Published On: Tue, Mar 31st, 2020

Umijeće ratovanja na tržištu

Vrijeme velikih ratnika, generala i epskih bitaka je iza nas.

Otvorene bojišnice sa širokih poljana su se preselile u gradove, točnije u poslovni svijet. Ono što su nekad bili generali/ratnici, danas su to poduzetnici i poduzetnice, vlasnici tvrtki i obrta.

Danas ste vi generali/generalke, a zadatak vam je voditi sebe, svoje poslovanje i njene zaposlenike kroz nemilosrdnu bojišnicu koju danas zovemo tržište.

I zato, možda najbolji savjetnik za vaše poslovanje kojeg možete pronaći jest Sun Tzu.

Tko je Sun Tzu?

Sun Tzu (“Učitelj Tzu”) je kineski general i vojni strateg, najpoznatiji kao autor “Umijeća ratovanja”, drevne kineske knjige koja je postala jednom od najutjecajnijih knjiga svih vremena o vojnoj strategiji.

Jedini izvor koji se sačuvao do naših dana je biografija napisana u 2. stoljeću prije Krista.

Zapisi Sun Tzu-a danas se proučavaju na najprestižnijim ekonomskim fakultetima i univerzitetima na svijetu.

Evo nekoliko važnih Sun Tzu-ovih lekcija  a odnose se konkretno na poduzetnike i na njihov odnos prema djelatnicima:

“General je potporanj naroda. Kad je potporanj čvrst, narod je snažan. Kad je potporanj manjkav narod je slab.”

Vjerujem da je svakome tko pročita ove retke jasno što Sun Tzu želi reći. Poduzetnik/poslodavac je general, kakav je poslodavac takvi će i njegovi djelatnici biti. Ako je poslodavac pun entuzijazma, elana i volje te uz to ima jasno definirane ciljeve njegovi djelatnici će ga kopirati te će biti sigurniji u ono što rade, a time i produktivniji.

Na koji način poduzetnik može naštetiti svojim djelatnicima, a na kraju sebi i svom poslovanju.

Sun Tzu kaže:

“Vladar svojim vojnicima nesreću može donijeti na tri načina:

1. Naredba da napadnu ili se povuku kad to ne bi smjeli naziva se sputavanjem vojske;”

Imate nejasno definirane ciljeve i prodajnu strategiju te uslijed toga delegirate krive zadatke djelatnicima. Kako ne biste sputavali vaše djelatnike, morate imati jasno razrađene prodajne procedure, strategije i ciljeve koje će biti jasne prije svega vama, a onda i djelatnicima. Tako ćete znati koju zadaću u kojem trenutku treba delegirati.

2. “Neznalačko uplitanje u vojne odluke zbunjuje časnike i vojnike;”

U praktičnom smislu ovo bismo mogli interpretirati na sljedeći način: zaposlili ste ili unajmili osobe koje su specijalizirane za određeno područje ( društvene mreže, marketing, ili ste uveli neku novu vrstu usluge te ste zaposlili osobu koja je posebno osposobljena za tu uslugu). Kao poduzetnik naravno da imate poriv imati prste u svemu, ali unajmili ste stručnjaka iz određenog područja upravo zato da vam poboljša određene aspekte poslovanja. Svaki stručnjak ima svoj način i metodologiju rada i zato nije pametno i kontraproduktivno je miješati se u njihov posao.

3. “Neznalačko uplitanje u vojna imenovanja smućuje časnike i vojnike”

Važno je znati, ne samo delegirati zadaće, kako bi se vi mogli baviti važnijim poslom. Još važnije je znati i kome ćete ih dodijeliti. Treba znati granice i sposobnosti vlastitih djelatnika. Krivim delegiranjem zadaća djelatnicima koji im nisu dorasli zadatku oštetit će vaše poslovanje, ali i moral vaših djelatnika.

Bitka s konkurencijom

Bitka s konkurencijom zna biti iscrpljujuć posao. Ne samo što moramo biti fizički spremni raditi više, brže i bolje od konkurencije, nego i mentalno moramo biti aktivni. Moramo stalno razmišljati kako poboljšati ovo, kako unaprijediti ono te je naš um rastegnut do nenormalnih proporcija.

Često se tada u krivim područjima natječemo s konkurencijom, hoće li to biti cijene ili širenje palete usluga čak i kada tome nismo dorasli, niti logistički niti znanjem. A kad počnemo gubiti bitke žalimo se na konkurenciju te da ona igra prljavo.

No, Sun Tzu ima drugačiji pogled na stvari:

“Od davnina, vješt ratnik najprije bi osigurao vlastitu neranjivost, a zatim bi čekao protivnikovu ranjivost.

Neranjivost ovisi o nama samima; ranjivost o protivniku.

Vješt ratnik može postići vlastitu neranjivost, ali nikad ne može izazvati protivnikovu ranjivost.”

Sun Tzu ovdje sve prebacuje na ratnika/poduzetnika, na vas. Ne možete kontrolirati konkurenciju, niti utjecati na to što će oni raditi. Ono što možete i što je najkorisnije jest okretanje sebi, svom poslovanju i svojim djelatnicima ako ih imate. Orijentacija ka poboljšanju svih segmenata vašeg poslovanja, od razvoja same ponude usluga,podizanja kvalitete istih te ulaganje napora u poboljšanje prodaje i prodajnih rezultata. Prva i jedina konkurencija koju možete i morate nadmašiti ste vi sami.

Naravno, nećete okretati glavu od konkurencije te kao noj zabijati glavu u pijesak. To bi bilo suludo. Ipak morate biti upućeni u stanje tržišta i raspoloženje i djelovanje konkurencije.

Sun Tzu i na to ima odgovor, no o tome u nekom drugom tekstu.