Published On: Sri, lis 19th, 2016

Unatoč dogovoru Rusija još uvijek nije odobrila uvoz voća i povrća iz BiH


BiH još uvijek čeka službenu potvrdu Rusije o ukidanju zabrane uvoza voća i povrća iz BiH, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je potvrdio da očekuje rješenje tog pitanja u što skorijem razdoblju.
Nakon utvrđenih zamjerki na rad fitosanitarnih službi u BiH Rusija je u kolovozu zabranila uvoz voća i povrća iz BiH. U međuvremenu je izvršen inspekcijski nadzor, a Rusija je BiH ponudila potpisivanje Protokola o suradnji u kojem su definirana određena pitanja iz oblasti izvoza u Rusiju, piše Klix.ba.
Vijeće ministara BiH u međuvremenu je potpisalo ponuđeni Protokol i kao potvrdan odgovor ga poslalo nadležnim službama u Rusiju. Iako se očekivalo da će zabrana izvoza biti ukinuta veoma brzo, to se još uvijek nije dogodilo.
“Rusija je od BiH dobila potpisan Protokol i oni ga trebaju potvrditi, što je osnova za ukidanje zabrana. Ja ne vidim razlog da se to ne učini u najskorije vrijeme, jer su Rusi predlagači teksta Protokola”, kazao je Šarović za Klix. S obzirom na značaj izvoznog tržišta Rusije za bh. proizvođače svaki dan trajanja zabrane predstavlja nemjerljivu štetu ekonomiji BiH.
Podsjećamo, Rusija je nakon utvrđenih nepravilnosti u procesu izvoza voća i povrća iz BiH, u našu zemlju poslala i Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji su obišli domaće tvrtke koje su se kandidirale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i tvrtke mesne industrije.
BiH će uskoro ugostiti i inspekciju Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dablina, koja će obaviti kontrolu, odnosno preglede funkcioniranja državnog sustava kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bismo mogli izvoziti piletinu na tržište EU.