letjelice, koji neopaženo mogu skliznuti u neprijateljski zračni prostor i izvesti elektronički napad na manjoj udaljenosti”, rekao je general Don Bacon.

Umirovljeni general smatra da Pentagon danas treba “nevidljive” bespilotne letjelice, kojima će glavna zadaća biti elektroničko ratovanje. Po njegovom mišljenju, one su važnije od zrakoplova “F-35 Lightning II” i “B-21 Raide”, koji su vidljivi novim ruskim radarima.

“Druga je stvar ako bi ti zrakoplovi imali tehnologiju za prodiruće upade, jer bi takvi jedinstveni zrakoplovi postali pravi “srebrni metak” u američkom arsenalu”, uvjeravao je stručnjak američke kongresmene.

Je li to moguće? Ako jeste, pitanje je kada? Sudeći po raspravi u Kongresu, američki stručnjaci još nisu u stanju stvoriti takve složene uređaje kao što je zrakoplov, koji s jedne strane ne bi mogao bio otkriven radarom protuzračne obrane, a s druge da ne nosi dovoljno snažnu opremu koja može uzrokovati ozbiljne smetnje vrlo osjetljivoj ruskoj opremi.

Na pitanja kongresmena koliko će to koštati, umirovljeni general Bacon je preferirao izbjeći odgovor. Međutim, na marginama je rekao kako se radi o “lijepom iznosu u milijardama dolara”.

Naravno, taj novac njegova radna skupina “House Electronic Warfare” za razvoj “stealth” dronova opremljenih sustavima za radio i elektroničko ometanje neće dobiti: Naravno, neće ostati ni bez nužnih financija. Najgore u sv emu tome je što bi ruska baza Hmeymim mogla postati “poligon za testiranje” probijanja zračnih granica američke tehnologije. To znači da razina sukoba u “Hladnom ratu 2” počinje naglo rasti, a Sirija je idealno mjesto gdje se SAD i Rusija neće “izravno” sukobiti.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer