Published On: Mon, Aug 28th, 2017

Uragan Harvey ojačao euro

Na azijskim se burzama danas trguje oprezno dok se procjenjuju štete od uragana Harvey u Teksasu, dok je tečaj eura prema dolaru dosegnuo novu najvišu razinu u dvije i pol godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji pale oko 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju porasli su, pak, između 0,3 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,1 posto.

Oprez na burzama

Na tržištima vlada oprez dok se procjenjuju štete od Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u posljednjih 12 godina pogodio južnu obalu Teksasa i koji je izazvao obilne kiše te velike poplave.

Na teksaškoj obali je zatvorena gotovo trećina rafinerija za preradu nafte, a u Meksičkom zaljevu 20 posto američke proizvodnje.

Zbog toga je već u petak, uoči dolaska Harveya u Teksas, cijena nafte na londonskom tržištu porasla 0,7 posto, a jutros daljnjih 0,4 posto, na 52,60 dolara po barelu.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela jutros skliznula 0,3 posto, na 47,70 dolara, nakon što je u petak porasla 0,9 posto.

Harvey je u SAD-u dozvao u sjećanje i traumu iz 2005. kada je uragan Katrina izazvao humanitarnu katastrofu s više od 1.800 mrtvih i razorio cijele četvrti New Orleansa.

U tromjesečju u kojemu je harala Katrina rast američkog bruto domaćeg proizvoda znatno je usporio, no kasnije je ubrzao zbog obnove porušenih područja.

Jačanje eura

A na valutnim je tržištima euro u usponu od petka jer predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi nije u govoru u Jackson Holeu pokazao zabrinutost u vezi jačanja eura.

Europska je valuta, naime, od početka godine ojačala 13 posto u odnosu na američku zbog političkih problema u Washingtonu i opreznog povećanja kamata Feda.

S druge strane, iduće se godine očekuje zaoštravanje monetarne politike u eurozoni, nakon što je ECB godinama vodio poticajnu politiku.

Premda jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone, Draghi u petak nije to ni spomenuo, nego je svoj govor usmjerio na druge aspekte, kao što je solidan rast gospodarstva eurozone. A ulagači su to shvatili kao ‘zeleno svjetlo’ za kupnju eura.

Najjači euro

Tako je jutros tečaj eura dosegnuo 1,1966 dolara, najvišu razinu od siječnja 2015. godine, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 1,1920 dolara.

“Ulagači koji igraju na euro iskoristit će svaku naznaku da se u eurozoni sprema manje poticajna monetarna politika”, kaže Chris Weston, strateg u IG-u.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, za 0,3 posto, na 109,15 jena.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo 0,3 posto, na 92,52 boda, najnižu razinu od siječnja 2015. godine. (Hina)