Published On: Sub, pro 26th, 2020

UKRAJINSKA PRAVDA: Ovo će dovesti do pada Dodika, ali i ruskog utjecaja na Balkanu

Ukrajinska pravda je pisala o ‘aferi ikona’ zbog koje bi ruski utjecaj na Balkanu mogao biti ozbiljno poljuljan, ali i ugled Milorada Dodika koji je drevnu ukrajinsku ikonu staru 300 godine poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

“Ova priča sasvim je sposobna okončati buduću karijeru jednog od najproruskijih političara u regiji i već je ozbiljno potkopala njegov utjecaj”, piše Pravda navodeći dalje cijeli tijek događaja.

Počelo je tijekom posjeta Bosni i Hercegovini ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova. Dogodilo se namjerno kršenje protokola, demonstracija geste, koju krajnje dvosmisleno doživljava veliki dio zemlje, i na kraju – skandal velikih razmjera s ukradenom ukrajinskom ikonom.

S obzirom na to da ovom skandalu još uvijek nije došao kraj, Ukrajina želi ispitati i analizirati svaki detalj kako bi izvukla svoju maksimalnu korist.

Ovaj list navodi da je tijekom diplomatskih sastanaka čest slučaj da se dužnosnicima poklanjaju stvari koje su povezane s njihovom zemljom kako bi se simbolično pomoglo u vraćanju kulturnog i povijesnog naslijeđa te da je poklanjanjem ukrajinske ikone iz Luganska, Dodik poslao svojevrsnu poruku na koju je Lavrov prihvaćanjem poklona pozitivno odgovorio.

Nakon što su, na osnovu pečata shvatili, da ikona pripata državi Ukrajini i da je ukradena iz muzeja, iz ukrajinskog veleposlanstva su se obratili ministrici vanjskih poslova BiH s molbom da istraži otkud ta ikona kod Dodika.

Činjenica da predsjedatelj Predsjedništva BiH ne može objasniti otkud mu ukradena ukrajinska ikona iz okupiranog područja definitivno ide Ukrajincima u prilog. Pečat pokazuje da je 20-ih i 30-ih godina prošlog vijeka ikona bila u državnom vlasništvu, a s obzirom na to da njihovi zakoni ne predviđaju prenošenje muzejskog fonda u privatne ruke, ikona je trebala i ostati državna.

Nadalje, Ukrajinska pravda objašnjava zbog čega ova afera predstavlja pad ruskoj i Dodikovog utjecaja. Ističu da optužba za upotrebu ukradenih kulturnih dobara nikome ne ide u prilog, a pogotovo političaru i dužnosniku jedne države.

“Glavna krivica pada na Milorada Dodika. Otvoreno mu se rugaju na društvenim mrežama šireći uratke na kojima poklanja druge poklone svjetskim liderima, poput Mona Lise i slično”, pišu oni navodeći i to da opozicija u RS-u traži Dodikovu ostavku.

“Sergej Lavrov se pokušao distancirati od ove priče prioćenjem da će poklon vratiti BiH. Ovaj korak je izazvao bijes ruske krajnje desnice koja to smatra, ne samo činom slabosti nego i faktičkim odbijanjem ruskih pretenzija na Donbas”, piše Pravda. /HMS/