Published On: Pon, ožu 7th, 2022

Ukrajina uvodi izvozne dozvole za pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje

UKRAJINSKA vlada danas je odlučila uvesti izvozne dozvole za glavne poljoprivredne proizvode – pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje, prenosi novinska agencija Interfax Ukrajina.

Agencija navodi da u dokumentu stoji da će trgovcima također trebati dozvole za izvoz peradi i jaja. Ukrajina je jedan od glavnih svjetskih proizvođača i izvoznika žitarica i biljnih ulja.

Najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja također je kazao da će u periodu od srpnja 2021. do lipnja 2022. ostvariti izvoz od 60 milijuna tona žitarica, što uključuje 33 milijuna tona kukuruza i 23 milijuna tona pšenice.

Ukrajina obustavila izvoz nekoliko proizvoda

Ranije danas Ukrajina je obustavila izvoz nekoliko različitih poljoprivrednih proizvoda zbog ruske invazije. Vlada je obustavila izvoz raži, zobi, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke.

Državne željeznice Ukrajine kazale su da su spremne hitno organizirati izvoz poljoprivrednih dobara nakon što su zbog invazije zatvorene ukrajinske luke na Crnom moru. Ukrajina je žito, biljna ulja i druge prehrambene proizvode dosad uglavnom izvozila brodovima.

Ukrajinske željeznice kazale su da žito mogu dostaviti do granica s Rumunjskom, Mađarskom, Slovačkom i Poljskom, odakle se dalje mogu prevoziti do luka i logističkih čvorišta zemalja Europe.

guest
nije obvezno
1 Komentar
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anonimac

Operacija “Stezanje remena 2022”