Published On: Sun, Jun 12th, 2016

ULTIMATUM MOSTA: Zamjenite Karamarka ili raspuštamo Sabor

Ako HDZ ne pristane na najnoviji uvjet Mosta da izabere novoga prvog potpredsjednika Vlade umjesto Tomislava Karamarka, dvanaest zastupnika Mosta u utorak će u podne potpisati zahtjev Zorana Milanovića za raspuštanje Sabora, piše Slobodna Dalmacija pozivajući se na pouzdane izvore.

Most se, kako je Slobodnoj rečeno iz izvora bliskih njihovu vodstvu, uopće ne boji novih izbora. Dapače, mogu sutra ponovno na birališta uvjereni da će birači honorirati njihovu želju za boljom, pravednijom i sposobnijom hrvatskom vlašću. Žele,međutim, iscrpiti sve politčko-pravne mogućnosti kako građani Hrvatske njih ne bi okrivili za rušenje Vlade i izazivanje prijevremenih izbora. Na tom tragu je i nedavna, pomalo već zaboravljena izjava Bože Petrova, koji je na zahtjev premijera Tihomira Oreškovića pristao povući se iz Vlade ako to učini i Karamarko, premda osobno ne snosi teret nikakve afere, navodi Slobodna Dalmacija.

U međuvremenu se dogodilo mnoštvo političkih obrata, a najnovija je nedoumica izbor Zdravka Marića za Oreškovićeva nasljednika.

Mostovci drže da je riječ o klasičnom spinu, odnosno blefu te da Tomislav Karamarko na ovakav način želi samo primiriti pobunjenike u vlastitim redovima, ali i privući nekog neodlučnog zastupnika do željenih 76 ruku.

Nije isključeno da u toj operaciji tipuje i na neke među dvanaestoricom zastupnika Mosta, koji su ostali lojalni Boži Petrovu. Međutim, sugovornik Slobodne iz Mosta ne boji se ovakve mogućnosti, jer je svih dvanaest zastupnika Mosta, kaže, jedinstveno.

Mostovac i ministar gospodarstva u Oreškovićevoj Vladi Tomislav Panenić u subotu je, inače, izjavio da za Most opcija preslagivanja i imenovanja Zdravka Marića za novog premijera ne dolazi u obzir.

Dnevnik.ba