Petak, 21 lipnja, 2024

Uoči izvještaja: Naljutit ćemo se na Europu

Must Read

U Europskom parlamentu u četvrtak će biti prezentiran izvještaj o napretku za zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina, a član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović danas je na press konferenciji kazao da koliko zna taj izvještaj bit će najlošiji do sada.

Naglasio je da o detaljima izvještaja nije upoznat te dodao da iako nema nikakvog spora da se unutar BiH nalaze najveći krivci za nenapredovanje BiH, onaj tko misli da odgovornosti za to nema unutar EU – vara se.

”Stagniramo ili idemo unazad od 2008. godine kada je Europska komisija jasno kazala da nam ne dozvoljava da apliciramo za članstvo u EU, a imali smo iste uvjete kao Crna Gora koja je aplicirala za članstvo i znamo gdje se ona danas nalazi”, pojasnio je Radmanović.

Europa će se suočiti s euroskepticizmom

Mišljenja je da Europska unija kao ni Delegacija EU u BiH ne vode računa o zemlji koja žele biti članica Europske unije nego samo konstatiraju što nije učinjeno, ali izostaje izravna i konkretna pomoć, javlja Fena.

”Europa će se suočiti s euroskepticizmom ne samo u BiH nego i u drugim zemljama zbog stava da nema proširenja do 2019. godine, ali i zbog poznatog birokratskog stava ovo ste ispunili, a ovo niste i ništa drugo se ne radi”, smatra Radmanović.

Ipak, iznio je stav da će BiH i nakon listopadskih općih izbora kao i do sada ostati na putu europskih integracija što nitko do sada nije osporio, ali će trebati potaknuti one koji budu izabrani u vlast na ovim izborima da idu brže kao ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU.

Govoreći o rezultatima posljednjeg zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Radmanović je kazao da je teško sada reći gdje je BiH u međunarodnim odnosima, ali je tamo gdje “smo je mi smjestili sa svim našim unutrašnjim problemima, no tijekom zasjedanja postaje jasno da nije najvažnije ono što se događa u BiH, pa ni u Europi” iz toga treba izvući zaključak gdje smo mi kao građani Balkana i kao građani Europe.

Radmanović je upoznao generalnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o stanju u BiH kada su u pitanju izbori, ali i kada je u pitanju pomoć građanima nakon nezapamćenih svibanjskih poplava te je iznio svoj stav da pomoć ne dolazi iako je obećana.

Objektivno stanje (ne)rada naših vlada

”Iako je fokus Bruxellesa na svom unutrašnjem ustrojstvu, vrijeme objavljivanja izvještaja o napretku je odlično jer građanima BiH daje na uvid objektivno stanje (ne)rada naših vlada”, ocijenila je u izjavi za Agenciju FENA direktorica Istraživačkog centra “Populari” Alida Vračić, dan uoči objave godišnjeg izvještaja o napretku koji objavljuje Europska komisija.

”Pored stalnih izazova koji su pred BiH, kao što su ispunjavanje uvjeta za EU, izvještaj će detaljno obraditi i sve segmente institucionalnog razvoja i reformi koje čekaju da se provedu. Prije nego izađu na glasanje, građani BiH trebaju pročitati bar dijelove izvještaja i donijeti sami sud o tome koliko je urađeno u prethodnih godinu dana”, kaže Vračić.

Od bh. vlasti ne očekuje veliku reakciju, jer nas samo nekoliko dana dijeli od izbora, kada će biti odlučenot ko će voditi zemlju u sljedećem razdoblju, piše Fena.

”Ujedno ovo je poziv za Europsku komisiju da paralelno sa svojim preustrojem, razmisli i o nešto drugačijoj formi izvještaja o napretku koji bi u svojoj konačnici trebao biti instrument za unapređenje politika u BiH”, zaključila je Vračić.

bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Bošnjak razgovarala s predstavnikom UNICEF-a: Digitalno obrazovanje pokretač društvenog i ekonomskog razvoja

Bošnjak razgovarala s predstavnikom UNICEF-a: Digitalno obrazovanje pokretač društvenog i ekonomskog razvoja - Hrvatski Medijski Servis U Sarajevu je danas...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -