Published On: Sub, svi 28th, 2022

Uludo utrošen život? – 42 godine od Titove smrti

Moglo bi se pomisliti da je razdoblje koje je prošlo od Titove smrti 4. svibnja 1980. dovoljan za kakvu-takvu distancu. Teoretski, strasti bi trebale jenjavati. Ispostavlja se da su mitovi o zlom boljševiku ili dobrom ocu jugoslavenske nesvrstane, samoupravne, bratsko-jedinstvene zajednice lice i naličje istog fenomena.

Titovi siročići

Počnimo od tog svibnja 1980. U Splitu na stadionu Poljud reporter Radio-televizije Beograd Milomir Jasnić bilježi kamerom nekoliko minuta koji će dospjeti na sve svjetske televizije: na vijest sa stadionskog razglasa da je “umro drug Tito” igrači Zvezde i Hajduka kao i 50.000 gledatelja na tribinama potreseni su do srži. Onda se iz tisuća grla začuje zavjetna pjesma: “Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”

Cijela jugoslavenska nacija, za koju će njeni etnički sastavni dijelovi poslije većinski tvrditi da nije nikada postojala, ujedinjena je u osjećaju gubitka. Jesmo li tada znali za kim tugujemo? Ja, priznajem – nisam. Milijuni građana su držani u stanju političke infantilnosti. Službena historiografija i biografije su prešućivali bitne detalje iz Titovog života. Ali suze tih ljudi, kojih se neki danas stide, nisu bile lažne.

Postoji 15 različitih podataka o datumu rođenja Josipa Broza, pri čemu je 7. svibanj 1892. najčešći. Obitelj u Zagorje dolazi u 16. stoljeću iz današnjeg okruga Trento na sjeveru Italije. To područje je tada pripadalo Austriji i imalo izmiješano njemačko i talijansko stanovništvo. Tako je po ocu Franji, Josip Broz Hrvat talijansko-njemačkih korijena, a po majci Mariji Slovenac.

Biografske bodlje

Jugoslawien Tito und Schmidt 1974Poštovan i na Zapadu i na Istoku

Bravarski zanat je završio u Sisku, a posao ga je vodio sve do Češke, Njemačke i Austrije. Broz je 1910. pristupio Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske i Slavonije. Godine 1913. odlazi na odsluženje vojnog roka i kao austrougarski vojnik dočekuje Prvi svjetski rat – ističe se kao skijaš i mačevalac, ima čin vodnika.

I Tito i jugoslavenski komunistički biografi rado su prešućivali to da je vodnik Broz ratovao kao artiljerijski podoficir u Srbiji i da je 1914. bio čak unaprijeđen. Ovaj dio biografije se danas rado navodi kao dokaz da je Broz vrlo rano zauzeo antisrpski stav. Teza se teško može dokazati. Broz je prekomandiran na istok gdje je, teško ranjen kopljem jednog Čerkeza, dopao u rusko zarobljeništvo. Prije toga je te 1915. godine predložen za austrougarsku Srebrnu medalju za hrabrost, jer je sam zarobio gomilu ruskih vojnika. Medalju nije mogao primiti u zarobljeništvu. Tito je 1967. posjetio Beč. Domaćini su ga htjeli obradovati uručivanjem starog odlikovanja, ali on je to tada odbio.

Ipak, svi njegovi biografi potvrđuju da je poslije zarobljeničkog, pa crvenoarmijskog boravka u Rusiji doživotno ostao emotivno vezan za tu zemlju. Dakle, ne postoji automatizam prema kojem moraš mrziti državu i narod koji su bili tvoji ratni protivnici.

Tito kao „ruski agent”

Neću prepričavati Brozovu biografiju. Samo ukazujem na nekoliko bizarnih detalja iz nje. U njih spada jedan podatak s njemačkih stranica. Navodno je Brozov izvanbračni sin Hans Studer pao kao vojnik Wehrmachta u borbi protiv jugoslavenskih partizana. Istina ili ne, ovo je već ozbiljan materijal za Hollywoodske drame.

Najspektakularnija je ipak priča koja je o Titu stigla iz Sjedinjenih Američkih Država, zemlje u koju je Josip Broz htio emigrirati dva puta. Prvi put 1907. ali nije mogao skupiti novac za putovanje. Drugi put deset godina kasnije, iz revolucionarnog Petrovgrada, ali ga nisu pustili preko finske granice.

Priču je 1955 agentima američke tajne službe ispričao Marijan John Markul. A mi je znamo jer je CIA 2016. s brojnih dokumenata iz pedesetih skinula oznaku „povjerljivo”. Markul je rođen u Livnu 1909. a od 1936. je živio u Americi. Tvrdio je da je 1928. upoznao Josipa Broza te da ga je potom dva puta vidio u Parizu, 1935. i 1936.

Poslije rata se sreo s Titom 1953. i uvjerio se u to da nije riječ o istoj osobi. Navodno, nije odgovarala ni visina, originalnom Brozu su nedostajala dva prsta, a ovaj iz pedeset i treće imao ih je deset, čak je svirao klavir. Po njemu je riječ o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. godine, kada pravi Tito nestaje u Rusiji. Čovjek koji je Staljinu rekao povijesno „ne” je navodno bio ruski general Nikolaj Lebedev koji se lažno predstavljao kao Josip Broz.

U šumu gerilac, iz šume – maršal

Ägypten um 1960 | Nasser und Chrustschow

Global player – Hruščov, Naser i Tito 1960.

Koga god da je britanski brigadni general Fitzroy Maclean, čovjek od Churchillovog povjerenja, sreo 1943. – ruskog generala ili bravara iz Zagorja – bio je fasciniran. Churchill je Macleana uputio u Jugoslaviju „da otkrije tko ubija najviše Nijemaca” da bi im pomogli da ih “ubijaju još više”.

Maclean je, upoznavši komunističkog gerilskog vođu u akciji, bio iznenađen Titovom spremnošću da svaki problem sagleda sa svih strana, njegovim humorom i nizom osobina koje su govorile da taj čovjek usred tolike smrti – voli život. Konzervativni britanski obavještajac nije ni u jednom trenutku zaboravio da ima posla s ideološkim protivnikom. Ali je odlično razumio što se zaista događa na terenu. I da će Titova vojska s Britancima ili bez njih pobijediti. Ostatak se može pročitati u kronikama antifašističke borbe u svijetu.

Titov raskid sa Staljinom samo tri godine nakon rata imao je velike posljedice za modernizaciju Jugoslavije koja je dobila hibridni, zapadno-istočni oblik. Staljin je pokušao likvidirati Tita, ali njegove ubojice nisu mogle proći kroz mrežu jugoslavenskih sigurnosnih službi. Tito je poslao poruku Staljinu: „Ako ne prestaneš slati ubojice, ja ću poslati jednog u Moskvu, i neće biti potrebe da šaljem drugog”. Ovakav prkosni stav pokazuje zašto su mnogi Jugoslaveni u Titu dugo prepoznavali sebe.

Poraženi su pobijedili?

Titove trupe su godinama gonjene kao zvijeri, pa su na kraju rata počinile zvjerstva. Duhovni i fizički nasljednici poraženih vojski stoga nazivaju Tita ratnim zločincem. Desetine tisuća staljinista, ali i onih koji su nevini prokazani kao takvi, prošli su poslije Titovog raskida sa Staljinom kroz torturu na Golom otoku.Postoje publicisti koji zato uspoređuju Broza s raznim drugim mračnjacima XX stoljeća koji su trpali ljude u logore. Mogu  razumjeti osudu zločina. Ali Titova povijesna uloga ne može se reducirati na te elemente.

Još od ratova devedesetih, u kojima nije bilo partizana, revizionisti pokušavaju pobijediti i u izgubljenom Drugom svjetskom ratu. Nemoralnost njihovog postupka ne ogleda se samo u tome što tadašnjem pobjedniku – Titu i socijalističkoj Jugoslaviji kao njegovom čedu – spočitavaju niz grijehova. Njih je bilo. Nemoralnost je u tome što iz toga izvode zaključak da je antifašizam grijeh. A da su razne nijanse kolaboracije i fašistoidnosti – bile nacionalna vrlina.

Drugi problem s Titom jest kulturološke prirode – demokrature koje su ustanovili na ruševinama Jugoslavije nisu uspjele da dosegnuti civilizacijsku razinu Titove „plišane diktature” – čak ni u ekonomskom, a kamoli u kulturnom smislu. O geopolitičkom značaju Pokreta nesvrstanosti da i ne govorimo.

Ako je istina…”

Jugoslawien Volksarmee Parade mit Marschal Josip Broz Tito in Beograd

“Uzaludni život”?

I neki zapadni kritičari, manje pronicljivi od Macleana, a više napumpani ideološkim hormonom antikomunizma, vide u Titu isto što su vidjeli u Ceaucescu ili čak Staljinu.

Sumirajući životno djelo popularnog jugoslavenskog autokrata New York Times je 5. svibnja 1980. primijetio nešto drugo – da je Jugoslavija zahvaljujući Titovoj politici ekvidistance prema blokovima i eksperimentiranja sa slobodom unutar jednostranačkog sustava  postala „svijetla točka usred općeg sivila Istočne Europe”.

Ta svijetla točka će se bez njega pretvoriti u mrlju zgrušane krvi. Zato se Josipu Brozu zaista može zamjeriti da nije našao način da svom projektu – federalnoj Jugoslaviji – osigura ekonomsku i političku održivost. Mada je bio pragmatičan, ostao je ograničen  zadatim ideološkim horizontom.

Pred kraj je slutio da stvari mogu poći i po zlu. Hrvatskoj novinarki Dari Janeković rekao je 1976: „Ako je istina sve to što ti govoriš o stanju u našem društvu, u zemlji i u Savezu komunista, onda sam ja uzalud utrošio svoj život.” Gorko saznanje.

Izrazito antikomunistički raspoloženi 34. predsjednik SAD, general Dwight Eisenhower  rekao je za Tita da je najveći heroj Drugog svjetskog rata, a Orson Wels da je najveći čovjek tadašnjeg svijeta. Ondašnje procjene mogu nam izgledati kao pretjerivanja ali se one danas ne mogu poravnavati negiranjem povijesnog značaja ovog čovjeka, makar on „uzalud potrošio svoj život”.

Dragoslav Dedović l DW.com

guest
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kvico
Kvico
1 mjesec prije

Zapad i zapadni demokrati nisu nikad bili nacisto sta zele.Demokraciju, koja ce bit primjer drugima da odbace tirane ,ili kraljevstva i carstva na cijem celu su bili isto tako tirani.Posto je Tito tiranski radio ono sto su i oni htjeli al nisu mogli onda je on kod njih izaziva divljenje.Partizani su bili obicni teroristi koji su terorizirali narod isto ko i fasisti i ne postoji ni jedna bitka di su oni izvojevali neku pobjedu(Luburic ih je na Blajburgu prigazio ko beba zvecku).Sve sto oni slave su bile neprijateljske ofanzive i u svakoj su izvukli deblji kraj.Sretna godina za Tita a i za nas je bila’53 kad je Staljin riknuo inace bi sa nami svasta bilo.Zasluge za opismenjavanje naroda i industrijalizaciju zemlje itekako ima ali triba znat da su na kraju drugovi sve to prokockali.Dok je na primjer jedna Austria ili Holandija prosla isti proces ali zahvaljujuci privatnoj inicijativi i privatnom vlasnistvu oni su i dan danas perjanice Europe.Uzalud je ovaj krvnik pobio,popljacka i pozatvara neke da bi drugima bilo bolje jer su na kraju svi izgubili.

Citlucanka
Citlucanka
1 mjesec prije

Evo ja necu duljit. Krepo je.

Đikan
Đikan
1 mjesec prije

Meni je tito drag jer nam je dao 1974 da budemo muslimani, dotle smo moj babo i ja bili hrvati muslimani

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Đikan
1 mjesec prije

I onda te sjebaše mladi muslimani !

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

I tebe i babu ti. .

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

I nas kršćane !

Loš đak
Loš đak
1 mjesec prije

Da su Rusi ovdje ostali,za očekivati je da bi Hrvatima bilo najteže.Zato trebaju biti zahvalni za Titovo NE Staljinu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

to i jeste bila funkcija svega, da se drzi srbe, cak ni pavelica nisu ganjali, zato je cudno sto hrvati mrze tita a srbi ne, ali ovdje je sve van pameti pa tako i to

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

eto nek ste vi kamenjari život proveli kvalitetno bacajući serve po prebilovcima i šurmancima

Martina Mlinarević
Martina Mlinarević
1 mjesec prije

Krvnik, hohštapler, kriminalac.

FRANO-MARXISTA.
FRANO-MARXISTA.
1 mjesec prije

OPET SE JAVLJALJU PORAŽENI NACISTIČKI POTOMCI SA OPTUŽBAMA!!!
 
Tko to u ime evropske demokracije arlauče iz nacističkog legla ,IZ TE ZLOČINAČKE EVROPSKE NACISTIČKO-GERMANSKE NJEMAČKE , I OPTUŽUJU HRVATSKU ,ODNOSNO JUGOISAVIJU ZA NEKE SAMO NJIMA ZNANIM KOMUISTIČKIM ZLOČINAMA-
 
zar se još nti nakon 7O I KUSUR godina nisu osvijestili i otrijeznili TI POTOMCI NACISTIČKIH ZLOČINAČKIH HORDI od NEVIĐENIH U POVIJESTI UČINJENIH ZLOČINAČKIH POHODA PROTIV NEKIH NARODA I NARODNIH ZAJEDNICA EVROPE I totalnog i sramnog poraza NJIHOVIH preživjeliH OČEVA ,nacističkiH barbarA ,PA TI NJIHOVI POTOMCI  STALNO TRAGAJU ZA OSVETOM ISTRAŽUJUĆI NEKE PO NJIMA KOMUNISTIČKE ZLOČINE PREBIRUĆI RAZNE ARHIVE DA BI DOKAZALI KAKO SU KOMUNISTI UBIJALI GERMANE ,NJIHOVE OČEVE,KOJI SU IMALI PROGRAM TOTALNOG UNIŠTENJA SLAVENSKIH NACIJA I JOŠ NEKIH NARODA I NARODNIH ZAJEDNICA U INTERESU NEKE ČISTE KRŠĆANSKE EVROPE.TAJ ZLOČINAČKI GERMANSKI UM IMAO JE PROGRAM DA U KORIJENU UNIŠTITI SLAVENSKI ŽIVALJ JER SE ON ,PO RIJEČIMA FIRERA ,SAMO MNOŽI A NE ZNA NIŠTA STVARATI PA IH TREBA UNIŠTITI. PA CIJELU EVROPU POVREMENO IZVJEŠATAVAJU O JOŠ NEOTKRIVENIM ZLOČINIMA KOMUNIZMA ZA ČIM TRAGAJU, ALI ,ETO, JOŠ NEUSPJEŠNO..KAKVOG LI PARADOKSA ???.ALI NJEMAČKI UM NE ZNA ŠTA JE TO PARADOKS OSIM DA MU SUPROSTAVIŠ PUŠKU.PA njihovi potomci , ČIJE JE OČEVE ZAŠTITAILA NASLIJEDNICA NACIZMA, MAJKA AMERIKA, SA VJEČITIM SAVEZNIKOM POČINJENIH ZALA PROTIV ČOVJEKA I ČOVJEČNOASTI ,VATIKANOM, arlauču i idu stopama svojih poraženih očeva ,krvoloka, koji su minhenske I FRANKFURTSKE dalekovidnice pretvorili u nacističke pivnice,odnosno, u nacističko-katoličke riznice krvoločnih orgija koje opet isijavaju nacističko-katoličku mržnju prema evropskim narodima ,a naročito slavenskim,gdje su doživjeli totalni poraz , ali bez uzvraćene odmazde TRAŽEĆI STALNO NEPRIJATELJA SVOJIH ZLOČINA U NEKIM KOMUNISTIČKIM ARHIVAMA.
 
izgleda da se OVA GERAMNSKO-NIBELUNŠKA SATRAPIJA NI NAKOM 7O GODINA  nije transformirala ili metamorfozirala iz one krvoločne, NACISTIČKO-KRŠĆANSKE  U PODNOŠLJIVU EVROPSKU LJUDSKU ZAJEDNICU NARODA . NAPROTIV ,NJENA KRVOLOČNOST SE STALNO REINAKRNIRA U kršćanske ,barbarske , barbarossine KRVOLOČNE križarE , koja ŽIVI od atavističkih nibelunških predrasuda ,u kojoj i danas odzvanja duh nacizma koji je baš na ovom primjeru pokazao da nije zaboravio svoj poraz od titovih partizana I SSSR-A koji su im 1945 godie , široko-grudno opraštali krvoločne pohode iza kojih su ostajala samo zgarišat i leševi. sada su opet pokazali svoju antropOidnu , nagonsku ,katoličko –križarsku narav iz koje izvire ona nacistička mržnaj i desperatnost u njihovim potomcima koji bi htjeli da uzvrate gdje god mogu ,a danas im se pružila prilika da laju kao u doba adenaura, ekonomski osnaženi pljačkom cijele evrope a posebno članica zajednice koje su na prosjačkom štapu.PA I DANAS iz minhena,FRANKFURTA radiostanicE =slobodna evropa= gebelsovski ,bez topova jurišaju na prostore s kojih su se sramno vratili kao psi podvijenih repova. naravno , imali SU i sreću što su se našli pred pobJednicima koji su za tri koplja bili na duhovnoj visini poimanja rata i perspaktive življenja.danas nas opet iznenađuju militarističko-nacističkim duhom mržnje, zaboravljajući 1945 godinu kada smo  mnogima  poklonili život u interesu skorašnjeg dobrosusjedstva , jer život nije počeo sa ratom niti se ratom okončao zbog čega su se mogli vratiti u svoju porAženu nibelungiju. ali ,duh nacizma i germanske osionosti nikako da se pomiri sa novim dobom ,novim vremenom koje treba biti vrijeme suradnje i napretka ,oni ponovno obukli nacističku uniformu onu duhovnu i sada preko dalekovidnica I NOVINSKIH AGENCIJA ,umjesto iz pivnica, bruse noževe ,odnosno jezike kojim nas upozoravaju da su oni opet na pijedestalu moći kada nas , kao pobjednike , hoće ponizitui i optužiti za njihov poraz ,namećući OPET NEKE IZMIŠLJENE ZLOČINE KOMUNIZMU KOJI JE ,PO NJIMA DOPUZAO IZ TOG SLAVENSKOG ISTOKA PA NAS STALNO BOMBARDIRAJU ,USPUT NEKA ZNA CIJELI SVIJET, DA SE ONI JOŠ BORE SA OSTACIMA KOMUNIZMA TE SVJETSKE POŠASTI. PA neke zločine koje oni serviraju iz bastiona cijinih i svojih sigurnosni sluižbi jer su u poziciji da nam uzvrate osvetu za oprost, PA NAS STALNO PODSJEĆAJU NA OSTATKE NEKOG ZLOČINAČKOG KOMUNIZMA ,VADEĆI STALNO NEKE ARHIVE O TOM KOMUNIZMU KOJI JE KRŠIO ,GLE PARALOGIJE ,LJUDSKA PRAVA.NARAVNO ,TI POTOMCI NACISTIČKIH ZLOČINAČKIH HORDI VIŠE NE ZNAJU NORMALNO RASUĐIVATI OD ŠIZOFRENE PARALOGJE. ZAR NE BI BILO POVIJESNO I RAZUMNO ,MAKAR DANAS, NAKON 7O I KUSUR GODINA DA SE NJEMCI KANE TRAGANJA PO NEPOSTOJEĆIM ARHIVIMA ,NEPOSTOJEĆIH NEKIH KOMUNISTIČKIH ZLOČINA,DA SE JAVLJAJU SA SVOJIM ANALIZAMA UČINJEOG ZLA CIVILIZACIJSKOJ EVROPI,A POSEBNO SLAVNESKIM NARODIMA , I OBAVJESTE SLAVENSKE NARODE DA SU SPREMNI PONOVNO TRAŽITI OPROST ZA SVA ZALA KOJA SU UČINILI SLAVENSKIM NARODIMA .JER MORAJU ZNATI I IMATI NA UMU ,DA SLAVENSKI NARODI IMAJU SVOJE ARHIVE IZ KOJIH BI ,DANAS ,MOGLI ZAPANJITI MNOGE DANAS ŽIVUĆE GENERACIJE SVIJETA O GERMANSKIM ZLOČINIMA ,POSEBNO NJEMAČKIM KOJI BI ZAPANJILI NARAŠTAJE DANAŠNJEG SVIJETA.

Mijo
Mijo
1 mjesec prije

Zločinac, tiranin i diktator koji je pobio preko pola milijuna Hrvata na Križnom putu. U Sloveniji gdje god zakopaš isplivaju kosti nevino pobijena naroda Hrvata, što Sloveniju čini najvećim grobljem Hrvata na svijetu. Po cijeloj Hrvatskoj isto, a također i po BiH. Skrivaju se i dan danas zločini titinih partizanskih hordi koji su izvršili genocid nad narodom Hrvata poslije završetka Drugoga svjetskoga rata. Danas se vrši još jedan genocid i to onaj prešućivanja kao što je bio i genocid nad Armencima koje je izvršila Turska. U tom prešućivanju im pomaže i tzv. međunarodna zajednica koja je proglašavanjem genocida u Srebrenici nastojala staviti veo zaborava na genocid učinjen od 1945-1953. godine nad Hrvatima. Treba žrtve iskopati, dati im ime i sahraniti, a ne što rade ovi iz kp hdz koji izmišljaju razna groblja mira na kojima nema nikoga i tamo se politički klanjaju.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mijo
1 mjesec prije

da je to tako bas i nije, jos samo reci da je hitler sa titom pakt imao

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

sta mislis sta bi bilo da nije bilo tita? upravo tad bi bila ta odmazda bas takva kakvu spominjes, ovako, pavelic se setao svijetom slobodan ko tica