Published On: Ned, pro 7th, 2014

Umjesto Južnog toka sprema se Mediteranski

Ministri energetike Grčke, Kipra i Izraela spremni su Europu opskrbljivati plinom iz svojih nalazišta, javili su mediji iz Bruxsellesa. Jorgos Lakotripis, kiparski ministar energetike rekao je za magazin “Euractiv” kako su tri države zatražile razgovore s Euvropskom komisijom. Ovoj vladi EU oni će predati fizibiliti studiju izgradnje plinovoda iz Mediterana prema EU.

Ministri su, kako je prenio Lakotripis, zatražili sastanak s novim komesarom za energetsku uniju.

– Mi smo potpisali i poslali pismo sa zahtjevom da se sastanemo s komesarom 8. prosinca, uoči susreta Energetskog vijeća EU, koji će biti održan dan kasnije, naveo je on u razgovoru za Reuters.

Grčki ministar energetike Janis Manijatis naveo je, pak, da će već idući tjedan biti objavljeni detalji projekta te kako je on “apsolutno moguć i održiv”. I u EU su raspoloženi za razgovore. Dužnosnici su zapadnim medijima potvrdili da će sastanak biti održan i da Unija želi diverzifikaciju opskrbljivanja energentima i smanjenje svoje ovisnosti o Rusiji, prenosi Avaz.

Na području Sredozemnog mora, na potezu od Kipra prema Izraelu, američka kompanija “Noble Energy” i talijanski EIN otkrili su ogromne rezerve plina. Mediteranski plinovod ne bi, ni u kom slučaju, mogao zaobići Balkan, tako da bi, ustvari, mogao biti i svojevrsna zamjena na ovom području za propali projekt “Južni tok”.

O energentima su prošli tjedan razgovarali i američki šef diplomatije John Kerry i njegova europska kolegica Federica Mogherini. Posebno su, kako je objavio Steate department, obratili pozornost na Terminal tečnog plina (LNG) na Krku.

– EU i SAD složni su potaknuti završavanje LNG terminala na otoku Krku, objavilo je američko ministarstvo vanjskih poslova. EU je, pak, već za projekt gradnje terminala na Krku odobrila pet milijuna eura.

BiH bi mogla bi imati važnu ulogu i u slučaju mediteranskog plinovoda, ali i tokova plina s Krka.

Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare