Published On: Ned, ožu 16th, 2014

Upitna smjena ministra Radončića u Domu naroda

Iako je Zastupnički dom Parlamenta BiH izglasao smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, veliko je pitanje hoće li ova odluka biti potvrđena u Domu naroda.
Radončićeva stranka Savez za bolju budućnost (SBB) BiH dala je jučer punu potporu svom predsjedniku, ali i oštro kritizirala SDP i SDA. SBB se, dakle, očito sprema za ulogu predvodnika oporbe, ali će vjerojatno prvo pričekati rasplet situacije u Domu naroda. Iz stranaka koje su u Zastupničkom domu izglasale Radončićevu smjenu, a prije svih SDA i SDP, smatraju kako bi tu odluku što prije trebalo potvrditi i u Domu naroda. Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac (SDA) kaže kako smjena ne bi trebala doći u pitanje ako stranke koje su glasovale u Zastupničkom domu za smjenu isto urade i u Domu naroda. Međutim, ne treba zaboraviti činjenicu da Kolegij Doma naroda koji odlučuje o sjednicama i dnevnom redu već neko vrijeme ne može zasjedati u punom sastavu zbog bolesti dopredsjedatelja Doma Sulejmana Tihića. Tu je i protivljenje mnogih relevantnih političkih čimbenika koji upozoravaju da smjena ministra Radončića dodatno destabilizira vlast u BiH. Upitno je kada će biti održana sjednica ovog doma pa samim tim i prilika za očitovanje o Radončićevoj smjeni. Mnogi već sad spominju moguću reprizu “slučaja Ivanić” od prije desetak godina kada razrješenje ministra vanjskih poslova nikada nije verificirano u Parlamentu. Tako se lako može dogoditi da Radončić ostane ministar sve do izbora.

Upitna većina
Nastavak rada Doma naroda do kraja ovog izbornog mandata ionako je upitan zbog oprečnih stavova o izmjenama zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH. Stranke koje su se u Zastupničkom domu našle na istoj strani kada je u pitanju smjena ministra Radončića suprotstavljene su oko ovog zakona. No, čak i ako se relativno brzo izglasa Radončićeva smjena ostaje pitanje hoće li i tko biti imenovan za novog ministra sigurnosti te postoji li više uopće parlamentarna većina na državnoj razini. SBB u tom slučaju definitivno prelazi u oporbu, a iz SDA poručuju da nisu zainteresirani ni za ponovni ulazak u Vijeće ministara, kao ni za sudjelovanje u parlamentarnoj većini. U tom slučaju u parlamentarnoj većini ostale bi četiri stranke – SDP, SNSD, HDZ BiH i HDZ 1990. koje zajedno imaju 21 zastupnika, odnosno jednog manje od potrebne natpolovične većine. Stoga bi najbezbolnije rješenje bilo da Radončić ostane ministar, a njegova stranka formalni dio parlamentarne većine do kraja ovog izbornog mandata.

 

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare