Published On: Sri, tra 3rd, 2019

UPITAN LGTB PRIDE U SARAJEVU: Najveća bošnjačka partija od organizatora traži da odustanu

“Stranka demokratske akcije svojim političkim djelovanjem štiti slobodu i ljudska prava, od svog osnivanja do danas, po čemu je prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini i izvan nje. Odlučni smo u borbi protiv svakog vida diskrimanicje u našem društvu, u cijeloj državi i po bilo kojoj osnovi. Svaki građanin ove zemlje mora imati ista prava, bez obzira na rasnu, etničku ili religijsku pripadnost, političku ili ideološku opredijeljenost”, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Stranka ističe da pravo na slobodan život, imovinu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i posao mora biti zagarantirano svakoj osobi, neovisno o njenoj seksualnoj orijentaciji.

“Međutim, smatramo da u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti i uz sve veće izazove suvremenog doba nastoji sačuvati obitelj, javne parade i povorke LGBT osoba ne treba organizirati jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvaćanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost. Zato pozivamo organizatore i vlasti u Kantonu Sarajevo da odustanu od organiziranja ovakvih manifestacija i bez ikakve potrebe ne unose nered među građane glavnog grada Bosne i Hercegovine”, navodi se iz KO SDA Sarajevo.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina će konačno, nakon svih država u regiji, dobiti svoju povorku ponosa koja će se održati 8. rujna u Sarajevu. Inicijativa da se organizira Bosanskohercegovačka povorka ponosa dolazi od 15 aktivista i aktivistica iz Prijedora, Banje Luke, Sarajeva, Bijeljine, Tuzle i ostalih dijelova BiH.

Povorku su podržale brojne javne osobe iz političkog i kulturnog života, kao i strane ambasade. S druge strane, pojedini političari poput Samre Ćosović-Hajdarević, ne misle tako.

ŠTO AKO NETKO ZATRAŽI DA SE “IZOLIRAJU” ŽENE POD HIDŽABOM ili BURKOM? SDA-ova zastupnica traži da se LGBT osobe “izoliraju i sklone od naše djece i društva”