Published On: Uto, svi 17th, 2022

Umjetnost dezinformacija – Zapadnjačke laži o ratu u Ukrajini

Ako želite da znate kako se odvija rat u Ukrajini, trebalo je da uzmete u obzir samo jednu „vijest“ danas – sekretar odbrane Lloyd Austin nazvao je svog ruskog kolegu:

Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom prvi put od ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Pentagon u petak.

Poziv je trajao otprilike sat vremena i bio je na zahtjev Ostina, koji je iskoristio prvi poziv između njih dvojice u 84 dana da podstakne ministra odbrane Sergeja Šojgua da provede “trenutni prekid vatre”, prema kratkom čitanju poziva. Njih dvojica su posljednji put razgovarali 18. februara, nedjelju dana prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

CNN

Da Rusija gubi ili potpuno zaglavi u Ukrajini, očekivalo bi se da će Sergej Šojgu biti tip koji zove Austina i moli za milost. Pa, to se nije dogodilo. Ostin je bio taj koji je uputio poziv, očigledno nezabrinut zbog svog nedavnog javnog poziva da oslabi Rusiju.
Zašto bi Ostin tražio od Šojgua da sprovede „trenutni prekid vatre“ ako je Rusija bila razbijena? Ostin je tražio upravo ono na šta je Rusiju udarila Ukrajina. Zapamtite?

„Želimo da vidimo Rusiju oslabljenu do te mjere da ne može da uradi stvari koje je uradila prilikom invazije na Ukrajinu.”

Ako je Rusija na konopcu, zašto opozivati ​​batine? Odustaješ od borbe kada je tvoj momak udaren. Ruska ofanziva u Donbasu značajno se pojačala u protekloj sedmici i razbija ukopane ukrajinske jedinice bez nade da će biti pojačane ili spašene u kontraofanzivi.

Želim da vam pokažem lažnu kartu borbe koja je reprezentativna za dezinformacije koje se daju lakovjernoj publici u Americi i Evropi. Ovu mapu je objavila šašava djevojka, Ashley Cornell, koja odaje svoje neznanje o vojnoj situaciji i nije uspjela provjeriti divlje tvrdnje “ratnog stručnjaka” Justina Bronka :

Umjetnost dezinformacija – Zapadnjačke laži o ratu u Ukrajini 1

Dozvolite mi da vam istaknem laži. Počnite sa Zmijskim otokom

Rusija trpi gubitke pokušavajući da osigura ostrvo nakon niza ukrajinskih napada.

Netočno!! Ukrajinci su pokušali, ali nisu uspjeli uzeti sićušni kamen na proslavu Dana oslobođenja u Rusiji 9. maja. Ukrajina je imala velike gubitke – pogibiju više od 60 ukrajinskih marinaca i pripadnika elitnih jedinica AFU, četiri borbena aviona s fiksnim krilima, 10 helikoptera, 3 čamca i 30 bespilotnih letjelica. Rusi su znali da napad dolazi i čekali su. Očigledno su stavili neki mamac na neplodnu stijenu – neke sofisticirane projektile – kako bi privukli Ukrajince. Upalilo je.

Teško bombardovanje Azovstala se nastavlja dok zadnji branioci izdržavaju.

NAMJERNO ZAVARIVANJE. Da, bombe i projektili nastavljaju da padaju na one dijelove čeličane Azovstal gdje se sve manji broj fanatika bataljona Azov savija i šalje video molbe za spašavanje. Nekoliko žena muškaraca zarobljenih u utrobi Azovstala sada na društvenim mrežama mole da im neko spasi momke. Evo jedne od dama, koja je prethodno objavila njenu fotografiju u borbenoj pozi. Druga slika – ona plače za svojim muškarcem – pojavila se ove sedmice.

Umjetnost dezinformacija – Zapadnjačke laži o ratu u Ukrajini 2

Umjetnost dezinformacija – Zapadnjačke laži o ratu u Ukrajini 3

Situacija u Mariupolju se vraća u normalu i Rusija kontroliše grad. Rusi obnavljaju struju i vodu i obezbeđuju hranu za stanovništvo.

Ukrajinski kontranapad dostiže rusku granicu i prijeti prekidom linije snabdijevanja Donbasa.

LAŽ – Ukrajinci nisu stigli do ruske granice, a najmanje jedna taktička grupa ruskog bataljona je prešla rijeku Severs Donjeck i proširuje svoju poziciju na jug prema Harkovu. Ali ovo je sporedna predstava. Područje je izolovano i postoji samo jedan značajan put koji vodi od Harkova do Belgoroda u Rusiji.

DVOSTRUKA LAŽ – Nema pretnje za „DONBASKU LINIJU SNABDEVANJA“. Te linije su južno i istočno od Harkova. Pogledajte samo kartu – Donbas sa gradom Luganskom je vidljivo prikazan. Harkov je 230 milja sjeverozapadno od Luganska.

Na karti su dvije stvari ispravne – Rusija je zauzela Avdijevku i opkolila ukrajinske trupe kod Severodonjecka. Zbog napretka koji Rusija ostvaruje u Donjecku, Lloyd Austin je pozvao Sergeja Šojgua da moli za milost. Pretpostavljam da je general Šojgu rekao Ostinu: “Idite stučite po pjesku”, (što na ruskom znači: „Idite u pijesak.”)

Još jedno zapažanje u vezi sa navodnim porazom Rusa sjeverno od Harkova na granici Rusije. Ljudi koji pišu o ovome ne mogu čak ni da razjasne svoje činjenice o veličini taktičke grupe ruskog bataljona zvane BTG. Evo tri različita “stručnjaka” s njihovim brojem:

Svaki ruski bataljon (BTG) taktička grupa ima oko 700-900 vojnika (Justin Bronk)

Prema DOD-u od 18. aprila, u Mariupolju postoji skoro desetak BTG-ova. Kako svaki BTG ima oko 200 pješaka, onda nam 11 x 200 daje 2.200 pješaka. (Christopher Lawrence, Dupuy Institute)

Taktička grupa ruskog bataljona sastoji se od oko 1.000 vojnika. (Associated Press)

Zapadni mediji pišu o moćnim Ukrajincima koji su uništili ruski BTG. Ipak, na ukrajinskim ili ruskim stranicama nisu objavljene fotografije ruskih medicinskih jedinica koje vraćaju mrtve i ranjene sa mjesta bitke. Ali pretpostavimo da je tvrdnja tačna – Ukrajinci su navodno upali u zasjedu i porazili jedan BTG. To je besmisleno što se napretka ruskih ratnih napora tiče. Da su Rusi bili zabrinuti zbog bitke oko pontonskog mosta, oni bi rasporedili avione za podršku sa fiksnim krilima i rotirajućim krilima naoružane raketama i ispalili artiljerijsku baraž na Ukrajince koji su napadali. Ni to se očigledno nije dogodilo.

Nisam upoznat sa ruskim ratnim planovima. Ali znam da bi Rusija požurila sa pojačanjima u to područje da je ovo važna bitka. Oni nisu. Još više govori to što ne vidite video i fotografije ukrajinske horde koja se slijeva preko ruske granice. Ovo mi liči na još jedan neuspjeli pokušaj koji podsjeća na Vikend kod Bernija – podupiranje ukrajinskog leša i pretvaranje da je živ.

Autor: Larry C. Johnson

guest
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Supersrbo
Supersrbo
1 mjesec prije

Kao da sam znao da će reći da su Ukrainci oslobodili Kievsku oblast i Sumy oblast od Rusa.Sad se zaista pitam dali su se Amerikanci ikad iskrcali pod vatrom u Normandiji ili su to nemci prepustili kao i komplet Francusku samo da Ameri sto pre dodju do Njemačke a ne rusi.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Ovako i nas zavlače i prodaju nam fore da nas zavade sa hrvatima i srbima pa nas pljačkaju bakir i svjetske lopine a i mi muslimani smo često poglupo naivni da izvineš

Blanka
Blanka
1 mjesec prije

Prema mojim informacijama rujama je ostalo jos dvije rakete, od toga jedna ispravna. 5 kanistara od 30 litara benzina za tenkove, 8 repariraranih rabljenih kamionskih guma krivih dimenzija, i 6 konzervi graha. Obezglavljeni, nakon pogibije 1832 generala sada se ruje u rasulu u panici ostavljajuci borbenu tehniku zestoko povlace na zapad Ukrajine.

Blanka
Blanka
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
1 mjesec prije

Zaboravih dodati jos jednu novogovornu inventivnost – u duhu rvackog jezika nije vise IN rijec predaja vec evakuacija. Elem, ukro vojska se iz Mariupola evakuira u dombaske bolnice i zatvore, a placenici postaju humanitarci obuceni za dostavu humanitarne pomoci javelinima.

O tempora, o mores..

Supersrbo
Supersrbo
1 mjesec prije

Pitam se dali je bjelosvjetski novinarizam prerastao u novinazizam.Jer ne može biti normalno da neka zemlja izvjestava samo o nevinim žrtvama sa jedne strane koja je kao upravu.Kao da ne postoje žrtve civila na drugoj strani.

Anonimac.
Anonimac.
1 mjesec prije

Nekad se moglo i lagati jer nisi imao ovako razvijenu tehnologiju ,danas ne .
Laži se vrlo brzo otkrivaju ,zahvaljujući brzom protoku informacija putem mobitela ,interneta .

Phoenix
Phoenix
1 mjesec prije

Uz jednu cinjenicu, da se borbe odvijaju na Suverenoj teritoriji Ukraine!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Sve je to propagandni rat sa svrhom podizanja morala svome narodu i istodobno unošenje nemira na neprijateljsku stranu.
Takav propagandni rat sigurno trenutno vode obje strane.
Dakle ništa ne može pobiti činjenicu da je jedna strana izvršila agresiju na drugu, sve ostalo je nebitno sto se mene tiče.

Neron
Neron
1 mjesec prije

Mariupolj je pao potvrdio i zelenski 🤦

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
1 mjesec prije

Mi muslimani trebamo shvatiti da je EU skup kršćanskih zemalja i šansa da će se dozvoliti muslimanski filđan u evropi je ravna NULI a milanović je sad svojim prijetnjama oko finske i švedsje to pitanje ubacio direktno u BIJELU KUĆU izvinite ali mislim da ćemo ga mi muslimani žestoko PODOKITI sa kriminalcem bakirem i ostalim budalama

Dostan
Dostan
1 mjesec prije

Specijalna vojna operacija se odvija po planu, u roku od 7 dana raspada se ukrajinska odbrana u Donbasu, kreće masovna predaja i raspad sistema nešto kao u Avganistanu prošle godine. Mnogo kompleksnija operacija je bila odbrana od ekonomskog blitzkriega sa zapada i kontranapad uz pomoć Kine i Indija.
Prisustvovaćemo istorijskoj prekretnici, moguće i najvećem porazu kolektivnog zapada u istoriji.

sla
sla
1 mjesec prije

zapad je uvijek lagao ali danas su te laži razotkrivene zahvaljujući tehnologiji

johnny_m
johnny_m
1 mjesec prije

Jedna mala ispravka. Avdiivka nije zauzeta od strane Rusa i milicija
DNR-a. Čisto napomene radi sva ta mjesta duž linije razgraničenja
se utvrđuju i pripremaju već 8 godina i nije to baš tako lako probiti
i zauzeti. Potrošeno je betona za tranšeje i bunkere na tisuće i
milijune kubika, pa sad probajte sebi dočarati kako to izgleda. A
treba uzeti u kalkulaciju kako se ukrajinska vojska obučava i priprema
od strane NATO i zapadnih instruktora svo to vrijeme za ovo što se
događa sada.
Što se tiče zapadne propagande u MSM-a to više nema veze s zdravim
razumom. Najbolji primjer je predaja Azova i regularne vojske Ukrajine
sada u Azovstalu koja se na zapadu prikazuje kao “evakuacija”. Jeste
“evakuacija” ali u zatvore.