Published On: Uto, kol 29th, 2017

UREĐENI PROSTOR Herceg Bosna je ubirala više poreza nego Republika Srpska i Republika BiH zajedno!

Život u HRHB je funkcionirao. Tako je na području HRHB u to vrijeme ubrano više poreza nego na područjima RS i RBiH zajedno

Hrvatska Republika Herceg Bosna je u vrijeme svoga postojanja ubirala više poreza nego Republika Srpska i tadašnja Republika BiH zajedno! Jedan je to od podataka koji se mogu pronaći u novoobjavljenoj knjizi Jadranka Prlića “Prilozi za povijet Hrvatske Republike Herceg Bosne“.

Knjiga Jadranka Prlića je znanstveni rad koji je od nemjerljive vrijednosti historiografske i u njemu je iznijet niz do sada nepoznatih ili manje poznatih podataka o povijesti Herceg Bosne. Također, knjiga sadrži i brojne dokumente koji svjedoče o vremenu osamostaljenja BiH, formiranja Herceg Bosne i njenog postojanja, ali i prvim poratnim godinama.

Jedan od najzanimljivijih podataka, pak, govori o tom koliko je Herceg Bosna bila društveno, politički ali i financijski uređen prostor.

Ministar obrane u Vladi HRHB Vlado Šoljić je tijekom predstavljanja knjige Jadranka Prlića izjavio kako ni on, koji je bio svjedok tog vremena i aktivni sudionik brojnih procesa, nije znao da je razlika u ubranim porezima bila tolika.

„Život u HRHB je funkcionirao. Tako je na području HRHB u to vrijeme ubrano više poreza nego na područjima RS i RBiH zajedno“, rekao je Šoljić.

Upravo u tom podatku se kriju i temelji poslijeratnog “objašnjenja” postupne degradacije političkih prava hrvatskoga naroda u BiH. Tako je poznata mantra bila da Srbi imaju svoj entitet – RS, Bošnjaci političku dominaciju u FBIH, ali da Hrvati “drmaju ekonomijom” i da imaju “više para od Bošnjaka i Srba”.

No, potom je “međunarodna zajednica” odlučila da u BiH svi moraju biti “jednako siromašni”, pa je vojnim udarom na Hercegovačku banku pokušala ekonomski uništiti hrvatski narod u BiH. U tom su gotovo i uspjeli.

Inače, nakon 11 godina prinudne uprave međunarodne zajednice nad Hercegovačkom bankom nije pronađena nikakva nepravilnost u njenu radu, no od stranaca nitko za to nije odgovarao. U Hercegovačkoj banci su ostali “zarobljeni” novci kako hrvatskih poduzetnika u BiH tako i osobne štednje puka.

K tomu, i danas se novac crpi iz hrvatskih područja i iz hrvatskih tvrtki i prelijeva se u bošnjačka područja. Hrvatskim novcima se plaća socijalni mir na bošnjačkim područjima.

Iz knjige Jadranka Prlića i podatka o ubiranju poreza jasno je vidljivo da Hrvati jesu u stanju sami organizirati svoj društevno-poltiički život, no isto je tako jasno kako mnogima to nije u interesu. Jer ekonomski neovisne Hrvate teže bi bilo “politički povaliti”, što je pokušano u više navrata – vladom Alijanse u FBiH početkom dvijetisućitih, platformaško Vladom FBIH te izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

Danas se proces obespravljivanja Hrvata u BiH pokušava dovršiti neprovođenjem presuda Ustavnoga suda BiH kojima se traže izmjene Izbornoga zakona BiH na način da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike. Bošnjaci, naravno, to ne žele prihvatiti jer žele birati i i bošnjačke i hrvatske predstavnike.

J. Gudelj / Dnevnik.ba