Published On: Uto, pro 25th, 2018

Uoči dolaska turskih snaga sirijska vojska ušla u “kurdsko” područje Manbija

Samo dan nakon najave Ankare da će proturske islamističke milicije, nakon što se iz njega povuku američke trupe, preuzeti kontrolu nad gradom Manbij i širim područjem kojeg kurdske YPG snage još uvijek drže istočno od Eufrata, na to je područje ušla sirijska vojska. Namjere Ankare je jutros potvrdio turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu.

“Ako Turska kaže da će ući u Siriju, to će biti tako. Mi ćemo sa Sjedinjenim Državama koordinirati povlačenje njihovih trupa. Namjeravamo ući na istok Eufrata što je prije moguće”, izjavio je jutros turski ministar vanjskih poslova.

Danas poslijepodne je turski list Daily Sabah potvrdio da su sirijske snage ušle u područje Manbija i ušle u naselje Al-Arima, kojeg su držale YPG snage, smješteno 25 kilometara jugozapadno od Manbija u sjevernoj Siriji.

Sirijska vojska je postigla dogovor s kurdskim YPG snagama, prešla Eufrat i i zapadno od Manbija poslala 40 kamioneta, dva tenka, nekoliko kamiona sa streljivom i nekoliko oklopnih transportera.  Turska tiskovna agencija Anadolu izvještava da je pokret vladinih snaga dogovoren s Kurdima.

Predstavnici sirijskog vojnog zapovjedništva su održali su kratak sastanak s terenskim zapovjednicima YPG snaga, nakon čega su krenuli prema naselju Al-Arima.

Očekuje se da će američka vojska uskoro napustiti to područje, a trenutno su američke snage smještene na području rijeke Sajur. Naselje Al-Arima se nalazi između Manbija, gdje je ujedno  američka baza, te područja kojeg od završetka operacije “Štit Eufrata” drže proturske islamističke milicije.

Ovo je u određenom smislu iznenađenje za Ankaru, vjerojatno i posljedica pregovora delegacije sirijskih Kurda koja je upravo završila posjet Moskvi.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavusoglu je izjavio kako su se Ankara i Washington složili dovršiti provedbu plana za sirijski grad Manbij prije povlačenja američkih vojnika iz Sirije.

“Američka strana također priznaje da provedba sporazuma o Manbiju kasni”, kazao je Çavusoglu.

U međuvremenu su proturski militanti iz takozvane “Slobodne sirijske vojske” s oklopnim vozilima i teškim naoružanjem stigli su u područja koja graniče sa zonom koju sada kontroliraju sirijska vojska i YPG snage.

U međuvremenu, turska vojska proteklih dana šalje dodatna pojačanja na sirijsku granicu, pripremajući se za scenarij nakon povlačenja američkog kontingenta. Međutim, sada pred sobom nema samo Kurde, već i sirijske vladine snage.

Sjedinjene Države su počele povlačiti svoj vojni kontingent iz Sirije, nakon što je Donald Trump odlučio da je međunarodna koalicija na čelu s američkom vojskom oslobodila sve teritorije koje su u Siriji pod nadzorom držali teroristi Islamske države, što je 19. prosinca izjavio je glasnogovornik američkog Ministarstva obrane Dana White. Prema izvješćima zapadnih medija, američki vojni kontingent u potpunosti će napustiti Siriju samo kad završe “završne faze operacije protiv ISIL-a”. Prema informacijama kojima raspolaže Washington, to može potrajati 60 do 90 dana. U Siriji službeno ima oko 2200 američkih vojnika i časnika. Međutim, lokalni mediji povremeno izvještavaju o nazočnosti francuskih snaga u području Manbija. Reuters, na primjer, procjenjuje snagu francuskog kontingenta u Siriji na 1100 ljudi.

Prema sirijskim medijima, ruska se vojska pridružila jedinicama sirijske vojske, koja je ušla na područje naselja Al-Arima, jugozapadno od Manbija.  Pretpostavlja se da će ruska vojska provoditi mirovne operacija kako bi u području očuvala mir i red.

Za Tursku je problem što je ovo naselje bilo glavnog uporište YPG snaga na tom području i prva meta najavljene turske vojne operacije u Siriji, koju je turski ministar obrane najavio danas u podne.

Naime, turski ministar obrane Hulusi Akar je izjavio kako je Ankara završila pripreme za operaciju na sirijskom teritoriju, a ministar Çavusoglu je rekao kako će uskoro započeti kampanju. Osim toga, turski ministar vanjskih poslova, Mevlüt Cavuşoglu je kritizirao francuski stav prema Siriji, dodajući kako nazočnost francuskih vojnika u Siriji “nikome neće biti od koristi”.

Ulazak sirijske vojske u to područje je bio iznenadan, ali ne i neočekivan. Ovaj kontingent se sam ne bi mogao suprotstaviti turskoj ofenzivi, ali bi to bio izravni napad turskih snaga na Sirijsku Arapsku Vojsku na njezinom suverenom teritoriju i sigurno ne bi prošao bez odgovora.

Za bolje pojašnjenje novonastalih okolnosti je bolje pričekati službene izjave Ankare, Damaske, Moskve i Irana.

Daily Sabah

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare