Published On: Čet, lip 23rd, 2016

URED ZA REVIZIJU: Smještaj predsjednika FBIH rađen je bez uredne papirologije

Mnoštvo trenutnih federalnih ureda nalazi se u prostorijama koje rentaju od SDP-a. SDP, iako se ne smatra odgovornim za komunističke zločine smatra se odgovornim za komunističke zgrade. Što će reći da stranka koja se kune u društveno vlasništvo, jeste 90-ih obrgrila privatno pravo vlasništva na društvenim , otuđivši državnu imovinu kada su je proglasili kao svoju. Kako im je to uspjelo nije znano. SDP tako, kada sudjeluje u vlasti, praktički iznajmljuje zgrade sam sebi. Čavara je pokrenuo inicijativu da FBIH prestane plaćati skupi najam i da Ured Predsjednika FBIH jednostavno useli i zgradu koja je u federalnom il državnom vlasništvu. Što je logično. Time bi građani FBIH prestali plaćati kiriju SDP-u. Ured za reviziju tu uštedu ne navodi kao logičnu. U priopćenju se govori o nepravilnostima tijekom renoviranja objekta u koji treba useliti ured predsjednika FBIH.

Prenosimo u cijelosti:
Ured za reviziju institucija Federacije BiH potvrdio je u svom revizorskom izvještaju da je adaptacija “Vile Braun” za potrebe predsjednika FBiH Marinka Čavare neopravdana.

U izvještaju, revizori navode da je na adaptaciju i opremanje objekta “Vila Braun” potrošeno 96.292 KM (79.708 KM za adaptaciju objekta i 16.585 KM za nabavu namještaja).

Prema prezentiranoj dokumentaciji, predsjednik FBiH Marinko Čavara se aktom od 22. travnja 2015. godine obratio Vladi FBiH sa zahtjevom za iznalaženje trajnog smještaja, te je naveo da je sa predstavnicima Vlade FBiH i Službe obišao predmetni objekt, da isti odgovara namjeni i adekvatan je za smještaj Ureda predsjednika i dopredsjednika FBiH, te da se poduzmu aktivnosti za stvaranje uvjeta za preseljenje u navedeni objekt, piše N1.

Međutim, dopredsjednici Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF) su se usprotivili ovoj odluci Čavare te su naveli da navedeni prostor ne smatraju adekvatnim za smještaj niti da isti ispunjava uslove i standarde za normalno funkcioniranje.

Revizori navode da je postupak nabave proveden retroaktivno što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

“Navedeni objekt je državno vlasništvo, a kao nositelj prava raspolaganja upisana je Općina Centar. Služba je uz konsultaciju sa Federalnim pravobranilaštvom, od Općine tražila suglasnost za korištenje predmetnih nekretnina, ali do okončanja revizije navedene aktivnosti nisu okončane. Prema svemu naprijed navedenom može se zaključiti da je na temelju inicijative Ureda predsjednika FBiH i zaključaka Vlade izvršena adaptacija i opremanje objekta ‘Vila Braun’, iako prethodno sa Općinom Centar koja je nositelj prava korištenja nisu riješeni imovinsko – pravni odnosi, zbog čega utrošak navedenih sredstava nije opravdan”, navodi se u izvještaju.

Krajem 2015. godine i u tijeku 2016. godine, pokrenute su aktivnosti za smještaj u navedeni objekt i ureda dva dopredsjednika.

“Načinjene su izmjene i dopune Idejnog projekta u oktobru 2015. godine prema kojem premijer i predračun radova iznosi 296.347 KM. Isti je upućen predsjedniku i dopredsjednicima na izjašnjenje u cilju zauzimanja zajedničkog stava, ali do završetka revizije ove aktivnosti nisu okončane. S obzirom da nije blagovremeno dogovoreno rješenje istovremenog smještaja sva tri ureda, u 2015. godini izvršena je adaptacija dijela objekta za potrebe smještaja Ureda predsjednika, a navedeno će dovesti do većih troškova na teret proračuna FBiH pri naknadnom prilagođavanju objekta za smještaj i ostalih korisnika”, stoji u izvještaju revizora.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>