Published On: Pet, svi 21st, 2021

Umirovljeni vojni pilot o kupnji aviona: Ne treba vam Mercedes ako ćete biti gladni

JOŠ nema službene potvrde, no, prema neslužbenim informacijama, Hrvatska je odlučila kupiti francuske vojne avione Rafale.

Gost RTL Direkta je vojni pilot iz Domovinskog rata Ivan Selak.

“Odluka, koliko sam ja shvatio, nije službena. Dim još nije izišao iz kapele van. O avionima Rafale možemo razgovarati. Nedvojbene su mi dvije stvari. Da nam treba borbeno zrakoplovstvo i da je Rafale, kao i F16, apsolutno vrhunski avion”, rekao je Selak.

Hrvatska je do sada često kupovala američko oružje i vojnu tehnologiju. Selak kaže da to nema veze jer je i Francuska dio NATO pakta. Selak kaže da vojska nije amerikocentrična.

“Ne bih rekao amerikocentrična. Mislim da je NATO centrična. Saveznici smo u NATO-u i s Francuzima. Nije ogromna razlika između francuskog, švedskog ni francuskog proizvoda. Mi smo NATO centrična zemlja i cilj nam je imati NATO-ove zrakoplove”, kaže Selak.

Selak je rekao da je sretan što Hrvatska nije uzela izraelske avione.

“Oni su bili potpuno iskorišteni”, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ima niz pitanja i dvojbi”

“Međutim, nabava francuskih aviona, ako je to točno, ima niz pitanja i niz dvojbi. Ja se nadam da su dobro prezentirane i predsjedniku vlade i predsjedniku države”, kaže.

“Prva dvojba je je li to prezentirano koje su naše mogućnosti i koje su naše potrebe”, kaže.

“Što se tiče mogućnosti, prvo je pitanje tko će odriješiti kesu. Ako je Marić procijenio da ima dovoljno novaca, onda smo odriješili kesu i kupili avione. Međutim, hajdemo razgovarati o mogućnostima i stvarnom stanju. Jesu li naše mogućnosti iskreno prezentirane? Koliki je broj pilota, koliko je tehničara, ljudi vrlo visoke struke i kakva nam je infrastruktura? Na ta pitanja moramo odgovoriti”, rekao je Selak.

Komentirao je činjenicu da nije riječ o novim avionima.

“Uopće nije upitno jesu li to dobri avioni. Rafale je praktički najbolji avion četvrte plus generacije. Nedvojbeno je da je to najbolji avion. Dvojbeno je možemo li si mi to sad priuštiti. Ja sam predlagao jedan drugi način za rješenje nabavke aviona. Ako ekipa koja je ovo radila misli da nam odgovaraju ti modaliteti koje nam daju Francuzi i da smo mi spremni primiti taj avion, onda u redu. Međutim, ja u to nisam siguran. Trenutne su naše mogućnosti takve da imamo jako mali broj pilota. Pilote s preko 35 godina života nema smisla slati u Francusku na preobuku. Zašto? Kad završi, kad počne ozbiljno letjeti, imat će preko 40 godina. Broj dva, vi morate uspostaviti sustav u svom zrakoplovstvu. Mi smo 30 godina imali Mig 20, to je druga generacija. Njega smo koristili s 30 posto njegovih stvarnih mogućnosti. Sad kupujemo avion četvrte plus generacije, koliko ćemo mi mogućnosti koristiti? Ne isplati vam se kupiti Mercedes NLS koji će vam služiti da odete do dućana. A pitanje je i hoćete li imati za gorivo. Da ne kažem, pitanje je hoćete li biti malo gladni”, objasnio je Selak.

“Apsolutno nam treba borbeni zrakoplov. Rafale je fantastičan”, rekao je na kraju.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x