Published On: Uto, lis 21st, 2014

Uprava Tuša potvrdila da zatvara sve radnje u BiH

BANJA LUKA – Slovenski trgovački lanac „TUŠ“ potvrdio je da zatvara sve svoje prodajne objekte u Bosni i Hercegovini, obrazlažući to “prirodnim katastrofama“, a odgovornost za ovaj potez prebacuje na firme u BiH.

Ovo se navodi u elektronskoj pošti koju je “TUŠ” poslao svim dobavljačima u BiH, a koja je u posjedu banjalučkog poslovnog portala “capital.ba”.

Na obavještenje su domaći dobavljači reagirali burno, bez ustručavanja optužujući “TUŠ” da ih pokušavaju prevariti, koristeći “prirodne katastofe kao izgovor što je samo još jedna u nizu drskosti i bahatosti“.

-Zbog teške situacije i nestabilnog okruženja “TUŠ Trade” je od danas pokrenuo sve formalne postupke za zatvaranje prodavnica u Bosni i Hercegovini –  stoji u obavještenju uprave „TUŠ-a“ koje je stiglo na elektronsku poštu 92 dobavljača u BiH.

-Tvrtka je ove godine planirala poboljšanje poslovanja, ali tešku ekonomsku situaciju i manju kupovnu moć na tom području su dodatno pogoršale prirodne katastrofe i samovoljni činovi određenih dobavljača koji nisu imali razumijevanje za situaciju, te su svojim blokadama poslovanja onemogućili njezino rješavanje također i prema ostalim našim partnerima. Zbog navedenog se tvrtka suočava sa velikim izazovima u poslovanju i na kraju odlučilo da zatvori trgovine- navodi uprava „TUŠ-a“.

“Capital” dodaje da su ogorčeni dobavljači bezuspješno pokušavali na adrese navedene u obavještenju da dobiju više detalja.

Direktor firme za uvoz i distribuciju mesnih i mliječnih prerađevina „Intercamp“ Nedim Kalamujić je poslao mail “Tušu” u kojem ih otvoreno optužuje za prijevaru.

Portal “Capital” je 16. listopada objavio tekst u kojem je otkrio da se “TUŠ” povlači iz BiH, te da namjeravaju ostati dužni više od 20 milijuna KM dobavljačima iz BiH.

Dan poslije UIO BiH je pokrenula opsežnu kontrolu, indirektno potvrđujući da “TUŠ” gasi svoje firme, da su neopravdano tražili povrat PDV-a, da vrše sumnjive transakcije sa povezanim pravnim licima, kao i da su obje firme u milijunskim gubicima.

 

(FENA)