Published On: Čet, ruj 12th, 2013

“Umjesto ideologije komunizma neprijatelj je postala ideja islama”

Metanarativ o sukobu civilizacija i njegov utjecaj na današnje međunarodne odnose je sveprisutan. U današnjoj predrasudama usijanoj atmosferi bilo koji ekspert ili komentator može iznijeti najpaušalnije i najneutemeljenije optužbe. Danas je to najprisutnije u napadima protiv muslimana ili neke muslimanske zajednice. Takav metanarativ stvoren je u klimi straha, traume i iznevjerenog ubjeđenja o superiornosti i nadmoći civilizacije Zapada.

U takvoj atmosferi proklamovanih vrijednosti slobode, ljudskih prava, demokratije i vladavine prava konzumerizma i individualnosti izgrađenih na “samo-za-sebe” postavljenoj platformi koja je idejno bazirana na superiornosti “nas” naspram “drugih” – te vrijednosti su se vrlo brzo  pretvorile u predatorski impuls protiv onih koji su se drznuli izazvati i, dakako, kukavičkim metodama terorizma napasti taj sustav. Stvoren je idealan okvir za novi McCarthyizam?

Jezik i metode

Danas, umjesto komunizma kao ideologije, neprijatelj je sve očitije islam kao ideja, tj. silom mu se nameće luđačka košulja radikalne i militantne ideologije. Preciznije, militantne ideologije i radikalizmi svih vrsta mogu se pozivati na religijske ideje islama, kršćanstva, judaizma ili hinduizma, ali to apriori ne može tim religijama  pripisivati svoja svojstva.

Jezik i metode ovog metanarativa o sukobu prisutni su u medijima, među intelektualcima, političarima i umjetnicima. Novi eksperti za islam – tu novu “opasnu prijetnju” – o svemu su uglavnom bolje upoznati nego o islamu, njegovoj kulturi i civilizaciji, njegovim narodima i zemljama.

Tako je nedavno sramnom javnom linču bio izložen Ed Husic, prvi musliman (bosanskog porijekla) koji se prilikom preuzimanja visoke političke funkcije premijerovog parlamentarnog sekretara u demokratskoj i liberalnoj Australiji drznuo prisegu dati zaklinjanjem s rukom na Kur’anu! Možda “umjereni” musliman Husic ne bi izazvao nikakvu reakciju da je zakletvu obavio nad jevrejskom ili kršćanskom Biblijom, jer se to podrazumijeva “usklađenim” sa “australijskim vrijednostima”? A šta bi tek bilo da je taj mladi Australijanac-Bošnjak, bosanskog porijekla, kojim slučajem malo više prakticirajući vjernik od ono malo simboličkog, čime se je u javnosti pravdao?

Ovo je i suština opasne i nametnute podjele na tzv. “radikalne” muslimane i one “umjerene”. Jer, kako to brilijantno primjećuje profesor Akbar Ahmed u svojoj posljednjoj knjizi o neuspjehu Zapada da dokuči i shvati sukob preferije i centra u muslimanskim plemenskim društvima, “ono što je postalo široko utjecajno u Americi jeste ideja da je islam ili njegovo tumačenje korijenski uzrok terorizma, te da rat protiv terorizma stoga neće biti uspješno okončan bez tretiranja same te religije. A to što je u Americi prihvaćeno standardizira se u svijetu Zapada. “Amerikanci su, čini se, sve više zapadali u dva tabora: u jednom je cilj bio “zbrisati” islam, a u drugom su bili oni koji su zagovarali promoviranje “umjerenih”, putem kojih će se poraziti “radikalni” muslimani. Oba ova tabora odražavaju metanarativ o sukobu civilizacija na različite načine,” tvrdi ovaj učenjak islama.

Taj metanarativ o sukobu civilizacija, kako ga naziva profesor Ahmed, ubrzo će biti lahko upotrebljiva priča ne samo Amerikanaca i drugih lidera Zapada: uprošteni, nerijetko imbecilni, a uglavnom lahkoprobavljivi izgovor za sve protivnike, a prijemčiv vođama današnjeg međunarodnog “poretka”, bitće: terorizam i teroristi.

Al-Kaida će postati čarobni odgovor i Putinu i Gaddafiju, i Assadu i Khameneiju, i egipatskom generalu Al-Sisiju i mijanmarskom predsjedniku Seinu, koristiće ga političke vođe od Meksičkog zaljeva do obala Filipina. To je “rješenje i objašnjenje” za sve njihove neobjašnjive postupke! K tome, veoma je lahko shvatljivo liderima Zapada! To je babaroga koje se lakše bojati nego trošiti vrijeme na njeno (čitaj: svoje) objašnjenje.

Nedostaje odgovor

Naposlijetku, strah i predrasude njeno objašnjenje čine nemogućim, gotovo sizifovski nedostižnim. Taj metanarativ o sukobu civilizacija je najodgovorniji za to što danas nemamo objašnjenje za stotine mrtvih svakog dana u bombaškim napadima u Iraku, nemamo objašnjenje za Andersa Breivika i njegov pokolj u Oslu i Utoyi, nemamo odgovor na krvničko gušenje tek začete demokracije u Egiptu, nemamo riječi za stotine beživotnih tijela ugušenih hemijskim gasovima u Damasku, nemamo glasa za spaljene domove Rohinja  stanovništva u Mijanmaru, ponestalo nam je riječi za stotine zelenih tabuta i hiljade bijelih nišana u Srebrenici.

Taj odgovor nedostaje jer je pogrešno postavljeno pitanje, a njega je izrodio metanarativ o sukobu civilizacija kao najveća obmana našeg suvremenog doba. Kada riješimo i ispravimo te početne postavke barem ćemo moći početi shvatati koliko je opasan i gdje nas je doveo taj metanarativ o sukobu civilizacija! Ukoliko nam se to ne desi odabraćemo najlakši odgovor i objašnjenje: Treći svjetski rat. Već dugo vremena slušamo te iste nove eksperte kako ga najavljuju kao neko samoispunjujuće proročanstvo kojemu svi slijepo hrlimo. Možda tako pronađemo lahak odgovor, ali s njim uništimo i sami sebe?

Piše: Mirnes Kovač l Al Jazeera