Published On: Čet, stu 25th, 2021

UMJESTO ČESTITKE: Naše ime je Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača

Jučer se u javnom prostoru Mostara podiglo nešto prašine zbog otkazivanja zakazane manifestacije ‘Jedna si jedina Bosna i Hercegovina’ povodom Dana državnosti BiH – 25. studenog.

Naime, proslava je premještena na drugu lokaciju zbog, kako su naveli na svojoj facebook stranici iz Srednje elektrotehničke škole Mostar, ”neispunjena zahtjeva od strane organizatora, uklanjanje obilježja paratvorevine Herceg Bosna”.

Organizator ove manifestacije jeste Koordinacijski tim kojeg čine 22 škole s područja grada Mostara, među kojima je i Srednja elektrotehnička škola, te su, zbog gore navedenog, manifestaciju premjestili na lokaciju Narodnog pozorišta Mostar.

Odgovor na ‘čitavu priču’, a za koji smo jučer ostali uskraćeni, danas je stigao i iz Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača.

”Informiran sam da su sve škole putem svojih facebook profila obavijestile učenike i goste da se mijenja lokacija održavanja svečanosti a većina njih je u toj obavijesti navela da je razlog takvoj odluci „neispunjenje zahtjeva od strane organizatora, upućenih Domu „Herceg Stjepan Kosača“. Sve su škole razlog odustanka formulirale manje-više slično osim Srednje elektrotehničke škole koja je u svojoj objavi taj razlog eksplicite i navela:“uklanjanje obilježja paratvorevine Herceg Bosna“. I doista, mogu potvrditi da je gđa. Seada Kuštrić, ravnateljica IV. O.Š. u ime navednog „Koordinacionog tima“ putem viber-poruke od mene zatražila uklanjanje zastave hrvatskog naroda za vrijeme održavanja svečanosti. Ja na to nisam pristao te sam objasnio gđi. Kuštrić da je zastava postavljena u povodu obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske zajednice Herceg Bosne i da će tu ostati”, navodi Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Zašto smo šutjeli?

Kaže kako njihova komunikacija niti u jednom trenutku nije izišla iz okvira pristojnosti – dapače bila je vrlo uljuđena – no, da je ”od početka, čini se, ipak opterećena nekim čudnim, da ne kažem neiskrenim odnosom.”

”Nije mi namjera ovdje polemizirati s nekim ili ne daj Bože držati predavanja iz bliže ili dalje povijesti. Ovih je dana dostojanstveno obilježen Dan HZ Herceg-Bosne, unatoč silnoj graji sarajevskih medija, te nemam potrebe ponavljati stavove koji su tom prigodom jasno artikulirani. Govoriti o našim (dis)kontinuitetima nije lako ni mnogo učenijima od mene, ali ipak imam potrebu osvrnuti se na neke poteze i podijelti s javnošću neke osobne dvojbe, tim više što su me jučer zvali i pojedini novinari a ja sam im ostao dužan izjavu ili barem kratak komentar.

Ono što prvo upada u oči jest činjenica da organizatorima navedene manifestacije predstavlja problem uopće izgovoriti a kamo li napisati puno ime naše ustanove. Pa čak i skraćeno – akronim HD. Ni to nije opcija! Nismo jednom prešli preko toga i ugostili i one kojima smeta naše ime – ovaj put je bilo preočito, ali eto šutjeli smo… Pitam se zašto smo šutjeli i kome smo šutjeli? Imamo li pravo više šutjeti?

Hrvatski dom „herceg Stjepan Kosača“. Ili u genitivu bez navodnika kako je komu draže. Tako se ova kuća zove već 27 godina sviđalo se to nekom ili ne. Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače. To je naše ime. Smijao se netko tomu ili se od bijesa pjenio – mi se tako zovemo! To je naš identitet. Tako piše u našoj osobnoj iskaznici – sudskom registru. To je ime 2004. godine potvrdilo i Gradsko vijeće Grada Mostara preuzimajući osnivačka prava ustanovâ od nekadašnjih gradskih općina”, objašnjava ravnatelj ove kuće.

Grbovi na plakatu

Navodi kako su na plakatu kojim se putem medija i društvenih mreža najvljivala svečanost organizatori su stavili i neke grbove: povijesne i aktualne.

