Published On: Pet, lis 11th, 2019

URAČUNLJIV SAMO KAPLAN Ljubović i Mahmutćehajić tražili i dobili dijagnozu za prekid izbora u Stocu: bili su smanjeno uračunljivi

 

Suđenje Salmiru Kaplanu, Ahmetu Ljuboviću i Demiru Mahmutćehajiću, tri godine od nereda i napada u Stocu, ide u svoju završnicu. Glavni pretres u ovom predmetu nije održavan od travnja ove godine, a za polugodišnjeg čekanja stigla su nova 4 vještačenja, te je nastavljen u četvrtak, 10. listopada.

Najzanimljivija vještačenja su se dakako na ozlijede Marija Raguža, kojega je nogom u vrat udario prvooptuženi, ali i psihičko stanje drugo i treće optuženog Ljubovića i Mahmutćehajića,prenosi  Hercegovina.info.

PTSP, razvodi, rat…krvici za incidente na lokalnim izborima

Sudeći prema nalazu i mišljenju dr. Alme Bravo-Mehmedbašić Ljubović i Mahmutćehajić nisu bili baš svjesni što rade za nereda u Stocu. Uračunljivost smanjena – ne bitno, donijela je nalaz za obadvojicu dr. Bravo. Za Ljubovića je navela da boluje i liječi se od PTSP-a, ima trajne promjene ličnosti, depresivne epizode, a uz to ima i fizičke smetnje – 70 posto invalid – ne vidi na jedno oko. Kada je u pitanju Mahmutćehajić navela je „traumatično ratno iskustvo, gubitak 6 godina starijeg brata, traumu izbjeglištva“. „Razvodi se, sam se brine o troje djece, najstariji sin mu se razbolijeva“, ispričala je Bravo dodavši da se sve to odrazilo i na događanja u Stocu.  „Svi govore ‘Nije ovo 93’. To njega podsjeća na gubitak brata, na izbjeglištvo, a on se osjeća i odgovornim jer je predsjednik SDP-a“, ispričala je Bravo koja je stajališta da spomenuta dvojica navedenog dana nisu mogla kontrolirati svoje postupke.

Sudeći po ovim vještačenjima, uračunljiv je 2. listopada u Stocu bio samo Salmir Kaplan.

Premda se očekivalo da će još jedno vještačenje ozljeda Marija Raguža biti točka na i, ono nije razriješilo sukob vještaka koji su ranije donosili nalaze. Nakon dijametralno suprotnih ranijih vještačenja Davorina Kozomare i Damira Juge, koja su govorila: a) da je Ragužu život bio ugrožen, b) da je isti bio lakše ozlijeđen, vještak iz Tuzle – dr. Fuad Brkić, inače načelnik klinike na bolesti uha, grla i nosa UKC-a Tuzla donio je i opciju c) granično ozlijeđen.

On je Raguževe ozlijede vještačio po naredbi suda, a osvrnuo se i na spor vještaka oko toga je li bilo prijeloma tiroidne hrskavice u Raguža, ili ipak ne.

„Ja nisam kvalificirani radiolog, te sam nakon pregleda dokumentacije i 4 CD-a kontaktirao sutkinju i rekao joj da ne mogu tumačiti radiološke nalaze i ustanoviti ima li frakture ili nema. U razgovoru s postupajućom sutkinjom dogovorili smo se da angažiramo radiologa na UKC Tuzla, te smo dobili dopunu naredbe i kolegica se zaista potrudila. U prvi mah je govorila da frakture nema, no upotrebom radiološkog softvera ustanovila je da ga ipak ima“, ispričao je Brkić. No, unatoč tome, nije donio nalaz da su Raguževe ozlijede teže.

„Od strane suda mi je naređeno da kvalificiram težinu ozlijede. Ja sam se na kraju izjasnio da se radi o tzv. graničnim ozlijedama, nisam se mogao izjasniti radi li se o teškoj ili lakoj tjelesnoj ozlijedi“, dodao je Brkić.

 
Ivica i Nikola lakše ozlijeđeni

Tužitelj ga je pitao leže li pacijenti u bolnici zbog lakih tjelesnih ozljeda. „Svaka ozljeda vrata, pogotovo u predjelu grkljana se hospitalizira. Kako sam otorinolaringolog znam da se ti pacijenti moraju ostaviti na promatranju i kod najmanje povrede, da vidite hoće li doći do otoka, zbog kojeg može doći do otežanog disanja i svih mogućih komplikacija“, odgovorio je Brkić. Na upit tužitelja Spomenka Jukića je li ova ozljeda mogla dovesti do smrtne posljedice, Brkić je kazao da svaka ozljeda može završiti fatalno, ovisno od težine.

Svoje mišljenje o ozljedama Ivana i Nikole Perića donio je i vještak Safet Agović, kazavši da se radi o lakšim tjelesnim ozljedama, čemu se obrana suprotstavila, jer smatraju da isto nije mogao konstatirati samo na temelju jednog papira iz Doma zdravlja Stolac. Agović je kazao da je taj papir sasvim dovoljan, i da nije on izmislio imena i ozljede Ivana i Nikole Perića, nego su one evidentirane na dan kad su se i dogodile.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare