Published On: Fri, Jan 12th, 2018

UN OŠTRO UDARIO PO TRUMPU Njegov komentar da imigranti dolaze iz ‘vuko*ebina’ je čisti rasizam! OGLASIO SE I TRUMP: ‘Nisam baš tako rekao…’

Ured UN-a za ljudska prava odbacio je u petak komentar američkog predsjednika Donalda Trumpa da imigranti iz Afrike i Haitija dolaze iz “vuko**bina”, ocijenivši da je “rasistički” i da potiče na ksenofobiju.

“Ti komentari predsjednika Sjedinjenih Država su šokantni i sramotni. Ne može se reći ništa drugo nego da su ‘rasistički'”, rekao je glasnogovornik organizacije Rubert Colville na brifingu u Ženevi. “Ne možete za cijele zemlje i kontinente reći da su ‘sranja’ i da njihovi stanovnici, koji nisu bijelci, prema tome nisu dobrodošli.”

To je više od “vulgarnog jezika”, dodao je. “Riječ je o otvaranju vrata najgoroj strani čovječanstva, odobravanju i poticanju na rasizam i ksenofobiju što će potencijalno poremetiti i uništiti živote mnogih ljudi.”

Podsjetio je i da Trump nije jasno osudio “antisemitske i rasističke radnje bijelih rasista u Charlottesvilleu” u Virginiji prošlog kolovoza.

Program o kojem se razgovaralo u Bijeloj kući zove se Privremeni zaštićeni status. Trumpova administracija u studenom je odlučila ukinuti taj status za imigrante iz Haitija i Nikaragve. Gotovo 59.000 imigranata iz Haitija koji su ga dobili dano je do srpnja 2019. da se vrate kući ili legaliziraju svoje boravište u SAD-u. Nikaragvanci su dobili rok do siječnja 2019.

“Budućnost Sanjara ne bi se smjelo koristiti da bi se cjenkalo u pregovorima o najstrožim i najrestriktivnijim imigracijskim i sigurnosnim mjerama koje su moguće. To su ljudska bića, a ne roba”, rekao je Colville. Sanjari su ilegalni imigranti koji su u SAD stigli kao djeca.

Glasnogovornik UNHCR-a nije želio komentirati Trumpovu izjavu. “No mogu reći da je UNHCR uvijek zastupa stajalište da bi ljudima koji su prisiljeni bježati pred ratom ili progonom i trebaju azil, trebalo dati zaštitu u kojoj god zemlji se nalazili, neovisno o njihovoj rasi, religiji, etničkoj pripadnosti ili mjestu i zemlji podrijetla”, rekao je William Spindler.

Oglasila se i Afrička unija. Glasnogovornica Ebba Kalondo podsjetila je Trumpa da su mnogi Afrikanci “stigli u SAD kao robovi”, dodajući da je njegova sramotna izjava “u suprotnosti sa svim prihvatljivim načinima ponašanja i praksi.” Napomenula je da je SAD “svjetski primjer kako je migracija omogućila nastanak nacije sagrađene na snažnim vrijednostima raznolikosti i prilika”.

Poručila je da će Afrička unija i njezini partneri nastaviti rješavati uzroke migracija i boriti se protiv rasizma i ksenofobije. Vladajuća južnoafrička stranka, Afrički nacionalni kongres, također je na Twitteru kritizirala Trumpa zbog njegova “uvredljivog” izbora riječi.

Neki su se s druge strane s time i našalili. “Dobro jutro iz najveće i najljepše ‘vuko*ebine’ na svijetu”, napisao je na Twitteru Leanne Manas, novinar južnoafričke televizijske kuće SABC, prenosi dpa.

Inače, na Twitteru se i sam Trump oglasio o svojoj vulgarnoj izjavi tvrdnjom da nije upotrijebio baš takav izraz, ali da je “bio oštar”.