”Među njima i grb dinastije Kotromanić s ljiljanima koje su preuzeli od francuskih Anjoua ili po naški Anžuvinaca. Katolici od katolika. A naš je herceg Stjepan, kažu opet neki, bio heretik… Zanimljivo. Kako god, danas je taj grb s heraldičkim ljiljanima nacionalni simbol bošnjačkog naroda.Zašto bi meni smetao bošnjački nacionalni simbol? Zašto bi ikomu smetao? Meni, dragi moj susjede, tvoj simbol ne smeta. Zašto tebi smeta moj? Program koji je izveden na generalnoj probi održanoj u ponedjeljak 22. studenog, kako su mi prenijeli naši djelatnici, bio je zahtjevan i dobro pripremljen, bez ijedne sporne točke i u najvećoj je mjeri održavao društvenu i kulturnu slojevitost naše zemlje kao i njezin višenacionalni karakter. I onda? Smeta hrvatska zastava? Ne možemo izgovoriti ili ne daj Bože napisati ime hrvatsko? Nije li to licemjerno? Pa tamo, u tom Mrkonjić Gradu, na tom prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a (ma što ja mislio o njemu) na današnji dan prije 78 godina nije li rečeno za BiH da nije ni-ni-ni, nego i-i-i? Analogno tomu: i njegovo četiri S ćirilicom i tvoj ljiljan i moja šahovnica koja ti toliko smeta! Sve troje zajedno u harmoniji. To je po mom sudu Bosna i Hercegovina jedina kakva je moguća”, ističe Vidović u svom odgovoru objavljenom na facebook stranici ove kuće.

Podsjećamo, iz IV. Osnovne škole Mostar, kao jedni od sudionika ove svečanosti, ranije su za Bljesak komentirali kako je zaista ‘šteta da cijela priča ostane u sjeni zastava, da je naglasak na pozitivnom, na djeci i njihovom radu’.

”Manifestacija je iz tehničkih razloga prebačena na drugu lokaciju. To će bit jedan prekrasan performans, koji govori o domovini, ljubavi, uvažavanju. Mislim da trebamo slaviti Dan državnosti, i šteta je da takve priče zasjene rad i pripreme koje su trajale mjesec i pol. U središtu trebaju biti djeca i mladi koji su napravili prelijepu zajedničku priču i ne želimo ništa govoriti u negativnom kontekstu”, rekla je za ranije Bljesak.info Seada Kuštrić, ravnateljica IV Osnovne škole.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 godina prije

ravnateljica hrvatskog ratnog logora….bas simbolicno

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Samo čvrsto sa islamistima, još malo, biće manji od makova zrna.. 😁

TREF
TREF
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

EH MISLIŠ.A IZBORNI ZAKON

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

hehe treba imat muda vi ste poznati po genocidu nad neduznim jevrejima romima i ovim pravoslavnim bosancima genocidasima.drugim rijecima zabi te se u vasu skutorija i urliciti gangu

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 godina prije

Već jesu.

nisam kriv
nisam kriv
1 godina prije

nešto ne shvaćam , di su hrvatska djeca jesu i njih odveli(sejmeni) u vrapčiće ili gdje drugo na proslavu dana (!?)

Cobra
Cobra
1 godina prije

Ja ne znam koji khurac Hrvati i slave ovaj 25.To samo slave ko fol muslimani odnosno bošnjaci koji i sami ne znaju kako će se više zvati .Zato mala slova. A HNS od iduće godine nek donese odluku da ovo za nas nije praznik kao što su Srbi donijeli i nek više prestanu sa domjencima

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
1 godina prije

Laconica brevitas je zakon! I, ako nastavite pisati ovolike tekstove – krenuću i ja kao Bošnje – samo ću gledati slike bez da išta pročitam 😎 !

Chara
Chara
Šta ti kažeš na ovo?  dr Haso, buregdžija
1 godina prije

O čemu ovi ovdje? Ne pročitah ovoliki tekst. Dug ko Antarina čundara.

kvaternik
kvaternik
1 godina prije

Bravo gospodine Vidoviću! Svaka čast!!!
Dok je takvih Hrvati će postati jednaki i jednakopravni sa ostalim narodima u BiH!!! HR Herceg-Bosna je jedino rješenje koje će sačuvati cjelovitost i opravdanost postojanja!!!

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Muslimancine nek svoje praznike slave u svoje 23% islamskog rezervata