Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

UREDBOM VLADE O ZAPOŠLJAVANJU Posao bi moglo dobiti oko sedam tisuća osoba u Federaciji

Must Read

Vlada FBiH je na 45. redovitoj sjednici održanoj u petak u Sarajevu utvrdila te u proceduru Doma naroda uputila prijedlog Zakona o radu, u istom tekstu u kakvom ga je 31. srpnja prošle godine usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Time je napravljen još jedan korak u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH koji smatra kako je prilikom donošenja Zakona o radu u Domu naroda prekršen poslovnik ovoga doma jer, kako stoji u presudi, “nije bilo dovoljno vremena za podnošenje amandmana”.

Presuda Ustavnog suda donesena je u veljači ove godine nakon što je zahtjev za pokretanje upravnog spora tri mjeseca nakon donošenja Zakona o radu pokrenula skupina od 17 izaslanika u Domu naroda iz SDP-a, DF-a te Naše stranke čiji su članovi ujedno i predlagači četiriju usvojenih amandmana na Zakon o radu.

Prijave na natječaj

Očekuje se kako će se Zakon o radu naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda uskoro.

Ponovnim utvrđivanjem Zakona o radu i njegovim slanjem u proceduru Doma naroda, Vlada FBiH ujedno je poštovala i zaključak Doma naroda donesen na ovotjednoj sjednici da se Zakon o radu ponovno uputi u proceduru donošenja u ovom domu. Izvješće o učincima uredbe Vlade Federacije BiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju “teške” 50 milijuna KM podnio je Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

“U nepunih mjesec dana od raspisivanja javnog natječaja za projekte prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, od 18. veljače do 10. ožujka 2016. na njega se prijavilo 1486 poslodavaca koji su se prijavili za zapošljavanje 4063 osobe, dok za projekte samozapošljavanja u navedenom razdoblju imamo 1945 podnositelja zahtjeva”, objasnio je ministar Zukić.

Radna mjesta

Na prijedlog Jelke Milićević, dopredsjednice Vlade FBiH i ministrice financija, pristigli zahtjevi razmatrat će se kontinuirano, kako pristižu, da bi uredba što prije postala operativna.

Očekuje se kako će uredbom Vlade FBiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju posao dobiti oko sedam tisuća osoba. Vlada FBiH je na sjednici u petak donijela zaključak po kojem se za sredstva iz uredbe mogu prijaviti poslodavci u čijim se poduzećima nije smanjivao broj zaposlenih u posljednjih osam mjeseci, dok zainteresirani za projekte samozapošljavanja imaju obvezu djelatnost za koju su im odobrena sredstva zadržati u iduće dvije godine. Natječaj za sredstva po osnovi Uredbe i dalje je otvoren, a dosad pokazano zanimanje ocijenjeno je odličnim. Na prijedlog Mate Jozića, federalnog ministra pravosuđa, Vlada FBiH razmatrala je izjašnjenje Udruge za poduzetništvo i posao “Link” iz Mostara na inicijativu za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata koja predviđa pojeftinjenje i pojednostavljenje postupka registracije poduzeća, uz zaključak da će se sve inicijative koje idu u ovom smjeru podržati.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -