Published On: Čet, srp 19th, 2018

UOČI SJEDNICE DOMA NARODA Komšić: Nikad više Zagreb, a ni Beograd, neće nama pisati zakone

Uoči sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj će se glasati o Zakonu o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, oglasio se predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić je izrazio uvjerenje da će Zakon biti usvojen na sjednici Doma naroda, te pozdravio jedinstvo svih “probosanskih” opcija koje su, kako je naveo, smogle snage da se odupru antiustavnim rješenjima “kakva su dolazila iz HNS-a, te da formulišu prijedlog Zakona koji u potpunosti implementira presudu Ustavnog suda BiH i omogućava nesmetanu implementaciju izbornih rezultata”.

“Glasanje u Domu naroda od iznimne je važnosti. Želim ovim putem da pozovem sve delegate iz reda probosanskih opcija da izvrše svoju demokratsku i patriotsku dužnost te da podrže usvajanje Zakona. DF je od početka aktivno učestvovao u izradi ovog Zakona, te vodio demokratsku političku borbu kako bi se Zakon našao u parlamentarnim klupama. Želio bih izraziti zahvalnost zastupnicima i delegatima iz ostalih stranaka koji također čvrsto stoje na stanovištu da je Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata nužno usvojiti. Također, želim im čestitati zbog toga što nisu poklekli pred politikom ucjena i pritisaka koji dolaze od strane službenog Zagreba koji svim silama nastoji progurati diskriminirajuća rješenja u Bosni i Hercegovini”, rekao je Komšić, priopćeno je iz DF-a.

On je kazao da od sutra počinje nova etapa u borbi za demokratsku, jedinstvenu, nedjeljivu građansku državu Bosnu i Hercegovinu.

“Osjećam stanovitu dozu ponosa zbog toga što smo svi zajednički odbacili zagrebačke ultimatume i nametanja diskriminirajućih rješenja koja su nezamisliva u demokratskom svijetu. Pokazalo se tko stoji uz demokratske vrijednosti, a tko nasuprot njih. Nikada više Zagreb, a ni Beograd, neće nama, građanima Bosne i Hercegovine, pisati zakone. Ovo je naša država, i u njoj će vrijediti onakva pravila kakva vrijede u demokratskom i civiliziranom svijetu, a ne ona pravila kakva zamišljaju oni koji još nisu odustali od zlih namjera prema Bosni i Hercegovini”, zaključio je Komšić.

Dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x