Published On: Sub, srp 11th, 2020

UN zaštitar uklonio fotografiju generala Qassema Sulejmanija koju je postavio iranski veleposlanik

Dok je održao govor na 44. zasjedanju Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi, iranskog veleposlanika je iznenadio sigurnosni agent koji je došao ukloniti fotografiju generala Qassema Sulejmanija, koju je postavio pred sebe tijekom svog izlaganja.

Video je objavila agencija Eram. Iranski veleposlanik i stalni predstavnik pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, Esmajel Bageji Hamaneh, ostao je zbunjen je na 44. sjednici Vijeća za ljudska prava. Tijekom njegova govora uklonjena je fotografija pokojnog zapovjednika snaga Al-Qudsa, elitne postrojbe Revolucionarne garde generala Qassema Sulejmanija, koju je postavio ispred sebe. Agencija Eram objavila je videozapis na kojem se vidi kako sigurnosni agent prolazi iza diplomatovih leđa, a zatim uklanja fotografiju iz polja kamere koja je snimala njegov govor, prenosi Logično.com

“Atentat na generala Sulejmanija i njegovih kolega nije samo grubo kršenje temeljnih načela međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih naroda, već i grubo kršenje načela ljudskih prava i temelja građanski prava, rekao je gospodin Bagejij Hamaneh tijekom svog govora. “Njegov atentat je strašna prijetnja miru i sigurnosti u svijetu”, dodao je iranski veleposlanik.

Od kraja lipnja Donald Trump bio je predmet međunarodne potjernice koju su iranske pravosudne vlasti izdale nakon udara bespilotnih letjelica koje su u siječnju oduzele život generalu Sulejmaniju, javila je iranska agencija Mehr.

Teheranski tužitelj Al-Qasimehr izjavio za medije da će se predsjednik Trump i nekoliko drugih vojnih dužnosnika suočiti s “optužbama za ubojstvo i terorizam”.

General Qassem Sulejmani ubijen je početkom siječnja u Bagdadu. U znak odmazde, Iran je ispalio nekoliko raketa na dvije američke baze u Iraku. Nakon što je objavio da “nije bilo ozlijeđenih”, Washington se konačno povukao, priznajući 110 lakših ozlijeđenih vojnika.