Umjesto zabranjenog ‘Heil Hitler’, u Njemačkoj korištena brojka 88

U Njemačkoj je zabranjeno klicati “Heil Hitler”, pa je korištena brojka “88” jer označava slovo “H”, osmo u abecedi.

“Za dom spremni” bi onda u pisanom obliku bilo “29624” (Z=29, D=6 i S=24).

Općinsko vijeće mjesta Herxheim am Berg u njemačkoj saveznoj pokrajini Porajnju-Falačkoj odlučilo je od stručnjaka zatražiti savjet o sudbini zvona koje se nalazi u crkvenom tornju mjesne protestantske crkve svetoga Jakova na kojoj su ugravirani kukasti križ i posveta nacističkom vođi Adolfu Hilteru. Zvono je postavljeno 1934., a sada, nakon 83 godine, ima onih koji bi ga htjeli skinuti. Vjerojatno će se na crkvu staviti neka ploča koja će objasniti o kakvu je zvonu riječ.

U talijanskom ustavu se kaže da je zabranjeno osnivati fašističku stranku i širiti fašističke ideje. Ali se ipak toleriraju mnoge stvari, jer, kako kažu u njihovu ministarstvu unutarnjih poslova, bolje je da se vidi što i kako rade ti tzv. nostalgičari, nego da odu u ilegalu, da se skrivaju. Jer, oni koji žale za nekim vremenom žalit će za njime ako ih se i kazni, ako ih se zatvori i uvijek će smišljati načine da nešto, pa i ilegalno, obilježe.

Na tim se skupovima kliče “Viva Duce”. Svake se godine 29. srpnja i 28. travnja okupljaju u Predappiju tzv. nostalgičari fašizma. Na dan rođenja (29. srpnja 1883.) i dan smrti (28. travnja 1945.) Benita Mussolinija okupljaju se osobe odjevene u crno i s fašističkim obilježjima i zastavama. Takvih sastanaka ima i u Rimu i drugdje. Obvezni su pokliči o spremnosti za domovinu. Okupljanja tzv. nostalgičara fašizma uvijek štiti policija kako ne bi došlo do fizičkog sučeljavanja s onima koji misle da će ih batinama preodgojiti u antifašiste, piše Večernji.ba