UN-ova nagrada "Odisej" Tuzli za Panonska jezera

Od formiranja Panonskih jezera 2003. godine, turizam u Tuzli je oživio. Dokaz kvalitetnog rada dolazi u vidu još jedne nagrade „Odisej“, koju je Općina Tuzla dobila od strane UN-ove Svjetske turističke organizacije, ovaj put za Panonska jezera.
Ja sam ponosan i oduševljen. Zahvalan sam građanima koji su mi dali priliku da realiziram ovu ideju i zahvalan sam svojim suradnicima. Veliki tim mojih suradnika je uradio puno da dođemo do činjenice da nakon ove nagrade možemo reći da su Panonska jezera svjetska atrakcija“, kaže načelnik Tuzle Jasmin Imamović za FTV.
Načelnik je još objasnio kako je Tuzla na najbolji način iskoristila svoje prirodno nasljeđe i stvorila kulturni krajolik.
Radi se o nagradi UN Svjetske turističke organizacije i Općina Tuzla je dobila nagradu za inovacije u javnim politikama i upravljanju za projekt ‘Valorizacija prirodnog nasljeđa – Panonska slana jezera u Tuzli’. Naše prirodno nasljeđe je slana voda i mi smo to iskoristili na najbolji način. Dodali smo kapital i stvorili jedan kulturni krajolik“, dodao je Imamović.
Panonska jezera predstavljaju jedinstven primjer slanih jezera u Europi. Zbog soli i drugih minerala imaju ljekovita svojstva, a voda u njima neprestano kruži i prečišćava se pješčanim filtrima.
Bljesak.info

more recommended stories