Published On: Pet, ožu 16th, 2018

US AMBASADA JASNA: Ništa od bošnjačkog entiteta u BiH

Sjedinjene Američke Države neće podržati uspostavu bošnjačkog entiteta u Bosni i Hercegovini niti bilo kakav preustroj te zemlje koji bi bio temeljen na etničkim načelima, upozorili su u četvrtak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu lokalnom mediju vijesti.ba reagirajući na Dodikovu izjavu o potrebi uspostave trećeg entiteta. Ovo je inače prvi put nakon dugo vremena da US ambasada prvo priopćenje ne daje za portal čiji je vlasnik vezan s islamističkim organizacijama. Umjesto toga dali su izjavu za vijesti.ba, čiji vlasnik nije povezan sa islamističkim organizacijama. Niti se bavi izgradnjom iranskih kampova po BIH.

Do sada je US ambasda eksluzivne izjave davala portalu iza kojeg stoji Alispahić, prema pisanju Slobodne Bosne nit manje nit više nego  jaran rahmetli Osame Bin Ladena, i ugledan član DF-a, prijatelj Željka Komšića. Čovjek s američke crne liste. Poskok je već pisao o tome, kako takva praksa Najdraže ambasade u BIH ulijeva strah u srca građana i građanki BIH, ljubitelja američke pop kulture, koji sa čuđenjem i stresom prihvataju činjenicu, da zemlja Donalda Trumpa , na jednom oficijelnom nivou, surađuje s čovjekom koji je s Bin Ladenom navodno i kave ispijao.

Zaokret cijenjene ambasade je stoga sjajan  i milijunima građana BIH, poštovateljima SAD-a daje nadu da Bin Ladenovi i Alispahićevi ljudi više nemaju krtice i doušnike u ovoj uglednoj kući. Do sada je stvarno ružno izgledalo gledati US glasnogovornike kako daju izjave tvrtki Bakira Alispahića, premda US zakoni strogo sankcioniraju svakog US državljanina koji ima bilo kakve kontakte s bilo kim s američke crne liste. Ili surađuju s njegovom tvrtkom.

“Hrvati i Srbi shvatite,  Amerikanci će o vama i vašim politikama i liderima misliti što im mi kažemo, jer mi ih držimo. Mi smo ti koji odlučujemo”

U posebnoj izjavi dostavljenoj lokalnim medijima iz veleposlanstva SAD su zapravo reagirali na opetovanu ‘ponudu’ predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se u BiH uspostavi bošnjački entitet, što bi svakako dovelo i do stvaranja hrvatskog entiteta ukoliko bi Bošnjaci napustili Federaciju BIH s Hrvatima.

Dodik je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista ocijenio da Bošnjaci imaju pravo na svoj entitet i kako je to najbolji način da se riješe sadašnje unutarnje napetosti i zajamči jednakopravnost Bošnjaka u BiH, no postavio je striktni uvjet da RS mora ostati u sadašnjim granicama.

Bošnjaci se naime u FBIH osjećaju preopterećeni i nejednakopravni. Tvrde da su žrtve majorizacije četverostruko malobrojnijih Hrvata. Da nisu oni krivi što danas na prostoru ABIH nedostaje 170.000 Hrvata. Tvrde da često moraju obavljati puno više posla nego što im prema Ustavu FBIH nalažu obveze. Tako su u dva mandata morali obavljati dužnost predsjednika iz reda hrvatskog naroda, premda im je preko glave i bošnjačka funkcija. Uređuju programe svih javnih TV kuća budući da Hrvati ne žele. Moraju popunjavati niz diplomatskih, stručnih, nadzornih i drugih funkcija koje prema Ustavu pripadaju Hrvatima. A kako Hrvati radije sade smilje ili odlaze na bauštelu, ili se čak ubiju samo da ne rade, poput recimo Joze Leutara, Vlade Šantića, Joze Kafadara ili cijele obitelji Anđelić, onda na te funkcije Bošnjaci moraju imenovati Bošnjake koji se za tu potrebu izjasne kao Hrvati. A to je njima mrsko. Jer oni nisu takvi. Bošnjacima je toga dosta i njihovi povici za trećim entitetom sve su snažniji i razumljiviji.

Zbog hrvatske nezainteresiranosti za zajednički entitet, Bošnjaci su bili primorani  nadzirati  u nekoliko mandata i kompletnu Vladu Federacije. Sve to izaziva puno obveza i stresa, i stav je u Bošnjaka kako je vrijeme da Bošnjaci imaju svoj vlastiti entitet u kojem neće morati raditi za Hrvate. I u kojem ih Hrvati neće ograđivati bodljikavom žicom. Prevladava i stav da nema potrebe da Bošnjaci, narod koji nije radio zločine, dijeli vlast sa UZP-ovcima. Sve češći su povici i da se Krešimir Zubak protjera iz Sarajeva. Stav je , ako je protjeran Busuladžić, ako je protjeran Kazaz, ako je ušućen Vlaisavljević, ako se progoni Milovića, ako je protjeran Bačanović, ako je protjerano sve što se usudilo misliti drugačije u Sarajevu da mora i jedan UZP-ovac Zubak. Ili u zatvor s njim.

Dodikov je ‘prijedlog’ da se novi entitet napravi podjelom Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio.

‘Stajalište SAD o ovom pitanju je poznato i ostaje nepromijenjeno. SAD su posvećene načelima Daytonskog mirovnog sporazuma i Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s dva entiteta, tri konstitutivna naroda te sa neupitnim teritorijalnim integritetom’, stoji u izjavi.

 

Iako je SAD do sada bio za okrupnjavanje BIH i smanjenje njene birokracije došlo je do naglog zaokreta u US politici.Oni su naime istaknuli kako su protiv reintegracije BIH s 12 na 3 federalne jedinice, jer ih smeta etnička logika budućih jedinica.

Je li  mogući uzrok tome neumitna stabilnost i relaksacija međunacionalnih odnosa, doba mira, jačanja standarda i prosperiteta o kojoj je govorio mirotvorac Dodik, u koju bih BIH neupitno ušla nakon federalizacije, teško je vjerovati. No povijest US politike u BIH još od Zimmermanova nagovora Izetbegoviću da povuče potpis s Cutillierovog plana ne govori u prilog da US želi mirnu i prosperitetnu zemlju BIH.

Naime ukoliko bi se BIH federalizirala na etničkom principu, na srednjoj razini vlasti, domovi naroda ne bi više bili potrebni, došlo bi do milijunskih ušteda, a otvoren bi bio put i za formiranje građanske vlade BIH, te dugoročno i za jednog predsjednika države. Naprosto BIH sa rješenim nacionalnim pitanjem na srednjem nivou mogla bi u budućnosti graditi građansko društvo u sebi i imati vladu na državnom nivou uređenu po građanskom principu.

Jedan predsjednik države stoga ne bi smio biti nikakva prijetnja nikome ako bi se narodi i građani izmirili i vjerovai jedni drugima. Osim toga takav čovjek nikako ne bi mogao pobjeđivati na jednonacionalnoj retorici  nego bi se morao obraćati svim građanima BIH. Zašto je US protiv takve,moderne i prosperitetne FRBIH?

Zašto US ne želi da naša zemlja bude kao i sve ostale europske višenacionalne države? Zašto im smeta bošnjački entitet? Što imaju protiv naših dragih susjeda Bošnjaka?

Pitanja na te odgovore ćemo pričekati, no ono što je važno jeste to da EU državama  ideja BIH kao zajednice tri republike, s jakom građanskom državnom vladom i jednim predsjednikom jeste primamljiva ideja stabilizacije BIH. I da danas imamo nekoliko suprotstavljenih principa/vizije buduće BIH.

Jedan je princip europski. On BIH vidi kao jednu od svojih federaliziranih članica kao buduću članicu EU. Zemlju sa snažnom građanskom vladom i nacionalnim pitanjem rješenim na srednjem nivou. Nešto kao UK ili Špankolsku. BIH bi tako postupno iz daytonske evoluirala u briselsku demokraciju. Građanska vlada morala bi biti programska, ne tronacionalna, i imala bi punu odgovornst 4 godine.

Drugi pristup je ruski. Oni BIH vide kao okvir za postojanje Srpske. Srpska je imperativ. BIH nije. Srpska im je adut kako bi sutra US-u uzvratili za Kosovo. I salutirat će Srbima ukoliko krenu u otcjepljenje. Srbi se tu guraju kao sredstvo obračuna s Amerikancima. Ako budu pametni izbjeći će tu ponudu.

Ruski princip suprotstavljen je europskom u načinu shvaćanja državnog nivoa vlasti. Savjetovat će Srbima da odbiju građansku logiku državne vlade makar to Srpskoj značilo unutarnju ratifikaciju i europeizaciju RS-a. Dodik je trenutno u poziciji kada ga se može pritisnuti da iz ruske krene ka europskoj perspektivi BIH. I Rusi to znaju. Stoga mu daju nove ponude.

Treći pristup je američki. Oni BIH , skupa s Kosovom vide kao potencijalni poligon za odmjeranje snaga s Rusima. U novije vrijeme i sa Turcima. Primjetimo u ovom slučaju komplementarnost ruskog i američkog pristupa. Američki pristup BIH nominalno se svodi na borbu za to da građani BIH žive bolje. Američke fondacije u BIH svakodnevno propagiraju pomirenje, suživot i budućnost, što je pohvalno, no formalna US politika, kako vidimo, ne prati europsku priču BIH. Oni igraju na kartu sukoba s Rusima. Opet preko leđa BH građana. Opet po Zimmermanovoj logici.

I sam Dodik, rijedak vizionar i državnik, budući predsjednik BIH, kazao je da Srpska traži da joj se vrate izvorni kapaciteti iz Daytona, te da kao takva neće tražiti izlazak iz BIH. On je tu dakle legalist i spreman je na suradnju. No Pitanje je kako US planira pritisnuti Dodika da u budućnosti pristane na građansku vladu BIH , njen europski put i jednog predsjednika ako s njim dodatno produbljuje konflikt? Je li konflikt s Dodikom projektirani put s kojim se želi izazvati Rusija? Jesmo li mi svi tu tek samo kunići za hrvanje viših sila? Je li naša zemlja samo gater, ograđeni prostor u kojem je nastanjena divljač, to jest mi, građani BIH, nad kojima se puštaju mladi psi oboružani sa F-16kama i Migovima da se uče lovu na tu istu divljač?

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je, u intervjuu za televiziju N1 emitiranom u srijedu, kako je preustroj u BiH nužan kako bi Bošnjaci ostvarili svoju ravnopravnost te je najavio kako će se to svakako dogoditi ‘za tri mjeseca ili tri godine’.

‘Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost’, kazao je Čović.

Napomena: Činjenice u tekstu su ironizirane. Koristi se i forma cinizma. Molimo šerijatsku policiju Darka Brkana te njegove parosljedbenike da nas stoga ne maltretiraju analizama i raskrinkavanjem , budući da ni cinizam, ni ironija još uvijek nisu zabranjeni u BIH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare