Published On: Wed, Mar 18th, 2020

Ursula Von der Leyen: ‘Koronavirus je bio podcijenjen’

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen priznala je da su političari podcijenili opseg opasnosti koju predstavlja pandemija koronavirusa, u intervjuu koji je u srijedu objavio njemački Bild.

»Mislim da smo mi svi, mi koji nismo stručnjaci, podcijenili na početku koronavirus«, rekla je Ursula von der Leyen tom listu.

»Ali u međuvremenu postalo je jasno da se radi o virusu kojim ćemo se još dugo baviti«, dodala je.ž

»Shvatili smo da su sve te mjere, koje su još prije dva ili tri tjedna izgledale kao drastične i drakonske, morale trenutno biti donesene«, rekla je, podsjećajući da je Europa trenutno žarište krize.

Čelnici zemalja EU-a dogovorili su u utorak 30-dnevno ograničenje za ulazak na svojim vanjskim granicama građanima trećih zemalja.

»Spremni smo poduzeti sve što je potrebno i nećemo oklijevati poduzeti dodatne mjere u skladu s razvojem situacije«, izjavila je predsjednica von der Leyen nakon video-konferencije.

»Naš je neprijatelj virus i moramo učiniti sve kako bi zaštitili naše ljude i gospodarstva«, dodala je.

Von der Leyen smatra kako ne treba koristiti termin »rat« protiv virusa, kao što je ovaj tjedan rekao francuski predsjednik Emmanuel Macron.

»Osobno, ne bih upotrijebila riječ rat ali razumijem motivaciju francuskog predsjednika jer je koronavirus zabrinjavajući protivnik«, kazala je šefica EK.

Za njemačkog ministra gospodarstva, SAD i predsjednik Donald Trump još su ležernije shvatili virus na samom početku nego Europa.

»Početak krize vjerojatno je još više bio podcijenjen u SAD-u nego u našim europskim zemljama«, rekao je Peter Altmaier za regionalnu medijsku grupaciju Funke.