Published On: Sri, lis 6th, 2021

URSULA VON DER LEYEN: Zapadnom Balkanu je mjesto u EU, on je dio naše obitelji

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je zemljama Zapadnog Balkana da su dio jedne obitelji s EU, javio je Reuters.

Ona je novinarima po dolasku na summit s liderima Zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja u Sloveniji rekla da EU želi zemlje regije u svom sastavu.

“Poruka je to da je Zapadnom Balkanu mjesto u EU. Želimo ih u uniji. Mi smo jedna europska obitelj”, izjavila je Von der Leyen.

Von der Leyen je istakla da EU i Zapadni Balkan imaju zajedničku povijest i vrijednosti te da je prilično uvjerena da dijele istu sudbinu.

Lideri EU sastaju se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji kako bi uvjerili šest zemalja Zapadnog Balkana da se mogu pridružiti uniji kada dostignu standarde bloka, objavila je ranije agencija AP.

“Europski lideri potvrdit će privrženost procesu proširenja uopće, ali će napredak biti utemeljen na kredibilnim reformama partnera te poštenim i strogim uvjetima, kao i principu pojedinačnih zasluga”, navodi se u nacrtu.

U nacrtu, u koji je AP imao uvid, naglašena je važnost mogućnosti EU da održi i produbi vlasti razvoj i osiguraju kapacitet za integriranje novih članica.

AP je napomenuo da je malo vjerojatno da će predsjednici i premijeri zemalja EU dati bilo kakav signal u vezi s tim kada bi zemlje Zapadnog Balkana mogle napredovati na europskom putu./Srna/HMS/

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x