Published On: Pon, pro 10th, 2018

UN VIŠE NIJE ZAGOVORNIK SLOBODE GOVORA: Govori srpskih aktivistica za ljudska prava prekinuti kada su spomenule Kosovo

BEČ – Govor dvije predstavnice humanitarne organizacije “28. jun” u Kancelariji Ujedinjenih Nacija za nasilje i drogu u Beču bio je prekinut.

To se dogodilo nakon što su one počele da govore o eskalaciji stanja na Kosovu i Metohiji.

Tamara Pavlović i Mia Milanović su, u ime te organizacije Srba iz dijaspore, bile najavljene kao govornici na sastanku Komisije UN za sprečavanje kriminala i uspostavljanje pravde.

Nakon nekoliko odlaganja, Mia Milanović je uspjela da održi govor uz česte prekide predsjedavajućeg, navodi se u saopštenju “28. juna”.

Nakon toga, Tamari Pavlović mikrofon je bio potpuno isključen poslije prvog minuta njenog govora, kada je krenula da govori o nepravdi prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Pošto je kratko spomenula Rezoluciju 1244 Savjeta sigurnosti UN koja jamči granice Kosova i Metohije kao dijela Republike Srbije, Pavlovićeva je nastavila:

“Do danas nitko od kosovskih Albanaca nije krivično odgovarao zbog sramotnog uništavanja srpskih kulturnih i duhovnih identiteta, ubijanja srpske djece, žena i muškaraca, uključujući i Olivera Ivanovića, a kao rezultat ovih zločina, položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji je sve gori i gori.”

Jedva je uspjela da izgovori posljednju rečenicu prije nego što je kamera prestala da je snima, a njen mikrofon isključen od strane predsjedavajućeg.

S druge strane, Milanovićeva je uspjela da izgovori nekoliko ključnih stvari:

“Danas bih voljela da usmjerim vašu pažnju humanitarnoj katastrofi na Kosovu i Metohiji koja se upravo događa. Na administrativnom prelazu između Srbije i Kosova i Metohije, carine su podignute na 100 %. Ovo znači da su prekinute sve neophodne pošiljke bolnicama i narodnim kuhinjama, i uskoro će zalihe potpuno nestati.”

Ona je završila svoj govor tako što je upozorila komisiju da se situacija na Kosovu i Metohiji brzo pretvara u “bastion droge i kriminala”, kao i da čak u ratnom stanju “neophodna humanitarna pomoć može slobodnije da prolazi nego na Kosovu danas.”

Prošle nedjelje, članovi “28. juna” su dostavili govor forumu savjeta za ljudska prava UN u Ženevi o kršenju ljudskih prava koje trpe Srbi na Kosovu i Metohiji.

Nakon govora dostavljena je peticija sa 150.000 potpisa koja poziva na zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predsjedniku foruma.

Pored pokušaja da se ušutka, organizacija je danas izjavila da će “nastaviti da koristi svoj specijalni konzultativni status u Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih nacija da bi govorila o humanitarnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.”

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare