Published On: Čet, velj 2nd, 2023

Umalo izbila tučnjava u Skupštini Srbije, Vučić: Ja ovakve divljake nisam vidio

“Predaja nije opcija, naša politika bit će da po svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost, da se suzdržimo i ne odgovaramo na provokacije osim ako životi i imovina ljudi ne budu bili ugroženi”, rekao je zastupnicima u parlamentu Srbije predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić predstavivši plan EU za Kosovo kao “non paper”.

On je, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj se očekivalo da zastupnike upozna s francusko-njemačkim planom za Kosovo, rekao da će ukazati na “sve najlošije točke” te inicijative, ali da ne smije iznijeti cijeli plan, već samo ono što je “najgore za Srbiju”.

Umalo prava tučnjava, Vučić urla

U jednom je trenutku gotovo izbila prava tučnjava između zastupnika vlasti i opozicije. Najprije je došlo do verbalnog obračuna, a onda i do naguravanja. Sve se odvijalo ispred Vučićevog stola.

Oporbeni zastupnici nakon toga su vikali: “Izdaja, izdaja!”. Vučić je nakon toga potpuno pobjesnio.

“Vi ste Kosovo dali, mi branimo Kosovo od takvih kao što ste vi. Vraćamo ga. Sram vas bilo, lažovi jedni!” urlao je Vučić.

Oporbene zastupnike nazivao je huliganima i lopovima.

Nakon Vučićeva urlanja opozicija skandira: “Ne damo Kosovo!”. Viču: “Ostavka, ostavka!”.

“Pustite ih neka rade što hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do non papera. Kažu, mora se pokazati, a to je neslužbeni diplomatski papir… Nisam fasciniran nešto, što biste? Da me tučete? Da se vi pitate, prodali biste Kosovo odavno”, poručio je Vučić i rekao zastupniku Jovanoviću da je huligan.

Vučić je danima prije sjednice pozivao na “nacionalno jedinstvo”.

Prijedlog EU, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU izjavio da je Srbija “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a potom je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što ni danas nije u cijelosti učinio, ustvrdivši da je riječ o dokumentu koji ima status “non paper”.

Vučić: Beograd ne može spriječiti prijem Kosova u VE i NATO

U samom planu najteže stvari za nas su da se “Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”, rekao je Vučić, naglasivši kako Beograd “ne može spriječiti prijem Kosova u Vijeće Europe i NATO”.

“Protivili se ne protivili, u Vijeću Europe u trenutku kad oni odluče imat će većinu, protivili se ne protivili – imat će većinu za NATO. Protivili se ne protivili za EU – to je njihova odluka”, rekao je Vučić.

On je ocijenio da je za Srbiju sporna odredba prijedloga u kojoj se navodi kako će se “obje strane voditi ciljevima i načelima predočenim u Povelji UN-a, naročito onim koje se odnose na suverenu jednakost svih država i na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, smatrajući Kosovo nezavisnom državom”.

Na kritike oporbe kako im plan o kojem se raspravlja nije dostupan, Vučić ih je pozvao u svoj ured u ponedjeljak da im pokaže francusko-njemački prijedlog, inzistirajući da je to neformalni dokument, “non papar”, te da ga se zato ne smije objavljivati “jer je to pravilo u diplomaciji”.

Vučić je ustvrdio da pitanja o Kosovu traju više od šest stoljeća i da nema pravih odgovora, te da se ne zna “je li mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit”, kao što se ne zna “gdje je izlaz”.

Promijenjene geopolitičke okolnosti

On je podsjetio da se nacionalna struktura na Kosovu promijenila i da je danas na tom području oko 26 posto Srba, ali i da su se promijenile i geopolitičke okolnosti “politički momentum i politički okvir” u kojima se danas govori o planu za Kosovu.

“Danas svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata” rekao je Vučić i ocijenio da će taj sukob “biti obimniji, širi i teži nego što je danas”.

Važnije od svega je da se razumiju okolnosti, povijesni trenutak i vremenski okvir u kojem se ovo događa, rekao je Vučić stavljajući Kosovo u širi geopolitički kontekst odnosa na međunarodnoj sceni, uključujući u rusko-ukrajinski sukob.

Uoči sjednice dio oporbe iz nacionalno-konzervativnog korpusa naglasio je da neće podržati plan jer predstavlja “izdaju” i “odricanje dijela svog teritorija”.

Jedan od prijedloga je i da se rasprava o Kosovu Iz Bruxellesa, koji sada moderira dijalog Beograda i Prištine, preseli u New York, u Ujedinjene narode, te da se vrati u okvire Rezolucije 1244 VS UN-a, kojom se ne isključuje teritorijalni integritet Srbije na Kosovu.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je, uoči počeka rasprave, da će sjednica trajati “koliko treba”, pa nije isključeno da bi parlament mogao zasjedati do kasno navečer, a moguće i u petak./HMS/

guest
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
HVO-bojovnik bez noge
HVO-bojovnik bez noge
1 mjesec prije

Pa nemojte se uzrujavati, braćo naša najmilija. Ja san sanjao Dražu Mihajlovića i sestre Elizija sa dvoglavin orlovima. Izaći ćete kad tad na tri južna srpska mora. Vidimo se na Jadranu, saveznici naši najmiliji!

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
1 mjesec prije

Ne trebas ti Bosnjacima nabijati na nos. Znamo mi da ste jedini dio narod koji je srbofilan. To jest jedina grupa Hrvata koja je srbofilna.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Bitno je da ste nam vi po-turadu dragi hehe.
Daleko vam kuca osune-cena.

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Znam ja kakvo imate misljenje o nama. Znam da me gledas kao nize bice, kao bice koje manje vrijedi ali to je tvoja stvar.

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Potpuno si u pravu…!!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  HVO-bojovnik bez noge
1 mjesec prije

Dombas, poo puuu shiiiii nam tuki, trooolluu!!!!! hbm ti cijelu famiIiju blentavu.

poskok namjerno dozvoljava lazno predszavljanje ovog ldiota, da provocira isvaki dan trola. predstavlja se ko hrvat, laze i glumi budaletinu.

oder jj ee bbi vise HBM TI SVE TURSKO!

Ekrem
Ekrem
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Sta ces ti tu uraditi rumunski poslavenčeni cigane?

Kresimir !.!!
Kresimir !.!!
Šta ti kažeš na ovo?  Ekrem
1 mjesec prije

Jeb,ati ti osune,ćenu mater osune,ćeni gmazu BEZ IMENA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Covjek je posteni Hrvat domoljub koji je ostao bez noge u ratu malo vise postovanja ghovno komunisticko

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Smrdi.

Ekrem
Ekrem
1 mjesec prije

Divljaci nego šta 😉
Treba ih ispaliti raketom na mjesec da ne smetaju normalnom narodu

Herceg Bosnjak
Herceg Bosnjak
1 mjesec prije

Arnautima svaka cast. Nisu merhametli Bosnjoki da im Srbi pisaju po dzamijama.

Lav iz Pionirske
Lav iz Pionirske
1 mjesec prije

Nebi ovako divljali da im je Kurti Predsjednik!

Lex Croat
Lex Croat
1 mjesec prije

Maj.mun.arije u zooloskom vrtu. Srbija je zemlja na svome zalasku. Pod punom kontrolom Ruske Federacije, Srbija je samo de-facto neovisna. Zaista je nevjerojatno da unatoc svemu tome, vecina Srba i dalje podupire i Rusiju i njenu agresivnu politiku. Uglavnom, Srbi idu all in za Rusiju.ako Rusija popljuga ovaj prljavo rat,a hoce, Srbija ce biti unazadjena 250 godina, tako da ce za prosjecnim Slovencem zaostajat nekih 400 godina po placama, standardu zivota itd itd. Evo vec skoro godinu dana gledam i pitam se sto je nadagnalo 80 posto Srba da toliko srcano podupiru Rusiju, da toliko sebi i svojoj djeci stetu rade, i dalje ne uspjevam shvatiti to mentalno stanje. Doduse, svi porazi iz devedesetih, opca besparica, kriminalan standard i opce nezadovoljstvo izlazi na sve rupe u Srbiji pa taj bijes se mora negdje izluftati, a sami su si sve krivi.

Ducista
Ducista
Šta ti kažeš na ovo?  Lex Croat
1 mjesec prije

I Hrvati bi bili za Ruse da ih je NATO bombardovao, priznao secesiju RSK-a, obespravio u BiH, dozvolio da budu proterani iz Srbije i Crne Gore.

Stranput
Stranput
Šta ti kažeš na ovo?  Ducista
1 mjesec prije

NATO nikad ne bi bombardovo Hrvate posto nismo bili agresori kao vi Rsk su pobjegli Fergusonima Znaci nista od tvoje teorije!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

spc-sektaška crkva

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Čujte i počujte agresori i simpatizeri agresora i razaranja, Kosovo je bilo i ostat će slobodna država, ma što o tome mislili čhetnici u Vladi Srbije, što o tome mislio našmrkani prokremaljski g.a.d Milanović, što o tome mislile ove ku*** srbonacionalističke velikosrpske… nećete više ni komad tuđe zemlje uzeti..

AbnorMal
AbnorMal
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

🤣🤣🤣🎶

Ducista
Ducista
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Dečko uštini se!

Croatos
Croatos
1 mjesec prije

Parlament krcat silikonskim starletama, polupismenim seljačinama, s jednom neopisivo ružnom lezbom i sa šešeljevim pionirom s teškim narcisoidnim poremečajem na čelu. I onda pripadnici tog poremećenog plemena po hrvatskim portalima prosipaju svoja maloumna ghovna o pravednom svetu i ruskom carstvu…

Sultan osvajač
Sultan osvajač
1 mjesec prije

Uzitak gledati.
Samo se tucite!

HVO bojovnik bez ruke i dva nozna prsta
HVO bojovnik bez ruke i dva nozna prsta
1 mjesec prije

Kod nas u saboru ce se isto ovo desavati ako ne jos i gore.Prkacin i ekipa iz Bosne u Hrvatskome saboru vec pravi scene ali jos nije doslo do toga da se fizicki obracunavaju,a kad dodje bit ce krvi do kolina.

Čedomir
Čedomir
1 mjesec prije

Ovo je predstava za Medjunarodnu zajednicu,sad će vučić otići plakajući kod njih i reći eto ja sam htio da potpišem ali oni mene hoće linčovati.itd,I još da dodam one kurtijeve uslove za formiranje ZSo.Odmah se vidi da je koordinacija izmedju beograda i prištine uspješna.Ko ne vidi da i jednima i drugima jako paše da ostane sve ovako kako jeste.Onda je budala.Velike se pare obrću dole,Samim tim što je PDV od strane srbije za sjever kosova ukinut davno velika se roba obrće dole,kazu 50 puta više nafte i potrepština se troši na kosovu od njihovog broja stanovnika.Jedan dio se vraća u srbiju kao oslobodjena PDVa a jedan dio nestaje u prištini kao jeftinija nego što se inače može uvesti.Šipci lažu da ne troše srpsku robu,Albanci je kupuju jer je Italijanska jako skupa.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Tako se radi u demokratijama. Nije ko u protektoratu-dodže protektor, udari šakom o sofru i tako mora da bidne.

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Zoran
Zoran
1 mjesec prije

Vucic je kurton.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Zoran
1 mjesec prije

Kamo sreće da ti je ćaća imo kurton kad je trebalo.

HR🇭🇷HBojovnik
HR🇭🇷HBojovnik
1 mjesec prije

Sramota

Dama
Dama
1 mjesec prije

Vidio si ti nih vučko ali su tad bili na tvojoj strani,zato ih nisi primjetio.

Република Српска
Република Српска
1 mjesec prije

Вучић је издајник.
Кратко и јасно.

AbnorMal
AbnorMal
Šta ti kažeš na ovo?  Република Српска
1 mjesec prije

Izgleda da si u pravu. Nastavio je tamo gdje je DOS stao.

Lex Croat
Lex Croat
1 mjesec prije

Spektakl koji je rijetko vidjen na ovome svijetu, na ovoj planeti. Imamo Srbe tamo na istoku koji pod krinkom ocuvanja pravoslavlja, povijesti i obicaja podupiru Ruse pod svaku cijenu. Dakle 80 posto Srba podupire Rusiju i njen odvratni rat. Po svim analizama sto zapadnim sto istocnim. Je**te, pa usred Beograda je bilo koliko marseva i prosvjeda za Rusiju sa slovima Z, V itd, pol Europe i svijeta je gledalo i ono, WTF. Srbi bi se jeb.ali al da im ne udje. Zele EU novce, za eure bi brata ubili, al zapravo ne zele taj mrski zapad, liberalizam, slobodu i jednakost. Neznaju ni sami sto zele. I upravo ta dvolicnost, umisljenost i izigravanje zrtve ce ih kostat vise nego ikad. Uvest cete sankcije Ruskoj gamadi. Priznat cete Kosovo. Igrat cete onako kako mi, Europljani kazemo. A vi ako ne zelite biti dio tog drustva, vjerujte, samo ce turski pasaluk ostati.

AbnorMal
AbnorMal
Šta ti kažeš na ovo?  Lex Croat
1 mjesec prije

80% Srba podupire Rusiju, kao i 80% svijeta koji nije stao uz naciglobaliste i hegemone.
Srbi, na sreću, nisu ko vi da se savijaju uvjek i samo na trenutnu stranu jačeg i nemaju taj sluganski DNK u sebi usađen. Ako treba da ih neko j*be za eure, za “pogodnosti” koje bi imali od EU, onda hvala-ne. Vama nije problem da vas i j*bu i da vam uđe-al to je vaš problem.
Da je lako biti Srbin ne bi nas zapalo. Bili bi onda vi!

Last edited 1 mjesec prije by AbnorMal