Published On: Wed, Aug 26th, 2015

UPOZORENJE: Stotine džihadista čeka znak za napade u Europi

Oko 800 mudžahedina obučavanih u kampovima Al Kaide i Islamske države, vratili su se iz Sirije i Irana kućama u Europu. Prema španjolskim službama sigurnosti, ti ekstremisti čekaju pozive svojih vođa da počine terorističke napade na tlu Europe.
Prema pisanju britanskih medija, samo u Veliku Britaniju vratilo se oko 350 islamista koji su obučavani na teritorijima pod kontrolom IS. Neki su pod nadzorom sigurnosnih službi, no neki su nestali, piše express.co.uk. Zemlja je na visokom stupnju pripravnosti, a napad na Britaniju je “vrlo vjerojatan”, navode mediji.
“Te osobe nisu dobro trenirane, ali spremne su učiniti bilo što. Riječ je o indoktriniranim osobama koje su prošle minimalnu obuku”, govore izvori.
“Riječ je o mladićima koji brzo postaju pristalice IS-a i fanatici. Odlaze u ratne zone ili ostaju u domovima i ponašaju se kao tzv. vukovi samotnjaci, rekao je španjolski ministar sigurnosti Francisco Martinez.
Ova upozorenja objavljena su kratko nakon izbjegnute tragedije u brzom vlaku u petak u Francuskoj kada su Marokanca Ayouba El-Khazzanija, naoružanog kalašnjikovim, svladala četvorica putnika. Među njima su bila dvojica američkih marinaca koji su se tamo slučajno zatekli.
Ispostavilo se da je Markoanac simpatizer Islamske države te da je izbjegnut veliki masakr. Sigurnosne službe vjeruju da je Khazzani prije ukrcavanja u vlak dobio kratki brifing o tome što mora napraviti, piše express.co.uk.
Mediji pišu da je živio u Španjolskoj do lani kada je otputovao u Tursku a onda u Siriju. Tamo je prošao neku vrstu treninga.
Inače, Marokanca su svojedobno španjolski policajci uhitili zbog droge.
Ekstremisti Islamske države imaju razvijenu mrežu regrutiranja putem interneta, a osim muškaraca, skloni su i vrbovanju djece-ratnika, kao i tinejdžerki, prenosi Danas.hr.