Published On: Ned, svi 29th, 2022

Ukrajinski branitelji pod jakom vatrom odbili ruske napade na Sjeverodonjeck

Ukrajinski branitelji odbili su u nedjelju ruski napadi na Sjeverodonjeck, najveći grad koji je još uvijek pod njihovom kontrolom u regiji Luhansk, ali su pretrpjeli teške topničke napade, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Granatiranje je bilo toliko intenzivno da nije moguće procijeniti koliko je ljudskih žrtava i kolika je šteta, rekao je guverner Luhanska Serhij Gaidai. Proteklih dana uništeni su deseci objekata.

“Situacija je izrazito eskalirala”, rekao je Gaidai.

Ukrajinska vlada u međuvremenu je pozvala Zapad da joj pošalje oružje većeg dometa za nastavak borbi u ratu koji traje već četvrti mjesec.

Bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverskij Donets, u središtu je pozornosti dok Rusi postupno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

Rusija je koncentrirala velik broj vojnih snaga na malom području, za razliku od ranijih faza sukoba kada je na određenim područjima uglavnom raspoređivala manje svojih vojnika.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je rekao da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je obrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisišansk.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva.

“U tim je područjima stanje neopisivo teško. I zahvalan sam svima koji su izdržali ove napade”, rekao je u svom noćnom video-obraćanju.

guest
nije obvezno
11 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
B®️UsL€€🐲🐉

MiR 🙏

Miko

Odbili napade, nevjerujem bas! Predlazem da se predaju.

Đikan

A sta ce rusi sa ovim DJIKANIMA azovcima čiji je idol ratko mladić penpas…

Z Русија

па побиће говна нацистичка!

Đikan

Pa moraće da putko da pošalje Čečene kao oktobra 1994 da pobije ove po beogradu i srbiji što slave Ratka Pempasa mladića a žensko sve da poje,, bu taj dan koje bude u Beogradu…ostaće samo one što po nacionalnom srpskom zadatku vataju brkice biznismene za muž u Stambolu..

Z Русија
Z Русија

опуштено пјевају

1 year ago zadnji put uredio Z Русија
Kiseljak

Rusko opančarska stoka sitnog zuba.

Z Русија

АХМАТ СИЛА 🇷🇺

Đikan

Ma ja tebi kažem kad pobiju ove što reklamiraju Pempasa mladića po beogradu,i poje,,,bu sve zensko po beogradu kao 1944 idem i ja s njima sa crvenom zastavom do berlina

Z Русија

тај пемпас како га ти зовеш вам је мамицу за три године рата,тако да кад споменеш име великог Ратка Младића,да стојиш мирно.