Published On: Pet, pro 28th, 2012

Uništavaju države, a svaka druga ocjena im je promašena!

Države sve manje strahuju od mišljenja kreditnih agencija poput Standard & Poor’s ili Moody’sa, jer su ove godine one uglavnom izgubile vjerodostojnost. Naime, Bloomberg je izračunao da su investitori ignorirali više od 50% odluka o promjeni kreditnog rejtinga država.

Agencija Bloomberg je pod povećalo stavila 32 odluke spomenutih agencija, a koje se tiču 30 država (uglavnom iz Europe i Amerike), te su izračunali da su investitori u obveznice tijekom 2012. ignorirali 56 posto odluka o promjeni kreditnog rejtinga država koje je sugerirao Moody’s, kao i 50 posto odluka agencije Standard & Poor’s, prenosi Novi list
Statistika pokazuje i da je Moody’s tijekom 2012. na jednu odluku o popravljaju rejtinga, donio šest odluka o rušenju rejtinga, a odluke su se odnosile uglavnom na države u eurozoni. Ipak, unatoč promjeni rejtinga, cijenazaduživanja tim državama nije se povećala. Naprimjer, SAD-u i Francuskoj je Moody’s u drugoj polovini 2012. skinuo najviši mogući rejting, ali nakon toga su kamate na njihove obveznice počele padati!

Štoviše, Bloomberg navodi da obveznice europskih država, usprkos mišljenju kreditnih agencija, nikad u posljednjih 14 godina nisu tako dobro stajale.
Prozvane agencije brane se da određivanjem kreditnog rejtinga nemaju za cilj utvrditi kamate, nego procijeniti sposobnost država za vraćanje dugova. Analitičari pak kažu da je kod kreditnih agencija problem u tome što kaskaju za realnim ekonomskim fundamentima, dok je tržište obično ispred njih.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare