Published On: Sub, stu 29th, 2014

Urugvajci biraju nasljednika ‘najsiromašnijeg predsjednika na svijetu’

Petogodišnji mandat Josea Mujice bio je obilježen ekonomskim i društvenim reformama koje su stanovnicima te zemlje donijele bolju ekonomsku sliku u odnosu na 2009., godinu te smanjile broj siromašnih.

Urugvajski predsjednički kandidat i bivši predsjednik Tabare Vazquez sutra biu, u drugom krugu predsjedničkih izbora, nakon četiri godine stanke mogao ponovno vratiti na dužnost predsjednika države.

Tome u prilog govore ankete i ispitivanja javnog mnijenja koje je provela agencija Equipos Consultores, a Vazquez kandidat vladajuće lijeve koalicije Široka fronta, osvojit će oko 54,5 posto glasova, a njegovprotukandidat Louis Lacalle iz konzervativne Narodne fronte oko 40 posto.U prvom krugu prije mjesec dana Vazquez je osvojio 47,8, a Lacalle 31,9 posto.

Zahvaljujući ekonomskoj politici gospodarstvo je poraslo za 4,4% u prošloj godini, što je za oko dva postotna boda više od regionalnog prosjeka, piše Economist.

Petogodišnji mandat Josea Mujice (79) bio je obilježen ekonomskim i društvenim reformama koje su stanovnicima te zemlje donijele  bolju ekonomsku sliku u odnosu na 2009., godinu te smanjile broj siromašnih.

Urugvajski predsjednik po ustavu nema ograničen broj mandata, ali oni ne mogu biti uzastopni pa je vjerojatno da će “omiljeni i popularni” Vazque, koji je bio predsjednik od 2005. do 2010. i ove nedjelje biti izabran.

I Mujica je omiljen predsjednik koji je poznat po svojoj jednostavnosti. Živi na moj farmi sa svojom suprugom te za sebe zadržava samo desetinu plaće, nema račun u banci i vozi “bubu”.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare