Published On: Čet, pro 17th, 2015

Ukrajina zabranila Komunističku partiju

Komunistička partija zabranjena je u Ukrajini odlukom suda, nakon što je optužena za podržavanje proruskog separatizma na istoku zemlje, a tu je mjeru kritizirala organizacija Amnesty International.
Sud u Kijevu odobrio je zahtjev ministarstva pravosuđa iz 2014. nakon što su prozapadne snage stupile na vlast.
“Sud osvaja zahtjev ukrajinskog ministarstva pravosuđa i zabranjuje aktivnost Komunističke partije u Ukrajini”, naveo je upravni sud Kijeva u priopćenju, preciziravši da je ta odluka donesena u srijedu.
Komunistička partija, koja prvi puta od postizanja neovisnosti zemlje nije dobila niti jedno mjesto u parlamentu na parlamentarnim izborima u listopadu 2014., neće više moći sudjelovati na izborima.
“To je nelegalno. Borit ćemo se. Uložit ćemo žalbu  i podastrijeti dokumente Europskom sudu za ljudska prava”, reagirao je Petro Simoneko, šef ukrajinske komunističke partije.
Amnesty International kritizirao odluku
Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International oštro je kritizirala tu odluku kao “očito kršenje slobode izražavanja i udruživanja”.
“To predstavlja opasan presedan. Tim potezom Ukrajina se kreće unatrag, a ne naprijed na putu reformi i većem poštivanju ljudskih prava”, naveo je u priopćenju John Dalhuisen, zadužen za Europu i središnju Aziju u Amnesty International.
“Tu odluku oni koji su joj skloni mogu smatrati uklanjanjem zlokobnih ostataka sovjetske prošlost. Ali istim stilom drakonskih mjera gušenja svakog neposluha postiže se suprotno”, istaknuo je.
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je u svibnju proglasio nove zakone koji zabranjuju svaku komunističku i nacističku propagandu u zemlji, uključujući i sovjetske simbole kojih još ima dosta u toj bivšoj republici.
Tim zakonima se pokušava postići konačni prekid sa sovjetskom prošlosti Ukrajine u trenutku kada se vlasti bore s proruskim separatistima u sukobu u kojem je na pobunjeničkom istoku od travnja 2011. poginulo oko 9000 ljudi.
Od početka sukoba, snage reda optužuju lokalne podružnice Komunističke partije za aktivnu suradnju s pobunjenicima.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare