Published On: Tue, Oct 23rd, 2018

UMJESTO ISPRIKE ZA LIJANOVIĆA: Strane ambasade u “suverenoj BIH” traže nove Džerke za nove Platforme

I dok Središnje izborno povjerenstvo BiH završava sa brojanjem glasova, kadrovi stranih veleposlanstava broje mandate koje su pojedine stranke dobile. Sudeći prema seriji razgovora koje su timovi pojedinih veleposlanstava imali u Hercegovini ovih dana, konačni cilj je umanjiti rezultat kojeg su ostvarile stranke koalicije Hrvatskog narodnog sabora, osobito HDZ-a BiH i pokušati osigurati “građanskoj” opciji minimalno šest hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH.

Kako nam je potvrdilo nekoliko naših sugovornika, ponude koje se stavljaju na stol određenim predsjednicima stranaka HNS-a BiH su primaljive, ali ulazak u takve dogovore znači i gubitak kontrole nas strankom i dopuštanje da s njom vladaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Prema pouzdanim izvorima, stranci su već obavili razgovore sa čelnicima HDZ-a 1990, a naglasak je bio na izboru izaslanika u Dom naroda FBiH. Iako trenutno ne postoji zakonsko rješenje za formiranje Doma naroda FBiH, međunarodna zajednica u BiH očekuje da će sustav po kojem se biraju izaslanici ostati isti i ovaj put, iako je Ustavni sud takvo rješenje proglasio protivnim Ustavu. To znači kako je “građanskoj” opciji, točnije, bošnjačkoj političkoj eliti dovoljno da osiguraju šest izaslanika kako bi osigurali kontrolu nad jednom trećinom Kluba hrvatskih izaslanika, što je dovoljno za donošenje svih važnih odluka. Kako sami to nisu uspjeli na proteklim izborima, sada im međunarodna zajednica još jednom pomaže u tome.

– Jedine dvije adrese na kojima mogu naći još jednoga hrvatskog izaslanika koji će biti pod njihovom kontrolom je HBŽ. Upravo je na ovu županiju najveći pritisak međunarodne zajednice. Prvo moraju nekoliko političkih opcija sa hrvatskim predznakom da prihvate njihov prijedlog o daljnjem načinu rada, a onda da izaberu hrvatskog izaslanika u Domu naroda koji će surađivati sa bošnjačkim kadrovima u Klubu hrvatskih izaslanika, a ne sa legitimnim predstavnicima Hrvata. Čak postoji jedna opcija takva opcija na području HNŽ-a, ali je ona skoro nemoguća jer je teško očekivati da će pojedine stranke sa hrvatskim predznakom pristati na rješenja koja im se nude. S druge strane, u razgovorima se spominju i razni načini pomoći tim strankama od strane međunarodnih čimbenika, tako da u konačnici ništa nije nemoguće – pojasnili su nam naši sugovornici.

Ono što međunarodni čimbenici nude pojedinim hrvatskim strankama jer mogućnost izgradnje infrastrukture stranke u idućim godinama ukoliko se pristane na plan kojeg su konstruirala pojedina veleposlanstva i bošnjačka politička elita. U prijevodu, nudi se novac za financiranje tih stranaka koji bi poslužio sa širenje stranke i njezinog uticaja. Pojedinci su već na prvim sastancima odbili ovakve prijedloge, dok su neki drugi ova vrata ostavili otvorena. Tko je pristao na ovakva rješenja vidjet će se uskoro kada se budu birali pojedinci na određene dužnosti i kada se krene u proces formiranja Doma naroda Federacije BiH.