Published On: Pon, stu 1st, 2021

Ured predsjednika: Ministar obrane narušava međunarodni ugled RH i Hrvatske vojske

Ured Predsjednika Republike prinuđen je reagirati i danas, na blagdan Svih svetih, na laži ministra obrane Marija Banožića kojemu očito baš ništa nije sveto, pa onda ni istina, navodi se u večerašnjem priopćenju

 Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića reagirali su u ponedjeljak na tvrdnje iz MORH-a kako su spriječili međunarodni skandal oko sudjelovanja Počasno-zaštitne bojne u BiH, poručivši da ministar obrane svojim izjavama narušava međunarodni ugled RH i Hrvatske vojske.

Ured Predsjednika Republike prinuđen je reagirati i danas, na blagdan Svih svetih, na laži ministra obrane Marija Banožića kojemu očito baš ništa nije sveto, pa onda ni istina, navodi se u večerašnjem priopćenju.

“Ministar obrane Mario Banožić svojim lažljivim izjavama, a sada i priopćenjem poslanim iz Ministarstva obrane RH, bez presedana narušava međunarodni ugled Republike Hrvatske i Hrvatske vojske, narušava odnose s BiH te, poput svog nalogodavca Andreja Plenkovića, uznemirava javnost izmišljotinama”, poručuju iz Ureda predsjednika Milanovića.

Ističu i kako je tvrdnja koju Banožić plasira preko MORH-a, kako je spriječio međunarodni skandal, netočna i uvredljiva za Hrvatsku vojsku “koja je – za razliku od ministra – uvijek postupala i postupa po zakonu i po zakonitim zapovijedima i odlukama”.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne upućeni su u ožujku 2021. na ispraćaj posmrtnih ostataka četvorice pripadnika HVO-a u Bugojno sukladno zakonu: na temelju zahtjeva Ureda Predsjednika Republike, prema zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH i uz pisanu odluku ministra obrane. Jedini koji je, neshvatljivo i nepromišljeno, pokušao opstruirati zakonito slanje pripadnika PZB-a u Bugojno bio je upravo ministar obrane koji odluku o slanju pripadnika PZB-a nije želio potpisati do zadnjeg časa. Iako je od načelnika Glavnog stožera OSRH zakonito, propisno i na vrijeme dobio zahtjev, navodi se u priopćenju iz Milanovićeva Ureda.

Banožića pozivaju i da “umjesto da opet laže objasni zašto mu je smetalo da pripadnici PZB-a sudjeluju na posljednjem ispraćaju poginulih pripadnika HVO-a u Bugojnu na kojemu je u ime Predsjednika Republike Hrvatske bio posebni savjetnik za veterane umirovljeni general Marijan Mareković, a u ime Vlade ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman čiji dolazak u Bugojno ministar Banožić u svom priopćenju smišljeno prešućuje, dakle pokvareno prikriva”.

U priopćenju Milanovićeva Ureda tvrde i kako “pokušavajući sakriti svoju nesposobnost i nepoznavanje zakona, ministar obrane zloupotrebljava MORH i njegove stručne službe za svoje političke obračune ne samo s Predsjednikom Republike nego sada i s načelnikom Glavnog stožera OSRH”.

Opasno je i neodgovorno preko službenih stranica MORH-a optuživati Predsjednika Republike i načelnika Glavnog stožera OSRH za kršenje zakona. MORH ne može biti privatna ministrova služba za fabriciranje njegovih političkih prljavština, zaključuje se u priopćenju Ureda predsjednika.

Hranj: Na temelju više grubih neistina u potpunosti se iskrivljuje situacija

Ured Predsjednika Republike večeras je prenio i reagiranje načelnika GS OSRH admirala Roberta Hranja koji je uputio “snažan protest” protiv priopćenja MORH-a u kojem se “na temelju više grubih neistina u potpunosti iskrivljuje situacija”.

U priopćenju iz Ureda Predsjednika pojašnjavaju kako su zaprimili reagiranje admirala Hranja na priopćenje MORH-a u vezi odlaska pripadnika Počasno zaštitne bojne u BiH koje je upućeno ministru obrane, a dostavljeno i Predsjedniku Republike i predsjedniku Vlade.

Načelnik GS OSRH Robert Hranj ministru Banožiću tako poručuje da je “komuniciranje između državnih dužnosnika putem službenih web stranica Ministarstva obrane potpuno neprimjereno”.

“Sporna pitanja, ma koliko teška i složena moraju se rješavati u međusobnoj direktnoj komunikaciji te, ako se ne mogu riješiti tako, trebaju se podići na višu razinu. Dodatno, apsolutno je neprihvatljivo da se na taj ili bilo koji drugi način iznose grube neistine s očiglednim ciljem difamacije drugoga” poručuje Hranj i dodaoje kako stoga upućuje “snažan protest” protiv današnjeg priopćenja na službenoj stranici MORH-a. U njemu se, tvrdi, na temelju više grubih neistina u potpunosti iskrivljuje situacija.

“Priopćenje MORH-a, osim što iznosi brojne neistine, nepotrebno unosi dozu nepovjerenja i baca sjenu na dobre odnose između dviju država, posebno njihovih oružanih snaga”, ističe admiral Hranj.

U svojoj reakciji Hranj podsjeća da je 17. ožujka u 16,13 sati dobio pisani zahtjev iz Ureda Predsjednika RH u kojem se najavljuje odlazak izaslanika PRH 19. ožujka na ceremoniju polaganja vijenca u Bugojno, BiH.

“Promptno, u 18,48 sati, dopisom Kabineta NGS upoznao sam Vaš kabinet sa zahtjevom PRH (zahtjev Ureda PRH bio je u privitku mog dopisa) te zamolio da Vi donesete odluku kojom bi odobrili izlazak vojnika preko granice, kao što se i traži u Zakonu o obrani. Nakon što od Vas, a ni od Vašeg Kabineta, nisam dobio odgovor, 18. ožuka u 12,55 sati poslao sam Vam poruku kojom sam Vas izvijestio o mom dopisu, tražeći Vašu odluku i navodeći da je naš vojni izaslanik već najavio  aktivnost bosansko-hercegovačkoj strani te da je planirano da na ceremoniji, pored izaslanika PRH, sudjeluju još i ministar vanjskih poslova RH i veleposlanik RH u BiH”, naveo je Hranj u reakciji ministru Banožiću.

Kada ste mi, nastavlja Hranj u reakciji Banožiću, odgovorili da želite da Ured predsjednika RH treba poslati dopis Vama jer bez toga nećete reagirati, ponovo sam Vam se obratio u 13,15 i rekao da sam kontaktirao Ured predsjednika koji je poručio da neće slati nove dopise. “Odgovorili ste da nemate osnove za odluku te da onda postupim kako mislim da treba. Izvijestio sam Vas da NGS ne smije uputiti vojnike izvan zemlje bez odgovarajućeg političkog odobrenja, u konkretnom slučaju odluke ministra obrane, jer se radilo o protokolarno-ceremonijalnoj aktivnosti”, ističe admiral Hranj u dopisu minsitru Banožiću pozivajući se na članak 69. Zakona o obrani.

Napominje i da taj članak, osim što određuje tko donosi odluku za konkretni i slične slučajeve, ne propisuje proceduru donošenja odluke.

“Naša je prepiska završila Vašom porukom da to nije zakonski ispravno te da provedem onda nalog ako sam ga dobio. U pokušaju dobivanja Vaše odluke obratio sam Vam se i osobno dopisom. Vaša odluka ipak stiže 18. ožujka u 15,14 sati, a na temelju toga ja izdajem pisanu zapovijed  u kojoj se pozivam na Vašu odluku da tri vojnika i dva vozača PZB-a mogu otići na ceremoniju polaganja vijenca u Bugojno”, naveo je u svojoj kronologiji događanja admiral Hranj napominjući da se, paralelno tome, preko nadležnih službi MORH-a i MVP-a zatražilo diplomatsko odobrenje za ulazak hrvatskih vojnika u BiH.

Ured predsjednika Republike i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj oglasili su se večeras nakon što je Ministarstvo obrane ranije danas reagiralo na tvrdnju umirovljenog generala i savjetnika predsjednika Republike Marijana Marekovića koji je rekao kako nije točna tvrdnja ministra obrane prema kojoj je Milanović tražio da se pošalje vojsku u BiH.

 

guest
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Vrijeme je da se organizira neki skup Milanović – Čović/Vučić – Dodik ……
Haos bi nastao u kanisteru 23%.

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Tako je.

Podvučeno
Podvučeno
1 godina prije
Bollero
Bollero
Šta ti kažeš na ovo?  Podvučeno
1 godina prije

Škiljan se devalvirao u temeljnoj postavki. U domovinskom ratu u RH, nisu sudjelovali Bošnjaci- nego Muslimani. Zvaničan narod Bošnjaci, nastaje 1994.godine.

Jurica
Jurica
Šta ti kažeš na ovo?  Bollero
1 godina prije

Tako je bolero.

Bruce Lee.
Bruce Lee.
Šta ti kažeš na ovo?  Bollero
1 godina prije

Babo gato u filđan i vidio filđžan državicu za drugo gatanje neće imati priliku jer je u tabutu

djuro
djuro
1 godina prije

Milanovićevi istupi su zadnja šansa da se Hrvatska poreda i uruši kriminalna hobotnica, treba spomenuti da se prvo obračunao sa SDPom

FRANO-MARXISTA
FRANO-MARXISTA
1 godina prije

POTOVANI PREDSJEDNIČE HRVATSKE ,DRUŽE ZORANE ,MAKAR TE IDENTIFICIRALI I BOLJŠEVIKOM ,ALI MORAš STATI NA KTARAJ TIM RAZULARENIM KATOLIČKIM PAŠDAURIJAMA KOJI SU SE OSILI DO KRAJNJIH GRANICA ,A OKVIR I UVJETE IM JE OSTAVIO ZLOČINAC TUĐMAN,PA TE UPOZORAVAM KAO GRAĐANIN DA JE SRAMOTA SLUŠATI TAKVE DIJALOGE KOJI SE JAVLJAJU U JAVNIM MEDIJIMA IZMEĐU LICA KOJA NISU PO DRUŠTVENOM POLOŽAJU NI USTAVNO NI POLOŽAJNO JEDNAKI U OVLASTIMA I ODGOVORNOSTIMA PREME TEBI I TVOJOJ DRUŠTVENOJ INSTITUCIJI, PA MORAŠ PODUZETI OŠTRIJE MJERE KOJE TI PRIPADAJU DA SMIRIŠ I OTPUTIŠ TE RAZULATRENE STEPINČEVSKE SLJEDBENIKE,DUHA I NAUMA NA ONA MJESTA KOJA IM PRIPADAJU I DRUŠTVENIM ODGOVORNOSTIMA KOJIMA SLUŽBUJU.

Jurica
Jurica
1 godina prije

Ma u pravu je Zoka. Ne može lajati kako ko hoće.

FRANO-MARXISTA
FRANO-MARXISTA
1 godina prije

TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU??
ZAR SE JOŠ UVIJEK MOŽE PRODAVATI ROG POD SVIJEĆU I NA KRAJU DRUGE DEKADE 21-VOG STOLJEĆA. DOKLE ĆE NAM ZLOČINAČKA KATOLIČKA CRKVA ODREĐIVATI NAŠE POVIJESNO ODREĐENJE ILI SELEKTIVNO VJEROVANJE U NEŠTO I NEKOG . KRŠĆANSKU RELIGIJU TREBA , KAO ISTROŠENU,KAO PROKAZANU ,KAO ZLOČINAČKU , ODBACITI I JEDNOM ZAUVJEK PROGLASITI JU DEKADENTNOM,ZLOČINAČKOM, KOJA NIKADA NIJE DJELOVALA PERSPEKTIVNO I UJEDINJUJUĆE ,SA VJEROVANJEM U NEŠTO ŠTO LJUDI STVARAJU A PERSPEKTIVNO IMA VIZIJU RAZVOJA I SPOZNAJE.
PA VUKOVAR I ŠKABRNJU TREBA STAVITI U POVIJESNI KONTEKST RATA DVAJU RELIGIJA ,KOJE SU OBE AMBICIOZNE DA VLADAJU ,PLJAČAKJU I IDEOLOŠKI OPREMAJU SVOJU PASTVU DO KRVOLOČNIH RAZRAČUNA , KOJI SU USLOVLJENI ,ALI UVIJEK, MATERIJALNIM INTERESIMA ,I AMBICIJOM APSOLUTNG VLADANJA. PA JE POVIJESNO,SVAKOM, ZNANO DA SE KRŠĆANSKI RASKOL DESIO NA OVIM PROSTORIMA PRVOM POLOVICOM 11-TOG STOLJEĆA,I OD TADA  NA OVIM PROSTORIMA DJELUJU DVIJE KRŠAĆNSKE RELIGIJSKE ZAJEDNICE U PERMANENTNOM RATU, NE SAMO NA PODRUČJU DUHOVNOH RASKOLA ,VEĆ VIŠE ONOG AMBICIOZNOG SVJETOVNOG,APSOLUTNOG VLADANJA SVOJOM PASTVOM ,SLJEDNICIMA. PA JE I ZADNJI SUKOB DVAJU RELIGIJSKIH PRISTALICA  NA TLU SOCIJALISTIKE JUGOSLAVIJE ,PRETVOREN U VJERSKI RAT SA SVJETOVNIM AMBICIJAMA PREUZIMANJA VLASTI ŠTO JE REZULTIRALO RUŠENJEM SOCIJALSITIČKOG ,SAMOUPRAVNOG,NAJDEMOKARSKIJEG ,SUSTAVA DRUŠTVENO-PROIZVIODNIH ODNOSA I STVARANJE NOVIH ,KAPITAL ODNOSA SA RELIGIOZNIM SADRAŽJEM VLADANJA.
PA VUKOVAR I ŠKABRNJA SU RATNI RAZRAČUNI DVAJU RELIGIJA NA OVIM PROSTORIMA I KAO KRVOLOČNI IZNIKLI IZ RELIGIJSKIH AMBICIJA VLADANJA SVJETOVNIM, MATERIJALNIM BOGATSTVIMA, I KAO TAKVE NEĆEMO IH SLAVITI ILI RELIGIJSKI HODOČASTITI,VEĆ POVIJESNO ISTAKNUTI KAO UZOR DVAJU OBRAČUNA U KOJIMA SU SE DVIJE USPALJENE , PODIJELJENE,KRŠĆANSKE RELIGIJIE IŽIVLJAVALE ŽRTVUJUĆI SVOJE SLEDBENIKE ,KAO GRAĐANE,ZA DOMINACIJOM APSOLUTNOG ,SVJETOVNOG I DUHOVNAOG VLADANJA ZAŠTO ČELNICI RELIGIJSKIH SEKTI TREBAJU SVJETOVNO ODGOVARATI ,KAZNENO I MATERIJALNO, APOSEBNO ONAJ ULTRA RELIGIJSKI VOĐA SA SVJETOVNOM AMBICIJOM VLDANAJA I PLJAČKE ,ZLOČINAC TUĐMAN.