Published On: Sub, pro 22nd, 2018

UN poručio Britaniji: Dopustite Assangeu da napusti ekvadorsko veleposlanstvo

STRUČNJACI UN-a za ljudska prava pozvali su britanske vlasti da dopuste osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu da napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu bez straha od uhićenja ili izručenja.

Radna skupina UN-a za samovoljna uhićenja ponovila je svoje nalaze objavljene u veljači 2016. da je Assange de facto nezakonito držan bez optužbe u veleposlanstvu, gdje se sad skriva već više od šest godina.

Izbjegavanje izručenja

On se najprije sklonio u veleposlanstvo kako bi izbjegao izručenje u Švedsku, gdje su ga vlasti željele ispitati u sklopu istrage o seksualnom napastovanju. Ta je istraga u međuvremenu odbačena.

Assange, na čijoj su internetskoj stranici objavljene tisuće povjerljivih vladinih dokumenata, opovrgnuo je švedske optužbe te rekao da je optužba trik kojim bi ga se na kraju odvelo u SAD, gdje bi završio na sudu.

Velika Britanija je rekla da će Assange biti uhićen zbog kršenja jamčevine ako napusti ambasadu, no da kazna ne bi prekoračila šest mjeseci ako bude osuđen.

Zasad britanske vlasti nemaju komentara o pozivu stručnjaka, no u lipnju je ministar za europska pitanja Alan Duncan rekao da bi se s Assangeom postupalo na human i primjeren način.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare